Άμεση απομάκρυνση της Oil One.Από την Δραπετσώνα

 

αντωνάκουΗ βιομηχανική δραστηριότητα του εργοστασίου επεξεργασίας πετρελαϊκών αποβλήτων στην Δραπετσώνα, ευθύνεται για τα επεισόδια δυσοσμίας, τα οποία κάνουν δύσκολη τη ζωή των κατοίκων του ευρύτερου Πειραιά.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε στο Κανάλι Ένα 90,4 και την εκπομπή «Μένουμε Πειραιά» με την Κωνσταντίνα Πετούση και τον Νίκο Παρασκευά, η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου με αφορμή το 4ο παραδοτέο πόρισμα από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το οποίο από το 2018 κάνει μετρήσεις σε πέντε συγκεκριμένα σημεία της πόλης και αναδεικνύει τα αίτια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Σύμφωνα με την κ. Αντωνάκου ο πιο επικίνδυνος ρύπος που μετρήθηκε είναι το βενζόλιο του οποίου η μέγιστη επιτρεπτή τιμή αναφοράς σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρωτόκολλα είναι τα 5 mg ανά κυβικό εκατοστό αέρα ενώ βρέθηκαν μέχρι και 8,5 mg ανά κυβικό εκατοστό αέρα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο χημικός αυτός ρύπος είναι άοσμος, ωστόσο είναι τόσο υψηλή η συγκέντρωσή του που στο πόρισμα συγκαταλέγεται στις οσμηρές ενώσεις και αναφέρεται ως μία από τις αιτίες που προκαλούν την δυσοσμία.

Χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Αντωνάκου ότι στο σταθμό μέτρησης της Αγίας Τριάδος στον Πειραιά, στις ώρες αιχμής, το βενζόλιο δεν ξεπέρασε το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο των 5 mg ανά κυβικό εκατοστό αέρα, σε μετρήσεις του 2018.

Όπως είπε, στη διευρυμένη σύσκεψη που είχε συγκαλέσει την προηγούμενη Δευτέρα στο γραφείο της όπου συμμετείχαν εκτός από τους περιφερειακούς συμβούλους και τους δημάρχους, οι βουλευτές του Πειραιά, η λύση που προκρίθηκε ήταν η άμεση μετεγκατάσταση του εργοστασίου της Oil One, δεδομένου πως ενώ εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι είναι μια ρυπογόνος βιομηχανία, την ίδια ώρα δεν έχει κάνει τίποτα για να περιορίσει τους ρύπους που προκαλεί, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Επιπλέον, πρόκειται για μια βιομηχανία εντός του οικιστικού ιστού, είναι δίπλα σε σχολεία και η παρουσία της, ακόμα και τις τελευταίες μέρες δημιουργεί αποπνικτική ατμόσφαιρα σε όλη την περιοχή .

Όπως τόνισε η αντιπεριφερειάρχης, όλοι οι φορείς ζήτησαν να γίνει παρέμβαση στην αδειοδοτούσα αρχή, δηλαδή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφού είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο για να δώσει την λύση.

Το θέμα, σύμφωνα με την κ. Αντωνάκου, θα συζητηθεί και στην επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής ενώ –όπως επανέλαβε- από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει η ίδια ενημερώσει την ηγεσία του υπουργείου για το θέμα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *