Έκθεση γλυπτικής της Βασιλικής Σοφρά Στην γκαλερί Art Πρίσμα

IMG_0303Η γκαλερί Art Πρίσμα παρουσιάζει στον Πειραιά την έκθεση γλυπτικής της Βασιλικής Σοφρά με τίτλο «Εγκυβωτισμοί». Η καλλιτέχνιδα καταθέτει την γλυπτική της πρόταση της μια μέρα πριν την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας 8 του Μάρτη. Η ιστορικός τέχνης Ρεγγίνα Αργυράκη, γράφει σχετικά με την έκθεση και τη δουλειά της Βασιλικής Σoφρά.

«Με την τελευταIMG_0308ία ενότητα των γλυπτών της η Βασιλική Σοφρά επανατοποθετεί τρία σημαντικά ζητήματα του Μοντερνισμού στον Ευκλείδειο Χώρο επιλέγοντας εξαιρετικά οικονομικά μέσα. Τα εργαλεία της είναι οι ακμές ενός κύβου και μία μινιμαλιστική ανθρώπινη φιγούρα.

Η γλύπτρια επιλέγει να διαχειριστή τέτοιου βάθους θέματα δίχως οποιαδήποτε φλυαρία και με βαθειά γνώση του σχεδιαστικού της ρεπερτορίου, γεγονός που αποδεικνύει το εξασκημένο μάτι χιλιόμετρα προϋπηρεσίας στο εργαστήριο. Επιλέγει με γενναιότητα να αφαιρέσει πράγματα που θα μπορούσε εύκολα να κάνη χάριν εντυπωσιασμού (π.χ. να κλείσει τις πλευρές με διαφάνειες, να μονοχρωματίσει τη φιγούρα με κάποιο βασικό ωμό χρώμα, όπως ένα καρμίνιο, κ.λ.π.), ενώ μας καλεί να επικεντρωθούμε στις πρωτογενείς ευκλείδειες σχέσεις πεδίου που εγκαθιστούν χώρους. Οι μαύρες ακμές αντλούνται από και εξελίσσουν τα διδάγματα του Giacometti.

Οπωσδήποτε οι μικροί, ξύλινοι κύβοι μας παραπέμπουν στο αλφαβητάρι των τριών διαστάσεων, καθώς ανάγουν όλο το ουσιαστικό σκεπτικό της ενότητας στο πρωτόλειο παιδικό παιχνίδι, με το οποίο ένα παιδί μαθαίνει να δομή τον προσωπικό του υποδοχέα, κατακτά το μακριά και το κοντά, μαθαίνει να βλέπη, να αυτοεγκλωβίζεται, αλλά και να ελευθερώνεται κλωτσώντας απλώς τους κύβους του».

Η γλύπτρια Βασιλική Σοφρά σχολιάζει το έργο της: «Για τον καθένα υπάρχει ο Χώρος Του, δηλαδή ο υποκειμενικός του χώρος. Είναι ο χώρος τον οποίο ασυνείδητα χτίζουμε κάθε στιγμή, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε, πάντα αναφορικά σε μία πολύ συγκεκριμένη συναισθηματική ή αφηρημένη αναπαράσταση. Και αυτή η παρουσία μας στον υποκειμενικό μας χώρο, έχει σχέση με την αυτοεικόνα μας και τη θέση της στον εκάστοτε χώρο και από αυτά που οριοθετούν το σύνολο των περιεχομένων του. Είναι τα αόρατα όρια που θέτουμε ανάμεσα στον εαυτό μας και τον κόσμο οδηγημένοι από μιαν αρχέγονη ανάγκη.

Προσήλθαμε στην έκθεση την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019 το απόγευμα και είχαμε μια πολύ καλή ξενάγηση από την κ. Σοφρά και την γκαλερίστα κ. Νατάσσα Θωμάκου.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *