Έφη Παντελάκη [το γένος Θεοδώρου – Μελετοπούλου]

Οι αρμόδιοι στο Δήμο του Πειραιά, οφείλουν να τιμήσουν την αποθανούσα Έφη Παντελάκη. Μας έφυγε το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου 2017. Η Έφη Παντελάκη πρώτο εγγόνι, του αείμνηστου μεγάλου δωρητή του Πειραιά. Γνωστό ότι ο μισός Πειραιάς κτίστηκε πάνω στην γη, που απλόχωρα ο δωρητής χάρισε στην όμορφη πόλη. Το έργο του συνέχισε το πρώτο εγγόνι. [Έφη Παντελάκη]. Πολλά στρέμματα γης, δώρισε η Έφη στον Πειραιά, που τόσο μεγάλωσε, και έχει η σημερινή του μορφή.

Η Έφη Παντελάκη, εδώ στο Νέο Φάληρο [γεννήθηκε, μεγάλωσε, απέθανε] . Στο Νέο Φάληρο, ο παππούς της έκτισε το αρχοντικό του και εγκαταστάθηκε με τις τρεις κόρες του. Το σπίτι χτισμένο σε μεγάλη έκταση, έφθανε σχεδόν τη θάλασσα. Όμως με τις αλλαγές σχεδίου γης κόψε – ράψε – πρόσθεσε – αφαίρεσε, μίκρυνε. Και με αυτό τον πρόλογο φθάνω στην Έφη που μας έφυγε.

Ομολογώ ότι δεν μπορώ να φαντασθώ ότι οι δύο αδελφές [Έφη – Ντόρα] θα ζήσουν χωριστά. Η Έφη μεγάλωσε σε μια ευτυχισμένη οικογένεια. Ο πατέρας της Δ/ντικό Στέλεχος Τραπέζης βοήθησε όσο μπορούσε τους άτυχους συμπολίτες μας. Και τώρα τι να γράψω για την αγαπημένη που έφυγε, αφού κέρδισε τόση αγάπη, θαυμασμό και σεβασμό από όλους που την πλησίασαν. Η Έφη τελείωσε τις πανεπιστημιακές της σπουδές.    Μελετηρή και πολύ-σπουδαγμένη, εργάσθηκε ως ξεναγός και πήρε πολλές τιμητικές διακρίσεις.

Η αρχαϊκή μορφή της, η κορμοστασιά της, το δροσερό γέλιο της, τα μαύρα μαλλιά της ζωγράφισαν την δυναμική παρουσία της. Τρία αδέλφια αγαπημένα, [Έφη – Ντόρα – Ανδρέας]. Οι πολύ ελάχιστοι φίλοι που μείναμε, κλαίμε, πονάμε, υποφέρουμε, όμως πίσω δεν την φέρνουμε.

Αγαπημένη και λατρευτή μας ανάμνηση, καλό ταξίδι. Αυτή τη φορά θα επισκεφθείς σα ξεναγός για να καθίσεις στο θρόνο που έκτισαν τα κύματα, εκεί που ο ήλιος σμίγει με την θάλασσα, θα συνοδεύουν της φαντασίας τα όνειρα, την αρχόντισσα που αγαπήθηκε όσο λίγοι άνθρωποι στον κόσμο τον πεζό που πρέπει να ζήσουμε, να γεράσουμε και να πεθάνουμε. Καλό ταξίδι.

Όλγα Κυρίτση

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *