Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ίδρυμα «Αντώνης Δαμαλάς» Για τον Πολιτισμό, την Επιστήμη, την Κοινωνία

δαμαλά 1Το Ίδρυμα «Αντώνης Δαμαλάς» με ημερομηνία γεννήσεως (ίδρυσης θέλω να πω) 17-01-2012, ιδρύθηκε από την κ. Αναστασία Δαμαλά, εκπαιδευτικό. Στην ίδρυση συνέβαλαν τα αείμνηστα αδέλφια της Αντώνιος, Ειρήνη και Νικόλαος.

Ιδιαιτέρως συνέβαλε ο Αντώνιος Δαμαλάς, πανεπιστημιακός καθηγητής, επιστήμων και συγγραφέας, ο οποίος έχοντας στο μυαλό του ότι «όταν το παρελθόν γονιμοποιεί, τρέφει και διδάσκει το παρόν, μόνο τότε αμφότερα έχουν μέλλον». Το Ίδρυμα Δαμαλά αφιερώνεται στη μνήμη του εμπνευστού του Αντωνίου Δαμαλά και των αδελφών του Ειρήνης και Νικολάου, ψυχή του όμως είναι η κ. Αναστασία (Στάσα) Δαμαλά, η οποία αναλίσκεται 24 ώρες το 24ωρο και η οποία «…συνεπικουρείται από Επιστημονικά Συμβούλια που αποτελούνται από λαμπρούς επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, πανεπιστημια­κούς καθηγητές, εκπαιδευτικούς και εμπειρογνώμονες, καθώς και από Παράρτημα Νέων για άτομα 18-40 ετών. Σύντομα αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του και το παράρτημα του Ιδρύματος στη Χίο».

δαμαλά 3Οι σκοποί του Ιδρύματος είναι: Δημοκρατία – Δικαιώματα του Ανθρώπου, Πολιτιστική Ανάπτυξη, Περιβαλλοντική Προστασία, Θαλάσσιο περιβάλλον, Ανάπτυξη της Ελληνικής Ναυτιλίας, Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, Βιορρυθμιστική Φιλοσοφία-Επιστήμη, Ευβιονομική Φιλοσοφία, Ποσοτική Αριστοποίηση των Όρων Ζωής, Ψυχοπνευματική και Σωματική Αρμονία και Αποκατάσταση, Υποτροφίες για συγγραφή Διδακτορικής Διατριβής.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω οι σκοποί του ιδρύματος συνίστανται στο: «ευ ζην εν μέτρω και εν Δημοκρατία»».

Για την επίτευξη των ανωτέρω σκοπών το Ίδρυμα (η κ. Αναστασία Δαμαλά) αξιοποιώντας περιουσιακά στοιχεία και ίδια κεφάλαια, δημιούργησε ένα κτίριο εύχρηστο, σύγχρονο και λειτουργικό, με πλήρη υλικοτεχνική υποδομή που μπορεί να φιλο­ξενήσει συνέδρια, σεμινάρια, διαλέξεις κ.α. εκδηλώσεις σε ένα αξιοπρεπέστατο περιβάλλον.

δαμαλά 2Η οικογένεια Δαμαλά που κατάγεται από την νήσο ΧΙΟ, με καταβολές και ρίζες από τη Γενιά των Παλαιολόγων του Βυζαντίου, επιφανής αριστοκρατική οικογένεια με οικόσημο, Ιστορία και παράδοση, εκδήλωναν πάντα ενδιαφέρον για την πρόοδο, την επιστήμη, τον πολιτισμό και την φιλανθρωπία. Τα τελευταία 50 χρόνια μετοίκησαν στον Πειραιά και διεύρυναν τα ενδιαφέροντά τους και τη συμμετοχή τους με θέρμη και πίστη σε επιστημονικό και κοινωνικό έργο, το οποίο συνεχίζει ανελλιπώς η τελευταία απόγονος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΑΜΑΛΑ, Εκπαιδευτικός.

Το ΙΔΡΥΜΑ ΔΑΜΑΛΑ έχει όραμα την πνευματική καλλιέργεια και παιδεία στις πανανθρώπινες αξίες και την οικουμενικότητα του Ελληνικού πνεύματος.

Το τετράτομο έργο του ΑΝΤΩΝΗ ΔΑΜΑΛΑ αποτελεί σπουδαία πνευματική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και για την ιστορία του τόπου μας. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρεί το έργο αυτό στα γραφεία του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ.

Οι εκδηλώσεις κατά την διάρκεια της ζωής του ιδρύματος είναι πολλές και όλες τους είχαν πολλά να δώσουν στην Πειραϊκή Κοινωνία, λόγω της ποιότητάς τους.

Το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος είναι:

Δαμαλά Αναστασία, Πρόεδδρος, Ντεβές Δημήτριος Αντιπρόεδρος Α΄, Αγοραστός Σταύρος Αντιπρόεδρος Β΄, Φιριππή Μαριάννα Γραμματέας Α΄, Κουφοπαντελή Ιουλίτα Γραμματέας Β΄ – Ταμίας, Φιλιππίδης Ηλίας Έφορος Μορφωτικού, Καριάμης Μιχάλης Έφορος Α΄ Μορφωτικού – Επικοινωνίας – Δημοσίων Σχέσεων, Παντελόπουλος Κωνσταντίνος Β΄ Έφορος Πολιτιστικού – Ταμείας, Λεγαντής Αλέξανδρος Επικοινωνίας – Δημοσίων Σχέσεων, Μπόνος Θανάσης Επικοινωνίας – Δημοσίων Σχέσεων.

Ευχόμαστε, τώρα με την λήξη της πανδημίας, το λαμπρό αυτό πνευματικό ίδρυμα του Πειραιά «Αντώνης Δαμαλάς» να συνεχίσει δυναμικά και πνευματικά τις εργασίες του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *