Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ (ΜΑΡΩΝΙΤΗ) Σμύρνη 1899 -Κοκκινιά 1983

αγγέλαΚόρη του ξακουστού μουσικού Μαρωνίτη (βιολί -σαντούρι) από τη Χίο, από την εφηβική ηλικία διασκεδάζει με τη φωνή της, όλους τους γλεντζέδες σε όλα τα καφέ αμάν της Σμύρνης. Μετά την καταστροφή έρχεται στην πατρίδα και αρχίζει να τραγουδά στο πάλκο γνωστών κέντρων διασκέδασης, ερμηνεύοντας κυρίως καρσιλαμάδες και αμανέδες, μιας και όλοι οι “παιχνιδιατόροι” της Σμύρνης έχουν εγκατασταθεί πλέον στις προσφυγικές συνοικίες.

Σ’ ένα απ’ αυτά τα μαγαζιά γνωρίζεται με τον Βαγγέλη Παπάζογλου. Ο Παπάζογλου έχει αρχίσει ήδη να συνθέτει και να εμφανίζεται με δικά του τραγούδια. Ο Βαγγέλης την ερωτεύεται τρελά. Θέτει όμως έναν όρο για να παντρευτούν. Να μην ξανανεβεί στο πάλκο η Αγγέλα. Λίγο πριν παντρευτούν το 1928, η Αγγέλα χάνει οριστικά το φως της, από μία ασθένεια των ματιών που την ταλαιπωρούσε από την παιδική της ηλικία. Μέχρι το τέλος της ζωή της είναι τυφλή. Η μεγαλοσύνη του Παπάζογλου είναι ότι την παντρεύεται. Δεν κάνουν παιδιά. Υιοθετούν τον γιο της αδερφής της, τον Γιώργη. Εξι ηχογραφήσεις έκανε όλες κι όλες η Αγγέλα.

Το 1934 ο Παπάζογλου συνθέτει τη “Δερβίσαινα” και της επιτρέπει να το ηχογραφήσει. Η Αγγέλα δεν ξανατραγούδησε. Η φωνή της όμως μένει ζωντανή, από την μαγνητοφωνημένη αφήγησή της στο βιβλίο που εξέδωσε ο γιος της Γιώργης “τα χαΐρια μας εδώ”. Μέσα στο απόλυτο σκοτάδι των ματιών της, η Αγγέλα φλέγεται από τις μνήμες, τις τραγικές στιγμές, τις δραματικές μέρες που έζησε δίπλα στον Βαγγέλη. Την απόλυτη φτώχεια που βίωσε και μετά τον θάνατο του Παπάζογλου το 1943 .Αυτό το βιβλίο ευτύχησε να μετατραπεί και σε θεατρικό έργο “η Αγγέλα της Σμύρνης”. Έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 1983 στην αγκαλιά του γιου της Γιώργη που τόσο την λάτρεψε, στο σπίτι της στην Κοκκινιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *