Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» «Μάνα με τους λεβέντες σου και τη μοναχοκόρη»

OMONOIA2Έδωσαν και πάλι το ηχηρό στίγμα τους οι Κρητικοί του Πειραιά, την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019 το απόγευμα, ανήμερα των Τριών Ιεραρχών, πατέρων των γραμμάτων, παρουσιάζοντας στο Δημοτικό θέατρο, με την στήριξη της Δημοτικής αρχής της πόλης, τη μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση «Μάνα με τους λεβέντες σου και τη μοναχοκόρη», σε σενάριο και σκηνοθεσία της Αντιπροέδρου ΑντOMONOIA3ωνίας-Μαρίας Ντουντουνάκη.

Καλωσορίζοντας τον κόσμο η ίδια, είπε πως είναι το δεύτερο συγγραφικό της εγχείρημα, που ο κόσμος αγκαλιάζει με θέρμη και μοναδική πηγή έμπνευσής της, αποτελεί η αγάπη της για τον τόπο της.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος κ. Θεόδωρος Τσόντος, είπε μεταξύ άλλων, ότι σήμερα που τα ήθη και τα έθιμα έχουν αποκλίνει αρκετά από τον ορθό δρόμο, είναι ευχάριστο, παρήγορο και ελπιδοφόρο, να βλέπεις μικρούς και μεγάλους χορευτές, γονείς και παιδιά, Διοίκηση και απλά Μέλη να χορεύουν πιασμένοι χέρι χέρι στον ίδιο κύκλο, να τραγουδούν στην ίδια σκηνή και να παίζουν στο ίδιο σανίδι και ευχαρίστησε από καρδιάς τo Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, για την παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου, την Πρόεδρο του ΟΠΑΝ κα Σταυρούλα Αντωνάκου και τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του Θεάτρου κ. Νίκο Διαμαντή.OMONOIA6

Στη συνέχεια η πολυμελής θεατρική ομάδα του σωματείου, ξεδίπλωσε το πηγαίο ταλέντο της παρουσιάζοντας τη ζωή μιας μονογονεϊκής πολυμελούς οικογένειας, στην Κρήτη του 20ου αιώνα, μέσα από τα ήθη, τα έθιμα και τις δοξασίες του χωριού. Συντηρητισμός, κουτσομπολιά, προκαταλήψεις, αλλά και αγάπη, δέσιμο και αλληλεγγύη, που διέπει κάθε κλειστή κοινωνία, όλα στην υπερβολή της μυθοπλασίας.

Μια ευφάνταστη κωμωδία, με έντονα τα στοιχεία του δράματος, αφού πολλές φορές οι ανθρώπινες σχέσειOMONOIA5ς ισορροπούσαν σε τεντωμένο σκοινί, πλαισιωμένη από μουσική και χορούς του τόπου μας. Μια ωδή στην Κρήτη, από ερασιτέχνες ηθοποιούς που δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από έμπειρους και καταξιωμένους επαγγελματίες. Στο ρόλο της μάνας η ίδια η σεναριογράφος, μια χήρα-αρχόντισσα από το παρελθόν, που μοναδικό σκοπό της έχει να διαφυλάξει την τιμή και την υπόληψη του σπιτικού της, διαφεντεύοντας με σύνεση και υπομονή, άλλοτε ανεβάζοντας και άλλοτε κατεβάζοντας τους τόνους, για το καλό της οικογένειας.

Συγκλονιστική παράσταση, με ηθοποιούς όλως των ηλικιών, που έκαναν το θεατή να γελάει, να παγώνει, να κλαίει, να συγκινείται.

Η αμοιβή για την σκληρή προσπάθεια ήταν πέρα από κάθε προσδοκώμενο. Το κατάμεστο Δημοτικό θέατρο σείστηκε από το χειροκρότημα. Βροχή συγχαρητηρίων, και ζεστές αγκαλιές από το κοινό, χαμόγελα επιτυχίας και ικανοποίησης από τους  συντελεστές.

Μακάρι να γίνονται συχνά τέτοιες δουλειές, που μας εκπλήσσουν ευχάριστα και προάγουν τον πολιτισμό μας.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *