«Αθλητισμός, ένας έρωτας αλλιώτικος» Μία συζήτηση στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»

αθλητισμός ευαγγελίστριαΣτο πρώτο “Ενοριακό Αρχονταρίκι” του φετινού προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, ο Θεολόγος – Μουσικολόγος κ. Ηλίας Λιαμής φιλοξένησε την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού, τον Δρα Θέμο Γκουλιώνη, Οφθαλμίατρο – Συγγραφέα, σε μία συζήτηση με θέμα «Αθλητισμός, ένας έρωτας αλλιώτικος».

Το θέμα της συζήτησης, προέρχεται από τον τίτλο του βιβλίου του κ. Γκουλιώνη «Αθλητισμός  ένας έρωτας αλλιώτικος», στο οποίο επιχειρεί να παρουσιάσει,  και το καταφέρνει επιτυχώς, πως κατάφεραν οι Έλληνες με τον αθλητισμό να ημερώσουν την ανθρώπινη επιθετικότητα, επιστρατεύοντας κατά κύριο λόγο τον αδερφό του έρωτα, Ίμερο.

Επιχειρεί τον επανακαθορισμό της έννοιας του αθλητισμού και τον διαφορισμό του από το παίγνιο.

Αν δούμε, είπε ο συγγραφέας, πως οι ξένοι μεταφράζουν στην γλώσσα τους τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι ταυτίζουν τον αθλητισμό με το παιγνίδι.

Τι είναι αυτό όμως που έκανε την διαφορά σε αυτό το βιβλίο, σε σχέση με τα χιλιάδες που κυκλοφορούν για τον αθλητισμό;

Αυτό που απάντησε ο συγγραφέας, είναι ότι στην πραγματικότητα είναι ελάχιστα τα βιβλία που ασχολούνται με αυτό το θέμα.

Τα περισσότερα ασχολούνται με παίγνια, με σπορ όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ. Δεν είναι αθλητισμός το σπορ, γιατί αφορά την διασκέδαση.

Αυτό που συμβαίνει με τον αθλητισμό, έχει να κάνει με την αρετή. Προσπαθείς μέσα από την ταλαιπωρία του σώματος, να σμιλέψεις την ανθρώπινη ψυχή.

«Την στιγμή που οι δρομείς τρέχουν στο στάδιο, ο καθένας στον δικό του διάδρομο, έχουν τους άλλους αθλητές δίπλα τους, αλλά τον εχθρό μπροστά τους.

Και είναι κοινός αυτός ο εχθρός. Είναι του καθενός το ίδιο του το σώμα, τα όρια και η αντοχή του που ωθούνται στα άκρα, από αυτό το ασίγαστο ανθρώπινο πάθος για την κατάκτηση της νίκης.»

Σταμάτης Μιχαλακόπουλος

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *