Αλώνισμα στην Αίγινα, όπως παλιά

αλώνισμαΣε ένα αλώνι στην Πέρδικα, κοντά στο Σφεντούρι, στα μέσα του Ιούνη, παρακολουθήσαμε την παραδοσιακή διαδικασία του αλωνίσματος, από τους αγρότες Γιάννη Χερουβείμ και Δημήτρη Μπόγρη.

Το αλώνισμα αποτελεί μια σημαντική αγροτική εργασία που γίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες Ιουνίου και Ιουλίου. Αλωνάρης μήνας λέγεται ο Ιούλιος και θεριστής ο Ιούνιος. Το θέρισμα όμως δεν διαρκούσε πολύ και όπως μας είπαν οι δυο αγρότες, στην Αίγινα τα αλωνίσματα ξεκινούσαν από τον Ιούνιο και τελείωναν τον Ιούλιο. Τα αλώνια ήταν λίγα και υπήρχε αναμονή και σειρά για να χρησιμοποιήσει η κάθε οικογένεια το αλώνι.

Σήμερα τα αλώνια ερήμωσαν και η παραδοσιακή επίπονη διαδικασία για τους ανθρώπους και τα ζώα, γίνεται από αγροτικό όχημα που εκτελεί ταυτόχρονα τον θερισμό και το αλώνισμα.

Σε πολλά χωριά της Ελλάδας αναβιώνει ως έθιμο σε πλαίσια εκδηλώσεων αφού αποτελεί μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ένα ζεστό πρωινό του Ιούνη, τα στάχυα σκορπίστηκαν στην κυκλική πλακόστρωτη επιφάνεια και δυο πανέμορφα άλογα ανέλαβαν με τα πέταλά τους να σπάσουν τα στάχυα και να απελευθερώσουν τον καρπό. Με το λίχνισμα στο τέλος, θα διαχωριστεί το σιτάρι από το άχυρο και θα αποθηκευτούν δυο βασικές τροφές για τον άνθρωπο και τα ζώα, που μαζί μόχθησαν να τις αποκτήσουν.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *