Ανάγκη διαφάνειας στο Μέγαρο Μουσικής

ΤΡΑΝΤΑΛΙΔΗΣΕίναι γεγονός πως το Μέγαρο έλαβε δις τα τελευταία 30 χρόνια από όλες ανεξαρτήτως τις κυβερνήσεις. Είναι επίσης γνωστό τοις πάσι ότι την ίδια περίοδο έλαβε δεκάδες δις από χορηγίες τραπεζών, ιδιωτών, ανωνύμων, οικογενειών κλπ. Όταν όμως πρόκειται για κρατική τράπεζα όπως η Εθνική, τότε οι φορολογούμενοι πολίτες έχουν αναφαίρετο δικαίωμα να γνωρίζουν όχι μόνο το ακριβές ποσό της χορηγίας αλλά και εάν υλοποιήθηκε ο σκοπός αυτής.

Είναι λοιπόν απορίας άξιον πώς μετά από πακτωλούς δις, το Μέγαρο… πτώχευσε. Από τις αρχές του 2016 το Μέγαρο κρατικοποιήθηκε με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή. Το Ελληνικό Δημόσιο ελέγχει την πλειοψηφία του ΔΣ και παράλληλα με την μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας του, μεταβιβάζονται στο ελληνικό δημόσιο και οι υπέρογκες δανειακές υποχρεώσεις του Μεγάρου που έλαβαν χώρα χωρίς τη συναίνεση των φορολογουμένων πολιτών. Σκοπός των μεταρρυθμίσεων αυτών ήταν η οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού. Το δίδαγμα λοιπόν είναι ότι απαιτείται:

α) πλήρης έλεγχος από ορκωτούς λογιστές για τα πεπραγμένα των τελευταίων 20 ετών (που δυστυχώς δεν υπήρχαν δημοσιευμένοι ισολογισμοί) με διαφάνεια και καταγραφή εσόδων, εξόδων, χορηγιών κλπ

β) Περιστολή δαπανών αφού δεν χρειάζεται η μετάκληση πολυπρόσωπης φιλαρμονικής από το εξωτερικό (πχ Λονδίνου) με τεράστια έξοδα αλλά ούτε και μετακλήσεις μεγάλων σολίστ από το εξωτερικό αφού στο ελληνικό δυναμικό υπάρχουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Μόνο έτσι θα υπάρξει η διάσωση του Οργανισμού από την ολική χρεωκοπία που θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στους φορολογούμενους πολίτες.

Γεώργιος Τρανταλίδης

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *