Ανένδοτη η Cosco στο master plan της Θα υποκύψεει η Κυβέρνηση στις αξιώσεις της;

πειραιάς κόσκοΤην κινεζική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Αθήνα κινητοποίησε το Πεκίνο προκειμένου να αντιπαρέλθει τα προσκόμματα της διαβόητης ελληνικής γραφειοκρατίας και να λάβει τις εγκρίσεις που επιζητά για το επενδυτικό πλάνο της.

Έτσι, αργά το απόγευμα της Παρασκευής 5 Απριλίου 2019, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα.

Στη σύσκεψη, που έγινε εν γνώσει του πρωθυπουργού και παρουσία της Κινέζας πρέσβειρας Zhang Qiyue και συνεργατών της, συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής, ο γενικός γραμματέας Λιμένων Χρήστος Λαμπρίδης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ captain Fu Chengqiu και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Αγγελος Καρακώστας. Στη σύσκεψη «έγινε συζήτηση για επιμέρους σημεία του προτεινόμενου σχεδίου, ενώ αποφασίστηκε να δρομολογηθεί η έγκρισή του σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Εντός των αμέσως επομένων ημερών η Cosco θα καταθέσει εκ νέου το master plan στην ΕΣΑΛ –που απαρτίζεται από εκπροσώπους υπουργείων–, αξιώνοντας την έγκρισή του στο σύνολό του παρά την υπό όρους και μερική μόνον έγκρισή του στην προηγούμενη συνεδρίασή της για το ίδιο θέμα στις 19 Φεβρουαρίου, αλλά και τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του ΚΑΣ.

H Cosco που είναι ανένδοτη στις αξιώσεις του υπουργείου Πολιτισμού και στις αντιδράσεις πολλών συμφερόντων, αλλά και των πολιτικών παρεμβάσεων, όπως αυτή του υποψηφίου δημάρχου Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Μπελαβίλα, εμφανίζεται σε αυτήν τη φάση να επικρατεί. Παραμένει όμως επιφυλακτική.

Στην παρούσα φάση, φαίνεται πως η κυβέρνηση αποφασίζει να αποφύγει μια μετωπική σύγκρουση με την κρατική κινεζική εταιρεία που υλοποιεί το σχέδιο του νέου θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού του Πεκίνου.

Η κινεζική πλευρά δεν πρόκειται να μεταβάλει το master plan παρά οριακά μόνο και σε τεχνικού χαρακτήρα πτυχές, όπως λόγου χάριν το μέγεθος του εμπορικού κέντρου. Και εδώ, στο ζήτημα του εμπορικού κέντρου, κρύβεται ένα από τα πολλαπλά μέτωπα της σύγκρουσης συμφερόντων που έχει οδηγήσει στις σθεναρές αντιδράσεις σειράς φορέων στα επενδυτικά σχέδια της Cosco. Αντιδράσεις που λόγω των επερχόμενων αυτοδιοικητικών και εθνικών εκλογών είχαν βρει ευήκοα ώτα στο κυβερνών κόμμα, το οποίο διέκρινε μεταξύ των πολέμιων της Cosco ένα σημαντικό μέρος του εκλογικού της ακροατηρίου.

Στο μέγαρο της Cosco στον Πειραιά βρέθηκε και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, την Δευτέρα 8 Απριλίου και φαίνεται να συζήτησε με τους Κινέζους για όλο το αυτό το θέμα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *