ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ…Η Θεωρία του Χάους γίνεται πράξη και Έρεβος απειλεί την Ανθρωπότητα

                 

ΛΑΖΑΡΑΚΟΣ-ΙΩΑΝΝΗΣ-234x300Ιωάννης Σπ. Λαζαράκος

E-mail: jlazarakosdim@yahoo.grαναποδα βηματα

Τις λέξεις «χάος» και «χαοτικός» με τα παράγωγά τους τις χρησιμοποιούμε καθημερινά. Ίσως όμως πολλοί να μη γνωρίζουν πως πρόκειται για ιδιαίτερα βαρυσήμαντες λέξεις της σύγχρονης «Νέας» εποχής μας. Ας δούμε λοιπόν, τι σημαίνει η αρχαία ελληνική λέξη «ΧΑΟΣ» και πως σήμερα από θεωρία γίνεται πράξη. Μεταφορικά το χάος σημαίνει και αναρχία, αταξία, περιπλοκότητα που προκαλεί σύγχυση και ασάφεια.

Η ονομασία Θεωρία του Χάους δόθηκε από τον μαθηματικό του Πανεπιστημίου του Maryland Jim York μόλις το 1975.

Η θεωρία του χάους έχει ένα σημαντικό και εξαιρετικά δυσνόητο μαθηματικό φορμαλισμό¹. Υπάρχει ο ισχυρισμός ότι δεν είναι μια ενοποιημένη θεωρία, αλλά μια μαθηματική πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούν να αναπτυχθούν ερμηνείες φαινομένων.

Στον αιώνα που πέρασε έγιναν τρεις μεγάλες επιστημονικές επαναστάσεις: η θεωρία της σχετικότητας, που πολλοί ισχυρίζονται ότι διεύρυνε την αντίληψή μας για τον χωρόχρονο, η κβαντική μηχανική, που επίσης ισχυρίζονται πως εμβάθυνε στην αρχή της αιτιότητας, θεμελιώνοντάς την για τον μικρόκοσμο και η θεωρία του Χάους που ανιχνεύει τα όρια του αιτιατού και του τυχαίου.

Διαβάζουμε: «Στην επιστήμη το χάος χρησιμοποιείται για να περιγράψει την συμπεριφορά συστημάτων με εξαιρετικά ευαίσθητη εξάρτηση από τις αρχικές τους συνθήκες. Η ανεξέλεγκτη, απειροελάχιστη μεταβολή στις αρχικές συνθήκες εκδηλώνεται ως χάος-αταξία, αδυναμία πρόβλεψης σε μια κατά τα άλλα αναμενόμενη τακτική και σταθερή φυσική διαδικασία.

Τα συστήματα αυτά, οδηγούνται από έναν «ε λ κ υ σ τ ή», σε μία κατάσταση που μεν παρουσιάζει μια σταθερότητα στην συμπεριφορά της όμως η πρόβλεψη της είναι αδύνατον να εκφραστεί με αιώνιους νόμους ή ντετερμινιστικά²». Όταν ο ελκυστής δεν μπορεί να προβλεφθεί ντετερμινιστικά ανά πάσα στιγμή οι μαθηματικοί του χάους τον ονομάζουν «παράξενο ελκυστή».

Τι συμβαίνει λοιπόν σήμερα στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Αφρική και στην Ασία, χωρίς να εξαιρείται η Αυστραλία;

Μία Παγκόσμια Χαοτική κατάσταση! Ποιοι είναι οι παράξενοι ελκυστές (χαοτικοί) που δεν μπορούν να προβλεφθούν ανά πάσα στιγμή; Παρουσιάζονται τυχαία ή τους δημιουργούν κάποιοι ή ακόμη άλλοι είναι τυχαίοι και άλλοι δημιουργήματα; Ο Ερντογάν είναι ένας «παράξενος ελκυστής», είναι δηλαδή απρόβλεπτος, ασαφής και χαοτικός. Βρέθηκε τυχαία ή τον δημιούργησαν και ποιοι είναι οι δημιουργοί και γιατί τον δημιούργησαν;

Τα ίδια θα μπορούσαμε να πούμε ακόμη και για πολλούς άλλους, «μικρούς » ή «μεγάλους».

Όμως και η συντριπτική πλειοψηφία της «προοδευμένης» ανθρώπινης κοινωνίας λειτουργεί ως σχεδόν συνολικός χαοτικός, θα έλεγα παράξενος ελκυτής, μολύνοντας το γνωστό σύμπαν και με ντετερμινιστική προδιάθεση να μολύνει και τα υπόλοιπα άγνωστα σε μας! Ας κατανοήσουμε επί τέλους την εξάρτηση της εικόνας, εις την οποία έχουμε περιπέσει και με ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ να απεξαρτοποιηθούμε. Σήμερα δεν ζούμε τη στιγμή, αλλά την επιγράφουμε. Βομβαρδιζόμαστε από χιλιάδες ειδήσεις σε μικρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να κρατάμε τα ασήμαντα και τοξικά και να πετάμε τα σπουδαία και ωφέλιμα. Αυτό οφείλεται στις νέες τεχνολογίες (Facebook, Twitter, Viber-Messenger  κ.λ.π.).

Εδώ ακριβώς είναι και η παγκόσμια απειλή του Ερέβους. Μια απειλή, που σύμφωνα με το κριτήριο της Ιερής Αποκαλύψεως του Ιωάννου θα πραγματοποιηθεί, στον επιλεγμένο από τον Κύριο καιρό της, και θα διαλυθεί από το ΦΩΣ που θα διαρκεί αιώνια!

¹Φορμαλισμός = Αντίληψη κατά την οποία η μορφή προέχει του περιεχομένου.

²Ντετερμινισμός= αιτιοκρατεία (βιολογικός/γενετικὸς ιστορικός/οιικονομικός/τεχνολογικός). Ο Ντετερμινισμός είναι η θεωρία για την αναγκαία αλληλοσύνδεση όλων των γεγονότων και φαινομένων και του αιτιατού αλληλοκαθοριασμού τους. Οι ιδεαλιστές αντιτάσσουν στον Ντετερμινισμό τον Ιντετερμινισμό, τη θεωρία δηλαδή που ισχυρίζεται ότι η φυσική ροή των γεγονότων και των φαινομένων δεν υπόκειται σε κανένα νόμο, σε καμιά σχέση αιτιότητας, ότι η βούληση και οι πράξεις των ανθρώπων είναι απόλυτα ελεύθερες και δεν εξαρτώνται από τίποτα.

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *