ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ…Η Μεγάλη Σαρακοστή, στην εποχή του πανδαιμόνιου, δόξα για την Ορθοδοξία

ΛΑΖΑΡΑΚΟΣ Ι             Ιωάννης Σπ. Λαζαράκος

               E-mail: jlazarakosdim@yahoo.grΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ

Αίσια με τη χάρη του Παντοκράτορα Αγιοτριαδικού Θεού φθάσαμε κι εφέτος και Μεγάλη Σαρακοστή. Ζούμε μια νέα εποχή που όλοι οι μεγαλύτεροι αντιλαμβανόμαστε, οι νεότεροι συγκρίνουν τη δική μας παλαιά εποχή με τη δική τους και διχοτομούνται κοινωνιολογικά ψάχνοντας για το καλύτερο και τα παιδιά, απλά θα προσπαθήσουν να τα μάθουν να ζουν με τον ΤΡΟΜΟ. Στην αρχή με τον οικονομικό τρόμο (αβεβαιότητα επιβίωσης) και στη συνέχεια, που το σχέδιο απαιτεί την εντατικοποίηση του τρόμου, θα ζει ολόκληρη η κοινωνία στη γεωπολιτική του τρόμου…

Μέσα σε αυτό το πανδαιμόνιο, έρχονται στη μνήμη μας τα λόγια του Ιρλανδού Συγγραφέα: «Όλοι θέλουμε την πρόοδο, αλλά αν είσαι σε λάθος δρόμο, πρόοδος σημαίνει να κάνεις μεταβολή και να γυρίσεις πίσω στο σωστό δρόμο. Σ’ αυτήν την περίπτωση, αυτός που γύρισε πίσω πιο γρήγορα, είναι ο πιο προοδευτικός» (C.S. Lewis, 1898-1963).

Αν μπορέσουμε η Μεγάλη Σαρακοστή να έχει μια αληθινή επίδραση στην ύπαρξή μας και όχι μια απλή επιφανειακή, τυπολογική· δηλαδή να βιώσουμε τη Μεγάλη Σαρακοστή όπως μας μεταδίδεται μέσα από τη λατρεία αυτής της περιόδου από την Εκκλησία μας, θα κατανοήσουμε πλήρως τι είναι πρόοδος, τι στασιμότητα και τι πλαστή πρόοδος.

Ο Sydney J. Harris, 1917-1986, Αμερικανός δημοσιογράφος έγραψε: «Ο μεγαλύτερος εχθρός της προόδου δεν είναι η στασιμότητα, αλλά η πλαστή πρόοδος».

Η ζωή μας σήμερα είναι πολύ διαφορετική από τη ζωή των ανθρώπων εκείνων που ζούσαν τον καιρό που γράφονταν οι ύμνοι και οι Ακολουθίες και συντάσσονταν οι κανόνες και τα τυπικά, της Αγίας και Μεγάλης Σαρακοστής. Αυτοί ζούσαν σε μια μικρή σχετικά αγροτική κοινωνία, σε ένα οργανωμένο ορθόδοξο κόσμο και η Εκκλησία είχε πρωτεύοντα ρόλο και διαμορφωτικό λόγο.

Σήμερα ζούμε σε τεράστια αστικά κέντρα, σε τεχνοκρατούμενες κοινωνίες, με επικυριαρχική τάση των Νέων Τεχνολογιών και πληθώρα θρησκευτικών «πιστεύω», με αλληλοσυγκρουόμενες εκκοσμικευμένες απόψεις για τον κόσμο. Ζούμε την τριλογία του TOFFLER ALVIN «Το Τρίτο Κύμα – Το Σοκ του Μέλλοντος – Νέες Δυνάμεις».

Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από τα ΜΜΕ για τη Νεοεποχίτικη, παντού, «πρόοδο» του σήμερα. Για μια πολύπλοκη Ανάπτυξη της Παγκοσμιοποίησης, που όμως δεν την κατανοούμε γιατί απλούστατα δεν τη βιώνουμε.

Πόσο ενορατικοί δεν ήταν οι Βρετανοί, κωμικός Joyce Grenfell (1910-1979) και Ιστορικός Northcote Parkinson (1909 -1993) όταν έλεγαν ο πρώτος: «Η πρόοδος παντού σήμερα μοιάζει πραγματικά να έρχεται πλήρως μεταμφιεσμένη σε χάος» και ο δεύτερος: «Ανάπτυξη σημαίνει πολυπλοκότητα και πολυπλοκότητα σημαίνει υποβάθμιση»;

Μέσα σ’ αυτό το παγκόσμιο πανδαιμόνιο εμείς οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι αποτελούμε μια ασήμαντη μειονότητα, όπου η Μεγάλη Σαρακοστή δεν είναι πια «αισθητή» και εμείς οφείλουμε να τηρήσουμε αυτή την Άγια Σαρακοστή χωρίς να επαναπαυθούμε σε δυο-τρεις «συμβατικές» αλλαγές της καθημερινής μας ζωής. Πως θα το πετύχουμε όμως αυτό;

Η λατρεία, εντός της Αγίας Εκκλησίας μας, είναι το μόνο μέσο που μπορεί να μας μεταφέρει στο πνεύμα της Σαρακοστής. Δηλαδή να μας οδηγήσει να κατανοήσουμε πως πρέπει να ξαναγίνει το λουτρό της μετανοίας και της ανανέωσης που είχε σαν σκοπό της, σύμφωνα με τη λειτουργική καί πνευματική διδασκαλία της Εκκλησίας και να ξανακάνουμε τη Μεγάλη Σαρακοστή μια πνευματική δύναμη για την καθημερινή πραγματικότητα της ύπαρξής μας.

Μιας ανθρώπινης ύπαρξης που αρνείται σθεναρά να αλλοτριωθεί στον κονιορτό του εκφυλισμού, της προόδου του χάους, της πολύπλοκης ανάπτυξης που είναι υποβάθμιση. Του δήθεν πολιτισμού που επωάζει το αυγό της βίας και της καταστροφής, ενώ παράλληλα αλυσοδένει τον άνθρωπο στη σκλαβιά της αριθμοταυτοποίησής του.

Πραγματικά, η αλήθεια και η δόξα της Ορθοδοξίας είναι ότι δεν προσαρμόζεται και δεν συμβιβάζεται με τις χαμηλότερες επιδιώξεις και δεν κάνει το Χριστιανισμό «εύκολο», όπως οι Δυτικοί. Μισεί το ψεύδος, όχι τους ψεύτες και θανατώνει την ανθρωποκτόνο πλάνη ανασταίνοντας τους πλανεμένους.

Αφού λοιπόν μας αρέσει να λεγόμαστε «προοδευτικοί» ας κάνουμε μεταβολή και με ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ ας γυρίσουμε πίσω στην ΑΛΗΘΕΙΑ και στο νόημα της Μεγάλης Σαρακοστής, που είναι η ΑΓΑΠΗ ανώτερη της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. Αυτό δεν είναι στασιμότητα, συντηρητισμός. Είναι ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ προοδευτική κίνηση, Είναι η δόξα για την Ορθοδοξία αλλά φυσικά, όχι για μας, τους ορθόδοξους που είναι η ΤΑΠΕΙΝΟΦΡΟΣΥΝΗ για τη γήινη ζωή μας.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *