Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ..Ο Βασιλεύς της Δόξης Κύριος των Δυνάμεων

ΛΑΖΑΡΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣΙωάννης Σπ. Λαζαράκος

E-mail: jlazarakosdim@yahoo.grΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ

«Πάντες ὑμεῖς σκανδαλισθήσεσθε ἐν τῆ νυκτί ταύτη». Αυτά προείπε ο Κύριος στους μαθητές Του λίγο πριν αρχίσει η τελευταία πράξη του θείου Πάθους. Και όπως το προφήτεψε έγινε.

Η σφοδρότητα των πειρασμών που συνάντησαν οι μαθητές εκείνη την φοβερή νύχτα, αλλά και το γεγονός ότι ο Διδάσκαλός τους παρουσιάστηκε εμπρός τους αδύνατος και εγκαταλελειμμένος, ενώ οι εχθροί του Κυρίου παρουσιάστηκαν πανίσχυροι και φοβεροί. Το ίδιο παρουσιάζονται και σήμερα οι νεοεποχίτες και οι οπαδοί της παναίρεσης του Οικουμενισμού (κληρικοί και λαϊκοί).

Στο βιβλίο του Αρχιμ. Γεωργίου Ι. Δημόπουλου «ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΑ ΣΕΠΤΑ» – Εκδόσεις «Ο ΣΩΤΗΡ», διαβάζουμε:

«…ὥστε νὰ κλονισθοῦν οἱ μαθηταί εἰς τὴν πρὸς τὸν Διδάσκαλον πίστιν των. Διότι ἦσαν πράγματι πρωτοφανῆ τὰ γεγονότα, τὰ ὁποῖα ἀντιμετώπισαν. Αἱ διαθέσεις τῶν ἐχθρῶν τοῦ Διδασκάλου των κακοῦργοι, ἀλλά καὶ ἡ δύναμίς των πολλή…».

Ταπεινωμένος στέκεται εμπρός τους ο Ιησούς, του απαγγέλουν τρομερές κατηγορίες, δέχεται από τους δούλους Του ραπίσματα, εμπτυσμούς και κολαφισμούς και ειρωνείες. Τον ντύνουν με ψευδή πορφύρα και του λένε ειρωνικά να προφητεύσει ποιος τον εμπαίζει και τον ραπίζει.

Που είναι η δύναμή Του; Που είναι η θεϊκή Του παντοδυναμία, με την οποία εθαυματούργησε; Συνεχίζει ο συγγραφέας: «Ὤ! Αὐτὸ ἐστοίχησε πολύ στοὺς μαθητάς. Ἡ φαινομενική του πτωχεία, ἡ θεληματική του ἀδυναμία τοὺς ἔκαμε νὰ κλονισθοῦν, νὰ σκανδαλισθοῦν καὶ νὰ διασκορπισθοῦν ἀπογοητευμένοι μαθηταί…».

Αλλά αν οι μαθητές είχαν κάποια δικαιολογία να σκανδαλισθούν και να διασκορπισθούν, εμείς έχουμε άραγε καμία; Και όμως σκανδαλιζόμαστε όποτε τα πράγματα δεν εξελίσσονται κατά την επιθυμία μας, όταν βλέπουμε πως η αδικία δεν τιμωρείται αμέσως και δεν επιβραβεύεται η αρετή. Σκέψεις ολιγοπιστίας μας καταλαμβάνουν και οι πειρασμοί απολαμβάνουν το έργο τους όταν εμείς με ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ απομακρυνόμαστε από το σωτήριο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Πολλές φορές λέμε οι ολιγόπιστοι άνθρωποι: «Που είσαι Χριστέ μου; Γιατί δεν…». Όμως τη ζωή που μας υποσχέθηκε ο Κύριος θα την προσφέρει, μόνο σε αυτούς που τηρούν τον Ευαγγελικό Νόμο και τις εντολές Του, αυτοί τον υπομένουν και τον περιμένουν. Αυτοί αγάλλονται και ευφραίνονται διότι αγαπούν το σωτήριό Του, καθώς λέγει και ο 69 Ψαλμός.

Ενώ με τις Ιερές Ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος θα βιώσουμε αυτή την θεληματική αδυναμία του Βασιλέως των βασιλευόντων και Παντοκράτορος Αγιοτριαδικού Θεού θα ακούσουμε τη Μεγάλη Παρασκευή που ο Ιερός Επιτάφιος θα επιστρέφει στους Ιερούς Ναούς: «ἄρατε πύλας, οἱ ἅρχοντες ὑμῶν, καὶ ἐπάρθητε, πύλαι αἰώνιοι, καὶ εἰσελεύσεται ὁ βασιλεύς τῆς δόξης. Τὶς ἐστιν οὗτος ὁ βασιλεύς τῆς δόξης; Κύριος τῶν δυνάμεων αὐτὸς ἐστιν ὁ βασιλεύς της δόξης.

Και αμέσως μετά το πέρας της ημέρας του Μεγάλου Σαββάτου θα ψάλλουμε το Χριστός Ανέστη!

Σήμερα όμως, λίγες ημέρες πριν το Άγιο Πάσχα του σωτηρίου έτους 2022, όλοι γνωρίζουμε πως έχει σκοτιστεί η διάνοια των ανθρώπων από τα σαρκικά πάθη και έχει πληθυνθεί σφόδρα η ασέβεια και η ανομία. Αυτά συμβαίνουν όπως ακριβώς μας τα προφήτευσε ο Όσιος Νείλος ο Μυροβλύτης, που ασκήτευσε πριν 600 και πλέον χρόνια στο Άγιο Όρος.

Ας αναλογιστούμε σε τι ζοφερούς και αποκαλυπτικούς χρόνους ζούμε. Η εκπλήρωση των προφητειών είναι πλέον ακούσματα και ρεπορτάζ στα δελτία ειδήσεων! Τι άλλο περιμένουμε για να γίνουμε πιστοί συνοδοιπόροι του Σωτήρος Χριστού; Αλλά και πόσο ακόμη ο Κύριος θα μας περιμένει; Ας είναι εφέτος η Ανάσταση του Κυρίου και δική μας ανάσταση. Χρόνια πολλά κι ευλογημένα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *