ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ..«Ο Θεός αποκαλύπτεται σε μας Τρισυπόστατος Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα»

λαζαρακοσ        Ιωάννης Σπ. Λαζαράκος

  E-mail: jlazarakosdim@yahoo.grΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ

Δόξα το Θεό θα εορτάσουμε κι εφέτος το Γενέθλιο της Αγίας του Σωτήρος Χριστού Ορθόδοξης Εκκλησίας. Λέω θα εορτάσουμε, αφού το παρόν γράφεται Σάββατο απόγευμα 6 Ιουνίου και του Αγίου Πνεύματος είναι τη Δευτέρα 8 του αυτού μήνα. Το τι μπορεί να συμβεί μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη μόνο ο Θεός γνωρίζει. Η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι ζοφερή και τα γεγονότα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, που σηματοδοτούν απρόβλεπτες καταστάσεις στα Ελληνοτουρκικά. Αυτές γίνονται ακόμη πιο απρόβλεπτες αν συνυπολογιστεί και η παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα…

Ας ευχηθούμε να εορτάσουμε τη μεγάλη αυτή Εορτή της Χριστιανικής Ορθοδοξίας με ειρήνη και υγεία. Ας δούμε όμως τι σημαίνουν οι δύο λέξεις «Άγιο Πνεύμα».

Στην Αγία μας Εκκλησία οι δύο αυτές λέξεις έχουν την εξής σημασία. Το Άγιο Πνεύμα είναι η Τρίτη υπόσταση της Αγίας Τριάδος· Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα· ομοούσιος μεν τω Πατρί και τω Υιώ, αλλά διακεκριμένη και αυτοτελής. Το Άγιο Πνεύμα ενέπνευσε και εμπνέει τους αγίους και ιερούς συγγραφείς. Το Άγιο Πνεύμα κατοικεί στους αγίους ανθρώπους του Θεού. Αυτό κάνει ατρόμητους τους Μάρτυρες της Πίστεως. Αυτό παραπείθει προς μετάνοια τις καρδιές των αμαρτωλών, παρηγορεί και ετοιμάζει τις ψυχές των ανθρώπων προς την ουράνια και αιώνια σωτηρία. (Ματθ. α΄. 18,20, Ιωάν. α΄.33, ιδ΄.26, Πράξ. β΄.4, Ρωμ. ε΄. 5, Β΄ Κορινθ. ιγ΄.3, Α΄ Θεσσαλ. δ΄.8) και πολλά άλλα που πιστοποιούν τα όσα προαναφέρθηκαν.

Ας δούμε τι γράφει ο Θεολόγος Γ. Γ. Ψαλτάκης στο βιβλίο του για την κακοδοξία των παπικών προς το Άγιο Πνεύμα: «Μία βασική κακοδοξία του Παπισμού είναι ότι το Άγιον Πνεύμα, το τρίτον Πρόσωπον της Αγίας και Ομοουσίου Τριάδος, εκπορεύεται και εκ του Υιού. Ενώ είχε καθοριστεί από τις δύο πρώτες Οικουμενικές Συνόδους το “Σύμβολο της Πίστεως” και κατεγράφη ότι πιστεύουμε –όλοι οι τότε Χριστιανοί- “και εις το Πνεύμα το Άγιον, το κύριον, το ζωοποιόν. το εκ του Πατρός εκπορευόμενον…”, η δε Γ΄ Oοικουμενική Σύνοδος απηγόρευσε κάθε τροποποίηση του “Συμβόλου της Πίστεως”… Οι Παπικοί άλλαξαν το “Σύμβολο της Πίστεως”, που το καθώρισαν Άγιοι Πατέρες με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, και προσέθεσαν τις λέξεις “και εκ του Υιού”, δηλαδή τη λατινική λέξη Filioque (Φιλιόκβε), που σημαίνει και εκ του Υιού. Ἐτσι το ιδικό τους Πιστεύωτο άρθρο το σχετικό με το Άγιο Πνεύμα, έχει ως εξής: “Και εις το Πνεύμα το Άγιον, το κύριον, το ζωοποιόν, το εκ του Πατρός και εκ του Υιού εκπορευόμενον…”».

Το Άγιο Πνεύμα, λοιπόν, δεν είναι να συζητείται και να ερευνάτε κατά το δοκούν της ανθρώπινης ελαχιστότητας, διότι πρόκειται για τον Ίδιο τον Αγιοτριαδικό Θεό που είναι ανεξερεύνητος και ακατάληπτος. Έρχονται όμως οι κάθε είδους αιρετικοί, οι κάθε ιδεολογίας άθεοι και γενικά κάθε επαΐον ανθρωπάκι να μας περιγράψει μέσα από την άγνοια και τα πνευματικά του σκοτάδια, αλλά και μέσα από την πλάνη και την τύφλωσή του την Ουσία του Θεού!

Πολλοί άθεοι ασχολούνται με τον Θεό αν και διαλαλούν πως δεν υπάρχει.

Ο πρώτος αστροναύτης, Σοβιετικός Γιούρι Γκαγκάριν ρωτήθηκε από Βέλγο δημοσιογράφο αν στο διάστημα είδε τον Θεό και ο αστροναύτης απάντησε: «Δεν είδα κανέναν Θεό γιατί απλά δεν υπάρχει». Τότε ρώτησε πάλι ο δημοσιογράφος αν είδε τον αέρα και ο Γκαγκάριν ψελλίζοντας είπε όχι για να εισπράξει το «καρφί» από το Βέλγο ότι δεν τον είδε γιατί απλά… δεν υπάρχει!

Ας μη γινόμαστε λοιπόν, εμείς οι Ελληνορθόδοξοι, συνοδοιπόροι και να υιοθετούμε την κάθε ανοησία που γεννάει η πλάνη της απιστίας. Με ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ ας απομακρυνθούμε τάχιστα απ’ όλους αυτούς τους περίεργους και τις θεωρίες τους.

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *