Ανδριάντας Πρωτεργατών της Φιλικής Εταιρίας Στην Πλατεία Οδησσού στον Πειραιά

IMG_5906 IMG_5911 IMG_5916 IMG_5929 IMG_5939Την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018 το απόγευμα, στην γνωστή ψαροταβέρνα ΠΑΝΟΡΑΜΑ της Καστέλλας, στον Πειραιά, πραγματοποιήθηκε μια μικρή αλλά πολύ ουσιαστική συνάντηση, την οποία διοργάνωσε και επιμελήθηκε ο Πειραιώτης Επιχειρηματίας και άνθρωπος του Πολιτισμού κ. Ιωάννης Πολυχρονόπουλος.

Στη συνάντηση αυτή η οποία εκτός του υπέροχου γεύματος είχε και πολύ θετικά αποτελέσματα για τον Ελληνισμό, την ιστορία και τους αγώνες του, συμμετείχαν:

Ο κ. Ιωάννης Πολυχρονόπουλος, Επιχειρηματίας, πρώην Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Πρόεδρος Ελληνο-Ουκρανικού Επιμελητηρίου.

Η κ. Ναταλία Κοσένκο, Επιτετραμμένη Πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα και ο σύζυγός της Σεργκίι Παπατζάκης.

Ο κ. Γεώργιος Πουκαμισάς, Πρέσβης της Ελλάδος στην Ουκρανία.

Ο Στέλιος Λογοθέτης, π. Δήμαρχος Πειραιά,

Ο κ. Δημήτρης Καρύδης, π. Βουλευτής Πειραιώς και Νήσων.

Η κ. Γεωργία Πανσεληνά, Ιστορικός- Συγγραφέας.

Ο κ. Γεράσιμος – Νικόλαος Μπουγάς, Γενικός Γραμματέας Ελληνο-Ουκρανικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Αλέξανδρος Κορωνάκης, Α΄ Αντιπρόεδρος Ελληνο-Ουκρανικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Στέφανος Μίλεσης, Πρόεδρος Φιλολογικής Στέγης Πειραιά, Ιστορικός Ερευνητής – Συγγραφέας.

Ο κ. Γιάννης Κανατσέλης, Αρχισυντάκτης εφημερίδας «Η Φωνή των Πειραιωτών»,

Η συζήτηση ήταν ζεστή και η ατμόσφαιρα πολύ φιλική, καθώς τους λαούς της Ελλάδας και της Ουκρανίας συνδέει μια μακρά και πολύ ωφέλιμη φιλία, που έχει βοηθήσει την πορεία και την ανάπτυξη και των δύο λαών.

Δεν ξεχνάμε ότι εκεί στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στην Οδησσό, ήταν το σπίτι όπου συνεδρίαζαν οι πρωτεργάτες της Φιλικής Εταιρίας, ο ρόλος της οποίας ήταν καταλυτικός για την επανάσταση των Ελλήνων και για την αναγέννηση όλων των λαών που στέναζαν κάτω από τον Οθωμανικό ζυγό και την τυραννία.

Εδώ σημειώνουμε την αποτελεσματική βοήθεια που πρόσφερε ο κ. Ιωάννης Πολυχρονόπουλος, ώστε αυτό το σπίτι που στέγαζε την Φιλική Εταιρία να ανακαινιστεί πλήρως και να λειτουργεί ως Μουσείο από το 1994, ώστε να μην φύγουν οι μνήμες και να μπορούμε να στηριζόμαστε στην ιστορία.

Βέβαια ο κ. Πολυχρονόπουλος έχει πραγματοποιήσει πολλά στην περαιτέρω σύσφιξη των αδελφών λαών της Ουκρανίας και της Ελλάδας, με την συνεχή βοήθειά του στην σωστή κατεύθυνση.

Η συζήτηση λοιπόν έγινε πολύ ουσιαστική όταν ο κ. Πολυχρονόπουλος, πρότεινε να φτιαχτεί στον Πειραιά, στην Πλατεία Οδησσού, έξω από τον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά (ΗΣΑΠ), προτομή των τριών Φιλικών (Ξάνθου, Σκουφά, Τσακάλωφ) και στα εγκαίνια να παραβρεθούν και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της Ουκρανικής Κυβέρνησης.

Στόχος και υψηλό όραμα του κ. Πολυχρονόπουλου είναι, να αναγεννηθούν και να επαναλειτουργήσουν όλες οι Ελληνικές, Εμπορικές παροικίες σε όλα τα μεγάλα λιμάνια, όπως υπήρχαν και στην αρχαιότητα, τότε που ο Ελληνισμός δεν ήταν απλά μια μεγάλη ιδέα, αλλά ένας λαός που κυριαρχούσε πάνω στον πλανήτη.

Δίχως πολιτικά οράματα ο κ. Πολυχρονόπουλος, με γνώμονα μόνο το καλό του έθνους, πρότεινε και πολλές άλλες δράσεις για να μπορέσει να σταματήσει η αιμορραγία και η φυγή των νιάτων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό και το τίποτα, που αυτό δίνει.

Η Εθνική του δράση είναι πάντα αθόρυβη, αλλά με βαθιές ρίζες που ξεκινούν από την αγάπη του για θετική προσφορά και βοήθεια όπου χρειάζεται και κυρίως για την ανάπτυξη κάθε τι που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον τόπο, είτε αυτό είναι έργο ουσίας, είτε έμψυχο υλικό με γνώσεις και πολλά εφόδια που χρειάζεται στήριξη για να αναπτυχθεί.

Άνθρωπος χαμηλών τόνων, συμπονετικός και καλόκαρδος, ο κ. Πολυχρονόπουλος δημιούργησε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων στην Ελλάδα, της οποίας πάνω από το 50% του τζίρου προέρχεται από τα έργα και τις δραστηριότητες του εξωτερικού.

Ο όμιλος των επιχειρήσεών έχει αναγνωριστεί από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στην προστασία του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος ενώ ανακηρύχθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο στον τομέα της διαχείρισης περιβαλλοντικών ατυχημάτων θαλάσσιας ρύπανσης. Πρόσφατα μάλιστα πήρε και πιστοποίηση από της Αμερικανικές Αρχές Ακτοφυλακής.

«Πρέπει να φτιάξουμε παροικίες ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, να δουλέψουμε μεθοδικά και οργανωμένα ως κράτος και να βγάλουμε την Ελλάδα προς τα έξω», λέει συχνά, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες που βιώνει η χώρα τον θλίβουν. Ο ίδιος έχει φροντίσει ώστε σε κάθε μεγάλο λιμάνι του εξωτερικού να υπάρχουν γραφεία και αποθήκες της εταιρίας του και στην ουσία να δρούν και ως σημεία αναφοράς και βοήθειας κάθε απόδημου Έλληνα.

Όνειρο του κ. Πολυχρονόπουλου, όπως μας έδωσε να καταλάβουμε είναι να προχωρά ο Ελληνισμός μπροστά, να βγει και πάλι δυνατά και με αξιώσεις στο μέλλον και στο παγκόσμιο σκηνικό.

Ελπίζουμε στις αρχές του 2019, στα εγκαίνια του ανδριάντα των Φιλικών στον Πειραιά, να έχουμε όλη την πολιτική ηγεσία, την Ελληνική και την Ουκρανική, παρούσα και να ευχηθούμε οράματα σαν και αυτά, μαζί με ουσιαστική βοήθεια, να γίνονται πράξη και να μας δείχνουν ότι πραγματικά μπορούμε να πετύχουμε πολλά, άμα δουλέψουμε σωστά και μεθοδευμένα.

Η συνάντηση της 10ης Ιανουαρίου 2018 στον Πειραιά, με όλα αυτά τα αξιόλογα άτομα ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει και ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τον κ. Πολυχρονόπουλο που την διοργάνωσε.

Όλοι κάτι είχαν να πουν και να θυμηθούν, ειδικά οι κ.κ. Πολυχρονόπουλος και Λογοθέτης, που ήταν οι άνθρωποι που ξεκίνησαν αυτή την προσέγγιση Ελλάδας και Ουκρανίας, ανάφεραν τις πολλές δυσκολίες που αντιμετώπισαν, αλλά και τη χαρά που κάθε φορά έπαιρναν με τις επιτυχημένες προσπάθειές τους.

Στο τέλος της συνάντησης ο κ. Πολυχρονόπουλος ευχαρίστησε την κ. Πρέσβη και όλους μας για την παρουσία μας και μας έδωσε ως δώρα βιβλία που αφορούν αυτή την μακραίωνη, επιτυχημένη παρουσία του Ελληνισμού στην Ουκρανία.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *