Ανοίξτε τις πόρτες στον Πολιτισμό (Εισήγηση για το Ίδρυμα Θεοχαράκη)

ΤΡΑΝΤΑΛΙΔΗΣΚυκλοφόρησε ως ένθετο στον κυριακάτικο Tύπο το πρόγραμμα εκδηλώσεων Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη (2018-2019). Περιλαμβάνει εκθέσεις, συναυλίες, διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.λπ.

Ο αναγνώστης διαβάζοντας το πρόγραμμα διαπιστώνει ότι υπάρχουν κύκλοι π.χ. διαλέξεων με χρεώσεις στα 280 ευρώ. Επίσης η συμμετοχή σε χορωδία κοστίζει 50€/ άτομο, δηλ. για 7 μήνες: 350€. Με αυτές τις χρεώσεις είναι προφανές ότι λόγω της κρίσης ο κόσμος αδυνατεί να ανταποκριθεί και διερωτάται κανείς ποιος ο σκοπός ενός Ιδρύματος όταν αποκλείονται από τη γνώση οι πλειοψηφίες. Θα έπρεπε να ισχύει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή όλοι οι κύκλοι να είναι δωρεάν όχι μόνο για φοιτητές και μαθητές αλλά και για το κοινό αφού το ίδιο το Ίδρυμα θα πληρώνει τους καλλιτέχνες, ομιλητές κλπ. Μόνο έτσι μπορεί να αποκτήσει ουσία και νόημα η αποστολή ενός Ιδρύματος.

Δεν γνωρίζω εάν δημοσιεύονται ισολογισμοί και τι αποτελέσματα δείχνουν, αλλά όταν ένας οποιοσδήποτε μαικήνας συστήνει Ίδρυμα για τις τέχνες, θα πρέπει να έχει κατά νουν ότι μόνο με ανοιχτές πόρτες διαδίδεται ο πολιτισμός. Ειδικά για να προσελκύσει κάποιος τα νιάτα, ώστε να αξιοποιήσουν επωφελώς τον χρόνο τους, πρέπει να τους αποδείξει με έργα (και όχι με λόγια) ότι έχει ελατήρια ανιδιοτελή. Έτσι μόνο θα έχουμε θεατές και ακροατές με προσλαμβάνουσες παραστάσεις και ευαισθησίες που θα μπορούν να αξιολογήσουν και να εκτιμήσουν ό,τι βλέπουν και ακούνε. Η εισήγησή μου λοιπόν, είναι: «Ανοίξτε τις πόρτες στον πολιτισμό».

Γιώργος Τρανταλίδης – Δικηγόρος

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *