Αντιπεριφέρεια Νήσων Πειραιά Γιορτή Πρωτοχρονιάς Ασσυρίων

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΜε έκπληξη και ιδιαίτερη συγκίνηση, στην χθεσινή εκδήλωση για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς των Ασσυρίων, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος παρέλαβε από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων κ. Κυριάκο Μπατσαρά το Lamassu. Πρόκειται για ένα μυθικό πλάσμα που βρίσκεται στην αρχαία ασσυριακή αρχιτεκτονική, με το σώμα ενός ταύρου, το κεφάλι ενός άνδρα και τα φτερά ενός αετού. Το ανθρώπινο κεφάλι συμβολίζει τη διάνοια, τα φτερά την ταχύτητα και το σώμα του ταύρου την δύναμη.

Στην εν λόγω εκδήλωση παρεβρέθηκαν ακόμη ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής κ. Θεόδωρος Σχινάς, ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Δημήτριος Μπίρμπας, ο Πρόεδρος του συλλόγου «Αργοναύται-Κομνηνοί» κ. Θεόφιλος Καστανίδης και ο πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων κ. Ιωάννης Σαββίδης.

Ο κ. Χατζηπέρος τους ευχαρίστησε για την μεγάλη τιμή που του έκαναν, συνεχάρη τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο για το σπουδαίο έργο που κάνουν οι Ασσύριοι στην Ελλάδα διατηρώντας τα ήθη, τα έθιμα και την ιστορία ενός πανάρχαιου πολιτισμού.

Μετά τις γενοκτονίες των Αρμενίων, Ποντίων και Ασσυρίων και τον διωγμό που υπέστησαν την περίοδο εκείνη, ο πρώτος σταθμός στην πορεία τους προς την Ελλάδα ήταν η Μακρόνησος. Το νησί της Μακρονήσου λειτουργούσε τα έτη 1921-1922 ως λοιμοκαθαρτήριο. Πάνω σε αυτό το νησί άφησαν την τελευταία τους πνοή χιλιάδες πρόσφυγες. Στην μνήμη αυτών των χιλιάδων προσφύγων οι σημερινοί απόγονοι τους βρίσκονται στην διαδικασία να κατασκευάσουν μνημείο πάνω στην Μακρόνησο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *