Αντιτορπιλικό Βέλος – πλοίο της Δημοκρατίας Σαπίζει παροπλισμένο

βελοσΕίμαστε υποχρεωμένοι να δημοσιοποιήσουμε την απορία μας για τους λόγους που δεν επιτρέπουν την επαναφορά του αντιτορπιλικού ΒΕΛΟΣ στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης Φλοίσβου.

Την απορία μας αυτή και τις ανησυχίες μας έχουμε κοινοποιήσει στον Αρχηγό Πολεμικού Ναυτικού αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη στις 10/10/2018.

Ο Αρχηγός Π.Ν. μας απάντησε στις 27/11/2018 ότι οι επισκευές συνεχίζονται κανονικά και θα ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επίσης για το θέμα έχουμε ενημερώσει τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Ρήγα.

Το ΒΕΛΟΣ απουσιάζει από τη θέση του επί 22 μήνες, από την ημέρα δηλαδή που ρυμουλκήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας για εργασίες συντήρησης/αναπαλαίωσης ώστε να βελτιωθεί η λειτουργικότητά του ως επισκέψιμο Μουσείο. Οι εργασίες, και με την οικονομική συμβολή ιδιωτών ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ, έχουν από καιρό περατωθεί και το πλοίο ελλιμενίζεται έκτοτε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας χωρίς να διαφαίνεται προοπτική επιστροφής του στο Φλοίσβο.

Βεβαίως η Ιστορία έχει καταγράψει το αναμφισβήτητο γεγονός ότι το Κίνημα του Ναυτικού θα ήταν μύθος εάν ο αείμνηστος Ναύαρχος Νίκος Παππάς με τη δράση του δεν αποκάλυπτε παγκοσμίως την έκτασή του στερώντας τη χούντα και τους πάτρωνες της από το επιχείρημα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις στήριζαν τη δικτατορία.

Πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατό να αποσύρεται μια σελίδα της Νεώτερης Ιστορίας της Ελλάδας, η μοναδική που τιμά τις Ένοπλες Δυνάμεις και παιδεύει τις νέες γενιές που μπορούν να επισκέπτονται το Μουσείο, που θυμίζει διαχρονικά τους αγώνες ηρώων ,όπως ο αείμνηστος Σπύρος Μουστακλής, που συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού καθώς και όλων των μελών και αξιωματικών από όλα τα όπλα που πήραν μέρος στον Αντιδικτατορικό Αγώνα.

Μετά από όλα αυτά ως Σύνδεσμος Φυλακισμένων Εξορισθέντων Αντιστασιακών, ζητάμε να απαντηθούν οι απορίες μας, να υπάρξει κάποια απάντηση για το πότε θα επιστρέψει το αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ εκεί όπου ανήκει.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *