ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥ ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΠΑΛΛΑΝΤΙΟΥ

IMG_0817 ΠΡΟΤΟΜΗ2Τα αποκαλυπτήρια της νέας προτομής του συνθέτη και ακαδημαϊκού Μενέλαου Παλλάντιου, προσφορά της Εταιρείας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά στον δήμο, πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017, στη συμβολή των οδών Σωτήρος και Αριστοτέλους, παρουσία του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, της εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου Πολιτισμού κ. Ειρήνης Νταϊφά και της Προέδρου της Εταιρείας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κ. Ελένης Μελέτη.

Τη νέα προτομή φιλοτέχνησε ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος.

Την σεμνή τελετή πλαισίωσε μουσικά η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του τόνισε:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για τα αποκαλυπτήρια της νέας προτομής του μεγάλου Πειραιώτη Μενέλαου Παλλάντιου, ο οποίος υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, με πλούσιο έργο και μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη της μουσικής παιδείας στη χώρα μας.

Η μπρούτζινη προτομή που είχε στηθεί από τον Δήμο Πειραιά προς τιμήν του, σε αυτό ακριβώς το ίδιο σημείο, τον Ιούλιο του 2003, παρουσία μάλιστα του ιδίου, εκλάπη από αγνώστους το 2012, τέσσερις μήνες μετά το θάνατό του. Δεν γλίτωσε ούτε αυτή από τη μάστιγα που ταλανίζει όλες τις ελληνικές πόλεις, αλλά και τον Πειραιά, της κλοπής δηλαδή προτομών από μέταλλο.

Από σήμερα, το άδειο βάθρο στη συμβολή των οδών Σωτήρος και Αριστοτέλους, που τόσα χρόνια προκαλούσε θλίψη, ίσως και οργή στους περαστικούς, θα κοσμείται ξανά από την προτομή του Μενέλαου Παλλάντιου».

Η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά, σημείωσε: «Αισθάνομαι μεγάλη περηφάνια ως εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, αλλά και ως Αντιπρόεδρος της Εταιρείας των Φίλων του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, έχω το προνόμιο να χαιρετήσω την αποκατάσταση και αναπλήρωση της προτομής του Μενέλαου Παλλάντιου. Ενός έργου που κοσμούσε την είσοδο της Ιωνιδείου Σχολής, επί της συμβολής των οδών Σωτήρος Διός και Αριστοτέλους και κλάπηκε πριν από πολύ καιρό, πέφτοντας θύμα βανδαλισμού και που απόψε αποκαθίσταται στην προτέρα του θέση, χάρη στην ευγενική χορηγία της Εταιρείας των Φίλων του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά και του κυρίου Πάρη Δράγνη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιάννης Τραγάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου

κ. Βασίλης Ταταρόπουλος, ο πρώην Βουλευτής κ. Τάκης Μελάς, οι Αντιδήμαρχοι κύριοι Αλέξανδρος Αργουδέλης και Κυριάκος Σιγαλάκος, οι έφοροι του Πειραϊκού Συνδέσμου κ.κ. Γιώργος Δρούζας, Λίνα Δικαιάκου, ο Ναύαρχος Νίκος Αρτεμάκης, ο κ. Λυκούργος Παπαγιαννόπουλος.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *