«Ας ακούσουμε τα παιδιά μας, κάτι έχουν να μας πουν…»

 

ΖΩΡΖΟΥ Σταμάτη Μιχαλακόπουλου

Η επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά να είναι υγιής. Οι γονείς να ακούν, να συζητούν, να νιώθουν ασφάλεια τα παιδιά. Να είναι διακριτικοί, να συμπεριφέρονται σε κάθε λάθος συμπεριφορά του παιδιού με αγάπη. Όσες φορές και να πέσει το παιδί, ο γονέας είναι εκεί για να το βοηθήσει να σηκωθεί

Μια ακόμη πολύ χρήσιμη συζήτηση, αφιερωμένη κυρίως στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, στα πλαίσια του προγράμματος «Ενορία εν δράσει».

Το θέμα της συζήτησης ήταν «Ας ακούσουμε τα παιδιά μας, κάτι έχουν να μας πουν…» και συνδιοργανώθηκε από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Πειραιώς και τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Πειραιώς.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» και συμμετείχαν η κ. Μερόπη Σπυροπούλου, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, η κ. Κέλλυ Κούβαρη, Διευθύντρια του Γυμνασίου της «Πειραϊκής Εκκλησίας» και η κ. Σταυρούλα Ζώρζου, Οδοντίατρος, συγγραφέας.

Η γνωστή και καταξιωμένη πανεπιστημιακός και συγγραφέας κ. Σπυροπούλου, μίλησε για τα προβλήματα που παρουσιάζει το παιδί όσο είναι μέσα στην οικογένεια.

Στις δύσκολες περιόδους της ζωής των παιδιών, που αρχίζουν κυρίως με την εφηβεία, πολλές φορές οι γονείς σχεδόν δεν μπορούν να κουβεντιάσουν με τα παιδιά. Σαν να υψώνεται ένας τοίχος ανάμεσά τους, υπογράμμισε.

Κέλλυ Κούβαρη

Η κα Κούβαρη, ως εκπαιδευτικός, μίλησε κυρίως για το παιδί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο σχολικό περιβάλλον.

Σταυρούλα Ζώρζου

Η κα Ζώρζου, που έλαβε τελευταία τον λόγο, εκτός της οδοντιατρικής της ιδιότητας, είναι μουσικός και συγγραφέας. Το 2017 εκδόθηκαν τρία βιβλία της με τους τίτλους «Μου πες», «Λιοντάρι της Ρούμελης» και «Ευτυχία είναι» τα οποία και παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση και αποτέλεσαν και την αφορμή για την οργάνωση της.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ακούστηκαν παιδικά τραγούδια που έχει γράψει η ίδια, συνοδευόμενα από οπτικό υλικό.

Το θέμα που ανέπτυξε αφορούσε το παιδί σε μια κοινωνία αποδόμησης των αξιών.

Αποδόμηση, τόνισε είναι το αντίθετο της δόμησης. Αν η δόμηση είναι το χτίσιμο, η αποδόμηση είναι το γκρέμισμα.

Ζούμε σε κοινωνία σε κατάσταση αποδιοργάνωσης. Κάθε δομή αποδομείται, απλώς και μόνο γιατί είναι δομή. Τα πάντα είναι ρευστά και αμφισβητούμενα. Η κοινωνία μοιάζει με κινούμενη άμμο σε βάλτο. Σε τέτοιο περιβάλλον ζητάμε από τα παιδιά να πατήσουν σταθερά στα πόδια τους.

Διαβάζοντας κάποια διηγήματα της, η ομιλήτρια σημείωσε πως το παιδί θέλει να νιώθει τον δεσμό, την παράδοση και την ιστορία της οικογένειας. Είναι το πρώτο σταθερό σημείο αναφοράς του στον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της εκδηλώσεως λειτούργησε τμήμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.

Στη φωτογραφία: κ. Σταυρούλα Ζώρζου, κ. Μαρία Μενενάκου, κ. Μερόπη Σπυροπούλου, κ. Κέλλυ Κούβαρη.Φ

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *