ΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Ο ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

Γράφει η Μαρία Ν. Ταστσόγλου

Ταστσόγλου ΜαρίαΟ μεγάλος τραγωδός της αρχαιότητας είπε: «Όταν ένας άνθρωπος είναι γεμάτος θέληση και ενθουσιασμό, τότε ο θεός τού συμπαραστέκεται». Τι σημαίνει, όμως, ενθουσιασμός; Κατ’ αρχάς, είναι λέξη σύνθετη από την πρόθεση «εν» (=μέσα) και «θεός» και σημαίνει «έχω τον θεό μέσα μου». Και αφού έχω τον Θεό μέσα μου, τότε διακατέχομαι από το πνεύμα Του, άρα μου συμπαραστέκεται και άρα σκορπίζω χαρά παντού, αφού δεν υπάρχει τίποτα το καταθλιπτικό μέσα μου.

Ο ενθουσιασμός δεν είναι κάτι που χαρίζεται σε ορισμένους ανθρώπους και από άλλους λείπει. Όλοι έχουν τον Θεό μέσα τους, απλώς άλλοι επιλέγουν να βρίσκονται σε επαφή μαζί Του, ενώ άλλοι Τον αφήνουν να «κοιμάται» μέσα τους ή δεν Τον έχουν ακόμη ανακαλύψει. Αυτοί οι τελευταίοι δεν ενθουσιάζονται με ό, τι κάνουν ή ό, τι βλέπουν και ακούν, αλλά παραμένουν παγεροί και αδιάφοροι μπροστά στη δράση και την πραγματική απόλαυση της ζωής.

Και ποια είναι η πραγματική απόλαυση της ζωής; Είναι το γέλιο και η ευχαρίστηση ακόμη και για τα πιο ασήμαντα πράγματα, είναι η εκτίμηση και του πιο μικρού δώρου, είναι η απουσία της ανίας και της γκρίνιας, είναι ο ενθουσιασμός για τις μικρές καθημερινές ευκαιρίες που δίνονται και που μπορεί ένας άνθρωπος να τις αξιοποιήσει και να ξεχειλίσει από χαρά.

Ο ενθουσιασμός είναι ένα γνώρισμα που τρέφει την επιτυχία. Έχοντας κανείς μέσα του γνήσιο ενθουσιασμό, τον ακτινοβολεί σε ό, τι κάνει και οι συνάνθρωποί του τον συμπαθούν και χαίρονται να τον παρακολουθούν και να τον ακούν. Ο Έμερσον (Αμερικανός δοκιμιογράφος και ποιητής, 1803–1882) είχε γράψει ότι κάθε σπουδαία και καθοριστική κίνηση στην ιστορία του κόσμου είναι ένας θρίαμβος του ενθουσιασμού.

Κινούμενος με ενθουσιασμό ο άνθρωπος, μπορεί να εκπληρώσει τα όνειρά του κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Δεν είναι θεατής της ζωής ο ενθουσιώδης, αλλά πρωταγωνιστής! Δεν κάθεται πίσω στα παρασκήνια, αλλά καταλαμβάνει τη σκηνή ολόκληρη και δρα, αγωνιζόμενος με όλες τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες, έχοντας πίστη και θάρρος, έχοντας ελπίδα και ορμή για τη ζωή. Ο ενθουσιώδης κάνει τις επιλογές του κι αμέσως ρίχνεται στη δράση. Εμπνέεται από αυτό που έχει μέσα του!

«Μελέτησα τις ζωές μεγάλων αντρών και διασήμων γυναικών και διαπίστωσα ότι αυτοί που έφτασαν στην κορυφή ήταν εκείνοι που έκαναν τη δουλειά που είχαν να κάνουν με όλη τους τη δύναμη και όλο τους τον ενθουσιασμό», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν και δεν είχε άδικο, αφού ο καθ’ ένας θα μπορούσε να το διαπιστώσει αυτό, βλέποντας πώς έχουν εργαστεί όσοι κατάφεραν τα μεγάλα επιτεύγματα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Μάλιστα ο Αμερικανός ποιητής Χένρι Λονγκφέλοου στο ποίημά του «Ύμνος στη ζωή» μας προτρέπει να βγούμε από την αδράνεια γράφοντας:

«Των σπουδαίων ανθρώπων μας θυμίζουν οι ζωές / πως και τις δικές μας μπορούμε να κάνουμε μοναδικές /και φεύγοντας ν’ αφήσουμε σημάδια / στην αμμουδιά του χρόνου τα δικά μας χνάρια».

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *