Αυτό που θέλουν οι γυναίκες

Πετρούνιας δημήτρηςΟι άντρες παρομοιάζουμε το γυναικείο μυαλό με πολυπαρογοντική εξίσωση προσπαθώντας συνεχώς να ανακαλύψουμε την λύση της. Η ζωή όμως δεν θέλει ολοκληρώματα και μαθηματικές ταυτότητες για να λειτουργήσει ομαλά παρά μόνο εμπειρία,ένστικτο και γνώση είτε βιωματική είτε μεταλαμπαδευμένη από τις προηγούμενες γενιές. Ναι… γνωρίζω πως θα σκεφτείτε πως οι καιροί αλλάζουν και πως τα θέλω μιας γυναίκας διαφοροποιούνται διαρκώς όμως σε γενικές γραμμές η βασική γραμμή των «θέλω» τους μάλλον παραμένει η ίδια.

Κάποτε,στο μακρινό παρελθόν η Simone De Beauvoir, διάσημη γαλλίδα συγγραφέας, είχε εκφράσει την άποψη πως δεν γεννιέσαι γυναίκα αλλά γίνεσαι κι ο καθένας ανέλυε αυτή την αμφίσημη ρήση όπως ήθελε ή καλύτερα όπως τον εξυπηρετούσε.Τι είναι όμως εν έτει 2019 η γυναίκα για μας; Μια πρόχειρη απάντηση είναι πως σήμερα οι γυναίκες απολαμβάνουν τους καρπούς της απόλυτης ανεξαρτησίας τους όμως ταυτόχρονα παλεύουν με όλες τις παράπλευρες απώλειες, όπως την κούραση από την προσπάθεια να αναλαμβάνουν πολλούς ρόλους ταυτόχρονα, την «μάχη» με το άλλο φύλο σε όλα τα επίπεδα που δεν λέει να λήξει ποτέ και τέλος την ενδεχόμενη αποξένωση από ένα κομμάτι του εαυτού τους λόγω της πολύπλευρης πια προσωπικότητας τους. Κάπως έτσι παρουσιάζεται η γυναίκα σήμερα,ικανή να κατακτήσει τον κόσμο καταρρίπτοντας πανηγυρικά την αντίληψη πως μόνο ο άνδρας μπορεί να δρα ουσιωδώς και αποτελεσματικά στο κοινωνικό σύνολο.

Προφανώς αυτή η διαταραχή της χρόνιας αντίληψης έφερε αρκετά προβλήματα στις μεταξύ μας σχέσεις. Τώρα πιο πολύ από ποτέ το πάγιο ερώτημα για το τι εντέλει θέλουν οι γυναίκες από μας ξεπροβάλει ζωηρά σε κάθε ανδρική παρέα προσπαθώντας όλοι μας να αποκρυπτογραφήσουμε την νέα δυναμική υφή της.

Προφανώς υπάρχουν οι θεμέλιοι λίθοι επιλογής συντρόφου όπως η εμφάνιση, η προσωπικότητα, η εμπειρία, ο δυναμισμός, οι σεξουαλικές επιδόσεις, η εμπιστοσύνη και το χιούμορ όμως κάπου εδώ θα κάνω την έκπληξη θεωρώντας πως στην αρχή της πυραμίδας για τα «θέλω» της σημερινής γυναίκας είναι η ΑΣΦΑΛΕΙΑ που θα της παρέχεις, αν και κάθε γυναίκα την μεταφράζει διαφορετικά. Η ασφάλεια μπορεί να παραμετροποιηθεί σε σωματική, συναισθηματική, πνευματική, υλική κ.ο.κ αναλόγως την ηλικία, το επίπεδο και τις εμπειρίες της βάζοντας έτσι στο κάδρο της προτίμησης τους αυτόν που θα προσφέρει ασφαλέστερη συμβίωση.

Η ιντερνετική εποχή,ο δυναμισμός της γυναίκας,οι κοινωνικοί παράγοντες όπως η ανεργία κ.α συντελούν σε συγκρουσιακές καταστάσεις και αποξένωση. Αναφερόμενος στο φύλο μου θα πω μόνο το εξής: αρσενικό γίνεσαι αν δρας και για αυτό λέγεσαι άνδρας οπότε ας αφήσουμε τις δικαιολογίες της απρόσιτης συμπεριφοράς τους και ας βγούμε στο σεριάνι των νέων γνωριμιών, ο άκρατος εγωισμός, ο μηδενισμός και η απολυτότητα είναι το τρίπτυχο της απομόνωσης. Ο άνθρωπος είναι οι σχέσεις του και περιγράφεται εύστοχα στην ακόλουθη φράση του Οβίδιου: «Sic ego nec sine te nec tecum vivere possum» δηλαδή «Έτσι δεν μπορώ να ζήσω ούτε χωρίς εσένα ούτε με σένα», οπότε δράσε γρήγορα κι εύστοχα.

Πετρούνιας Ι. Δημήτριος

Εκπαιδευτικός- Ψυχολόγος

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *