Αφιέρωμα στα 140 χρόνια από τη γέννηση του Αγίου Λουκά του Ιατρού

 

άγιος λουκάς

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου

Με κατάνυξη και τη συμμετοχή πλήθους πιστών, έγινε η υποδοχή τεμαχίου του Ιερού λειψάνου και της άφθαρτης καρδιάς του Αγίου Λουκά του ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, που μεταφέρθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος, την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς. Ακολούθως τελέσθηκε Εσπερινός και Ιερά Παράκληση προς τιμήν του Αγίου Λουκά.

Μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στα 140 χρόνια από τη γέννηση του Αγίου. Ομιλητές ήταν ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης και ο Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Βασιλάκος, Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Βοιωτική Εκκλησία».

Το αφιέρωμα για τα 140 χρόνια από τη γέννηση του Αγίου Λουκά, θα συνεχιστεί έως τις 14 Οκτωβρίου, με καθημερινές εκδηλώσεις και εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», που οργανώνει ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο π. Εφραίμ, χαρακτήρισε τον Άγιο, ογκόλιθο αγιότητος και στη συνέχεια τον περιέγραψε ως ιεροκήρυκα, βασιζόμενος στην αυτοβιογραφία του.

«Η μελέτη της Καινής Διαθήκης, σημείωσε, τον βοήθησε να διαμορφώσει μέσα του σωστά την χριστιανική διδασκαλία. Όχι μόνο την μελετούσε, αλλά υπογράμμιζε και διατηρούσε για δεκαετίες αποσπάσματα που τον εντυπωσίαζαν βαθιά.

Η αίσθηση της αποστολής του συνδυάζεται με πολύ προσευχή και κακοπάθεια και με την επίγνωση ότι όπου και να πηγαίνει ως απόστολος, ακολουθεί τον Χριστό, δεν προηγείται του Χριστού.

Στο κήρυγμα δεν μιλάει με ιδέες. Τεμαχίζει την σάρκα του και μοιράζει το αίμα του. Οι λέξεις του γίνονται οχήματα παρηγορίας, ο λόγος σαρκώνεται στα λόγια του, τρέφει τον διπλανό και ανορθώνει την ψυχή».

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *