Βιβλιοκριτική…«Ένα παιδί μεγαλώνει στο Πόρτο Λεόνε» Βιβλίο του Ευάγγελου Μαμά

IMG_2123Τα βιώματα μας ακολουθούν πάντα και είναι τα πιο πιστά μας βήματα, καθώς μας λένε όλα όσα έχουν περάσει στη ζωή μας, καλά ή κακά, χαρούμενα ή με θλίψη.

Είχα την ευκαιρία να διαβάσω το αξιόλογο βιβλίο του κ. Ευάγγελου Μαμά που έχει τον τίτλο «Ένα παιδί μεγαλώνει στο Πόρτο Λεόνε» και πραγματικά συγκινήθηκα.

Είναι ένα απέραντο ντοκουμέντο, ένα βίωμα μιας δύσκολης εποχής, μια λεπτομερής ιστοριογραφία από έναν άνθρωπο που έζησε εκείνες τις δύσκολες καταστάσεις της Γερμανικής κατοχής και τις μετάφερε πολύ παραστατικά για να τις έχουμε και μεις καθαρά στη μνήμη μας.

Βέβαια το βιβλίο ξεκινά πριν ακόμα από την γέννηση του συγγραφέα, αναφέροντας και την ιστορία του παππού του, που ξεκίνησε από την Άνδρο για νάρθει να κατοικήσει και ζήσει μια άλλη διαδρομή στον Πειραιά, των αρχών του 20ου αιώνα, τότε που προσπαθούσε η πόλη να γίνει μια βιομηχανική, σύγχρονη, με ανάπτυξη και δουλειά για όλους.

Συνεχίζει την ιστορία με τον πατέρα του, τα βάσανά του, τα ήθη και τα έθιμα, τα σκληρά παιδικά του χρόνια και την αγάπη του να μην αφήσει να πάνε χαμένες τόσες γνώσεις για τον Πειραιά, την πόλη που υπέφερε πολύ, που συνεχώς δεχόταν και ενσωμάτωνε αγόγγυστα κάθε Έλληνα από όλα τα μέρη και ιδιαίτερα από τα νησιά.

Το βιβλίο «Ένα παιδί μεγαλώνει στο Πόρτο Λεόνε», σε πολλά σημεία νομίζουμε ότι αναφέρεται σε μας τους ίδιους, είναι τόσο παραστατικό και τόσο καλά γραμμένο που όποιος το πάρει θα το διαβάσει από την πρώτη του γραμμή μέχρι την τελευταία χωρίς δεύτερη ανάσα.

Να δώσουμε συγχαρητήρια στον Συγγραφέα κ. Μαμά και να του ευχηθούμε να είναι πάντα καλά και να διατηρεί μέσα του ζωντανά όλα αυτά τα όμορφα στοιχεία που κατάγραψε και έβαλε ένα ακόμα καλό λιθαράκι στην σύγχρονη ιστορία του Πειραιά.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *