Βιβλιοπαρουσίαση..«Αναστορούμε» Λαογραφικό βιβλίο του Γιάννη Σκουλούδη

IMG_9412Μεγάλος πραγματικά λαογράφος ο φίλος μας Πειραιώτης και Κρητικός Γιάννης Σκουλούδης, που έχει αναλώσει τη ζωή του προσπαθώντας να κρατήσει ζωντανά ήθη και έθιμα, που μεταφέρονται προφορικά από γενιά σε γενιά με τον άγραφο νόμο της διδαχής από τον παλαιότερο στο νεώτερο, με το φόβο πάντα να γίνονται και αλλοιώσεις ή κάποια να ξεχνιούνται οριστικά και να χάνονται, με το πέρασμα των αιώνων.

Πολύ καλή η καταγραφή που μας δίνει ο Γιάννης, με μεθοδικότητα, ακρίβεια και γλαφυρότητα. Διαβάζουμε διαλόγους πραγματικούς και τους ζούμε, που γίνονται ακόμα στα χωριά της ιδιαίτερης πατρίδας του της Κρήτης.

Μέσα σε 116 σελίδες βλέπουμε έναν ολόκληρο κόσμο εθίμων, τόσο όμορφων και παραστατικών, που όλοι θα θέλαμε να ζήσουμε και μεις πραγματικά.

Ένας κόσμος άλλος, ανθρώπινος, γεμάτος κατανόηση ο ένας για τον άλλο, με κοινά προβλήματα και χαρές, με ζωή που είναι ουσιαστική και μας δείχνει τι σημαίνει κοινωνία αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας.

Αν και έχουν περάσει 30 χρόνια από την έκδοση του βιβλίου «Αναστορούμε» του Γιάννη Σκουλούδη, αυτό μένει δροσερό και επίκαιρο, δίνοντάς μας την αίσθηση ότι βιώνουμε τα ίδια ακριβώς με τότε πράγματα, χωρίς τίποτα να έχει αλλάξει.

Τέτοιες προσπάθειες σίγουρα μας δίνουν την βεβαιότητα ότι τίποτα δεν θα ξεχαστεί και ότι θα μπορούμε να βαδίζουμε με σιγουριά στο μέλλον.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *