Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά.Μέτρα άμεσης ρευστότητας στην αγορά και προστασία στις βιοτεχνίες ζητεί το ΒΕΠ

μιχάλαροςΤην εξασφάλιση άμεσης ρευστότητας προς όλες τις επιχειρήσεις και ειδικά προς τις βιοτεχνίες, καθώς το σχεδιασμό μέτρων επανεκκίνησης της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας μετά την υπέρβαση της κρίσης που προκαλεί η εξάπλωση του κορωνοϊού “Covid-19” ζητεί το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς με νέα παρέμβασή του προς την κυβέρνηση.

«Το Επιμελητήριο γίνεται καθημερινά αποδέκτης της απόγνωσης στην οποία έχει περιέλθει ο βιοτεχνικός κόσμος» επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Ανδριανός Μιχάλαρος σε επιστολή που απέστειλε νωρίς το πρωί της Τρίτης 23 Μαρτίου 2020, στους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση. Τονίζει μάλιστα ότι οι επιχειρηματίες βιώνουν δραματικές καταστάσεις καθώς ο τζίρος πέφτει κατακόρυφα και οι προοπτικές γίνονται καθημερινά πιο δυσοίωνες.

Έχοντας υπ’ όψιν την κατάσταση στην αγορά, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς επαναλαμβάνει προς τους αρμόδιους Υπουργούς ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν:

 • Τροποποίηση του Κανόνα Κρατικών Ενισχύσεων “De minimis” (ενισχύσεων ήσσονος σημασίας) από τις 200 στις 500 χιλιάδες ευρώ, και
 • Αξιοποίηση κονδυλίων από τα Επιχειρησιακά Περιφερειακά Προγράμματα προς όφελος των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ).

Με βάση την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το ΒΕΠ διαπιστώνει ότι σημαντικοί «Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας» που ήδη πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού “Covid-19” δεν συμπεριλήφθηκαν στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών, με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση του βιοτεχνικού κόσμου. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, η διοίκηση του ΒΕΠ εκτιμά και κρίνει απαραίτητο να εφαρμοστούν τα μέτρα στήριξης για όλους τους ΚΑΔ της ελληνικής οικονομίας, ανεξάρτητα από ΚΑΔ κύριας ή δευτερεύουσας δραστηριότητας (και τούτο διότι, λόγω αναντιστοιχίας του μητρώου με την πραγματικότητα του αντίστοιχου τζίρου). Από το μέτρο θα μπορούσαν να εξαιρεθούν οι ΚΑΔ που αφορούν σε σούπερ μάρκετ, εστίαση, εμπόριο τροφίμων, λιανεμπόριο και φαρμακεία.

«Τα μέτρα θωράκισης και στήριξης του βιοτεχνικού κόσμου πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα καθώς οι βιοτέχνες βιώνουν το τελευταίο διάστημα, μια ακόμα αναπάντεχη δοκιμασία με την πανδημία του κορονοϊού και δεν δύναται να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς έσοδα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μιχάλαρος, ο οποίος σημειώνει προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας ότι απαιτείται εκ νέου προσεκτική έρευνα και ανανέωση των δημοσιευμένων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και όχι μόνο, καθώς το επιχειρείν πλήττεται και χρήζει στήριξης, άμεσης και ουσιαστικής.

Όσον αφορά στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ως τώρα από την Κυβέρνηση, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς τα χαιρετίζει και τα επικροτεί, με κυριότερο την επέκταση στήριξης σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ. Κατόπιν αιτημάτων από επιχειρήσεις – μέλη του, το ΒΕΠ προτείνει επιπλέον:

 1. Αναστολή λειτουργίας ΚΑΔ λόγω πανδημίας (ανεξάρτητα από ΚΑΔ κύριας ή δευτερεύουσας δραστηριότητας) εκτός από τους κλάδους τροφίμων, φαρμακείων κλπ. (να ενταχθεί όλο το προσωπικό, όλων των επιχειρήσεων για να μπορούν να λάβουν όσοι θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης, το επίδομα των 800,00 ευρώ.
 2. Κατάργηση προκαταβολής φόρου.
 3. Επιδότηση 100/100 εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο της κρίσης από τις συνέπειες της πανδημίας και για ένα δίμηνο – τρίμηνο μετά.
 4. Άμεση επιστροφή Φ.Π.Α. στις επιχειρήσεις.
 5. Αναστολή πληρωμής μεταχρονολογημένων επιταγών από 11 Μαρτίου 2020 και για ένα δίμηνο μετά τη λήξη της κρίσης λόγο κορωνοϊού.
 6. Αύξηση της κρατικής συμμετοχής στις παρεχόμενες Άδειες Ειδικού Σκοπού προς τους εργαζομένους.
 7. Μέτρα αναστολής δόσεων δανείων και παροχή νέων ρυθμίσεων για την περίοδο της κρίσης από τις συνέπειες της πανδημίας και για ένα δίμηνο – τρίμηνο μετά.
 8. Μείωση δημοτικών τελών.
 9. Εξασφάλιση ρευστότητας με μορφή κεφαλαίου κίνησης μέσω Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων – με απλοποίηση διαδικασιών.
 10. Παύση πληρωμής ενοικίου σε επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή ή πληρωμή με μορφή επιδότησης από το Κράτος για την περίοδο της κρίσης από τις συνέπειες της πανδημίας και για ένα δίμηνο – τρίμηνο μετά.

Επίσης, το ΒΕΠ προτείνει να μην πραγματοποιηθεί εφάπαξ η καταβολή της οικονομικής αρωγής 800 ευρώ, αλλά να αξιοποιηθεί το σύστημα πληρωμής άδειας ασθενείας έτσι ώστε οι εταιρείες που έχουν εφαρμόσει το μέτρο «εκ περιτροπής εργασίας» με όριο το 50%, να δίνουν «άδεια αργίας», ώστε να διευθετείται αυτόματα από το σύστημα η πληρωμή και να εξαιρείται η πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *