ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΟΥΛΗΣ…«ΧΙΛΙΑ ΚΑΛΩΣ ΘΑ ΕΣΜΙΞΟΥΜΕ» ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Γράφει η Ζέτα Φλισκανοπούλου

ΧΑΡΟΥΛΗΣΣυστηθήκαμε μαζί του το 2002 στο Θέατρο Λυκαβηττού σε μια συναυλία αφιέρωμα στο Νίκο Ξυλούρη. «Χίλια καλώς εσμίξαμε» μαζί του. Ο Γιάννης Χαρούλης από την έξω Λακωνία του Αγίου Νικολάου Κρήτης μας απέδειξε μέσα από τον μουσικό του δρόμο ότι «η μουσική στην ζωή του είναι ότι και η αναπνοή του». Μας τραγούδησε « Εγω είμαι που σε γλέντησα κι εγώ θα σε κερδίσω ψεύτη κόσμε» και η αλήθεια είναι ότι κέρδισε την αγάπη του κοινού του δίχως να διαπραγματευθεί και να χαθεί στους μουσικούς δρόμους της Αθήνας.

Ο Γιάννης ακόμα και κατά την παραμονή του εδώ δεν εγκατέλειψε ποτέ «το μεγάλο αυτό χωριό της Κρήτης με τους καλούς ανθρώπους και την αλληλεγγύη» συνέχισε να αγαπά και να τιμά την παράδοση, ερμηνεύοντας από τα ριζίτικα των Χανίων ως τις στειακές κοντυλιές.

Οι πιστοί φίλοι του τον ακολουθούν παντού αν και το δικό του ζητούμενο δεν είναι να γεμίζει στάδια,γνωρίζει πως σε αυτή την ζωή τίποτα δεν μας ανήκει όλα είναι δανεικά. Οι άνθρωποι είναι περαστικοί, ο δρόμος μακρύς και το σημαντικό είναι να παραμείνεις γνήσιος και αυθεντικός. «Μακάρι να ταιριάζουν και οι άνθρωποι μακάρι, είναι οι δρόμοι μακρινοί, τα εμπόδια πολλά, τι κι αν η τύχη γύρισε παράξενα το ζάρι,ολόιδια ας μην γίνουνε τα διαφορετικά. Στις αντιθέσεις είναι η γοητεία, σε κάθε είδους οντότητα/δες πόσο βαρετή θα ήταν χωρίς διαφορετικότητα η πραγματικότητα… είναι συναίσθημα βαρύ και συνάμα λυτρωτικό/να εκτιμώ και να μην φοβάμαι… κάθε τι διαφορετικό».

Διαφορετικός αλλά όχι απρόσιτος απολαμβάνει με ταπεινότητα ότι του συμβαίνει «Τόση καλοσύνη γύρω μου και εντός / από του παντός την μεγαλοσύνη.Βάρκα με προσμένει μ’ ανοικτό πανί και οι εφτά ουρανοί πάνω μου ανοιγμένοι/τραγουδώ βαθιά μου σε ψιλή κλωστή / έχει κρεμαστεί και η στερνή χαρά μου»

«Γύρω μου και εντός», «Χειμωνανθός», «Μαγγανείες», «Χίλια καλώς εσμίξαμε», «Ο Δωδεκάλογος του γύφτου». «Παλιό τραγούδι και άγιασε απ’ την πολλή αγάπη / έγινε ρούχο του φτωχού, του μόνου συντροφιά» Η τελευταία του δισκογραφική δουλειά. «Ο δωδεκάλογος του γύφτου» μελωποιημένα αποσπάσματα από το έργο του Κωστή Παλαμά, αυτό το έργο της ακατάπαυστης δράσης και της ισχυρής άρνησης υποταγή,ένα έργο πιο επίκαιρο από ποτέ.

Ο ξεπεσμός της χώρας που φτάνει τον λαό στα όρια της απελπισίας, εκεί που ένα όραμα ελπίδας και ένα μήνυμα εθνικής αναγεννησης είναι ικανά να φέρουν μεγάλες αλλαγές. Εκεί που ο γύφτος στο έργο του Παλαμά γίνεται σύμβολο της ελεύθερης αδούλωτης ψυχής που δεν υποτάσσσεται αλλά προχωρά γκρεμίζοντας κάθε τι σάπιο και παλιό. «Ο απαρνητής». «…τέλους κανενός, καμιάς αρχής / τη δική μου γνώμη φράχτης / δεν ορίζει είμαι του τίποτε,πανελεύτερος ο κράκτης / είμαι εγώ που σβήνω το Γιατί / και είμ’ απαρνητής του Κάτι / Αεροπερνά ακαβαλίκευτο της ερμιάς αδάμαστο άτι».

Με μουσικό παράστημα και αθεράπευτα αυθεντικός ο Γιάννης Χαρούλης έρχεται στην Ακτή Πειραιώς κάθε Τετάρτη και Πέμπτη του Μάρτη για μια ανοιξιάτικη συνάντηση φίλων πριν ταξιδέψει τα τραγούδια του σε 10 πόλεις 5 Ευρωπαϊκών χωρών.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *