ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΕΒΟΝΤΑΙ;

θειοσΕρμηνεία Επίκτητου, το ανάγνωσμα. Τίποτα δεν προκαλεί τόσο πόνο στον άνθρωπο όσο το παράλογο, και τίποτα δεν τον έλκει τόσο όσο το λογικό. Οι άνθρωποι, όμως, αντιλαμβάνονται διαφορετικά το τι είναι λογικό και τι παράλογο, όπως και το τι είναι καλό και κακό, συμφέρον κι ασύμφορο. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε την ΠΑΙΔΕΙΑ: για να μπορούμε να εφαρμόσουμε τις γενικές έννοιες στις συγκεκριμένες καταστάσεις με τρόπο σύμφωνο με την φύση. Και για να γίνει αυτό ο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει καλλιεργήσει ισχυρή αίσθηση της δικής του αξιοπρέπειας.

Η απόλυτη αυτογνωσία μπορεί να είναι ακατόρθωτη, αλλά το να γνωρίζει ένας το επίπεδο της αξιοπρέπειάς του είναι απαραίτητο στοιχείο της προσωπικότητας που παρουσιάζει: Ελεύθερος ή υπόδουλος. Ο καθένας πρέπει να ξέρει τον εαυτόν του, και να ξέρει πόσο αξίζει στα μάτια ΤΟΥ, και σε ποιά τιμή εκποιεί τον εαυτόν ΤΟΥ. Οι άνθρωποι πουλούν τους εαυτούς τους σε διάφορες τιμές. Απ’ τη στιγμή που ο άνθρωπος κάτσει κι αρχίσει να μετράει την αξία τού κάθε εξωτερικού πράγματος είναι σαν να έχει πιά σχεδόν ξεχάσει την αξία του ίδιου του εαυτού του.

Τον σεβασμό προς την αξιοπρέπειά του ο λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος πρέπει να τον διατηρεί ακέραιο και να τον θεωρεί θεμέλιο όλου και όσου αυτοσεβασμού έχει. Διότι ο σεβασμός αυτός καθορίζει τις αποφάσεις των ανθρώπων που έχουν μάθει να τον αισθάνονται.

Κάποιος ρώτησε τον Επίκτητο: “Δάσκαλε, πώς θα αποκτήσει ο καθένας μας αίσθηση της δικής του αξιοπρέπειας;”

Και είπε αυτός: “Πώς γίνεται και, την ώρα που το λιοντάρι επιτίθεται, ένας και μόνος ταύρος αντιλαμβάνεται την ετοιμότητά του και μπαίνει μπροστά να υπερασπιστεί ολόκληρο το κοπάδι; Το βλέπεις άραγε ότι την ίδια στιγμή που υπάρχει η ετοιμότητα υπάρχει και η συναίσθηση της ετοιμότητας αυτής; Έτσι και σ’ εμάς, όποιος την έχει την ετοιμότητα αυτή δεν γίνεται να μην το γνωρίζει. Όπως όμως ο ταύρος δεν γίνεται ταύρος μονομιάς, έτσι και ο άνθρωπος ο αρχοντικός δεν γίνεται μονομιάς τέτοιος. Απαιτείται αντοχή στις κακουχίες, απαιτείται προετοιμασία και να μην ορμάς απερίσκεπτα στα πράγματα που δεν σου αρμόζουν.”

Αποσπάσματα από “Επίκτητου Εγχειρίδιον” Κεφάλαιο Β’/KΓ’/ΚΔ’/ΛΑ’/ και ΜΗ’

Γάιος Θείος Έσχατος

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *