Γνωρίζοντας την Ελλάδα.Ανδρίτσαινα

Καρύταινα – Επικούρειος Απόλλων

 

καρύταιναΑναχώρηση με προορισμό τον αρχαιολογικό χώρο του Επικούρειου Απόλλωνα, έναν από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους ναούς της αρχαιότητας. Συνεχίζουμε για την Ανδρίτσαινα, μία κωμόπολη χτισμένη αμφιθεατρικά σε μια καταπράσινη πλαγιά του όρους Λυκαίου. Σήμερα, το χωριό διαθέτει ακόμη τα αρχοντικά του, τα πλακόστρωτα σοκάκια και την πλατεία του με τα ψηλά δέντρα.

Η Τρανή Βρύση που βρίσκεται ακριβώς απέναντί της είναι η αρχαιότερη της Πελοποννήσου και έχει χτιστεί το 1724. Στην Ανδρίτσαινα βρίσκεται η περίφημη Νικολοπούλειος Βιβλιοθήκη, που ιδρύθηκε το 1840 κατόπιν δωρεάς του εξ Ανδριτσαίνης ανθρωπιστή Αγαθόφρωνος Νικολοπούλου, που ζούσε στο Παρίσι.

Επίσκεψη στο χωριό Καρύταινα, έναν παραδοσιακό οικισμό όπου θα απολαύσουμε την ομορφιά της Ελληνικής Φύσης και της Υπαίθρου.

 

 

Λίμνες: Πλαστήρα – Καστοριάς – παμβώτιδας

Ιωάννινα μουσείο Βρέλλη

λίμνη πλαστήρα Αναχώρηση πρωί και με ενδιάμεση στάση για καφέ θα φτάσουμε σε ένα  μικρό θαύμα του ανθρώπου και της φύση την Λίμνη Πλαστήρα. Γνωστή και ως «Μικρή Ελβετία», η λίμνη Πλαστήρα περιβάλλεται από ένα ειδυλλιακό τοπίο ασύγκριτης φυσικής ομορφιάς που κερδίζει με την πρώτη κιόλας ματιά τις εντυπώσεις. Ονειρική από κάθε άποψη, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της χώρας μας. Δημιουργήθηκε στην τοποθεσία όπου κατά την αρχαιότητα ο ποταμός Ταυρωπός κυλούσε τα νερά του για να συναντήσει στα νότια τον Αχελώο. Πρόκειται για ένα φυσικό θαύμα που οφείλει την ύπαρξή του στο εμπνευσμένο όραμα του στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα (από όπου δικαιωπαμβώτιδαματικά πήρε η λίμνη το όνομά της), τη δημιουργία δηλαδή ενός εντυπωσιακού φράγματος που έδωσε με τη σειρά του νέα πνοή στη γύρω περιοχή. Αλπικές βουνοκορφές, άλλοτε χιονισμένες και άλλοτε καταπράσινες, στεφανώνουν το μεγαλείο της ορμητικοί χείμαρροι φλερτάρουν με τις δαντελωτές της όχθες πολυσχιδή φιόρδ και ένα κατάφυτο νησάκι καθρεφτίζουν τον ελατίσιο μανδύα τους στα γαλαζοπράσινα νερά. Θα θαυμάσουμε τα όμορφα χωριά της λίμνης καθώς και το Φράγμα.

Συνεχίζουμε για την πιο ατμοσφαιρική λίμνη της Ελλάδας, την λίμνη της Καστοριάς. Η τυπική ονομασία της λίμνης είναι Ορεστίδα, όμως οι περισσότεροι τη γνωρίζουν ως λίμνη της Καστοριάς, μιας και αυτή η όμορφη πόλη είναι χτισμένη σε μια μικρή χερσόνησο μέσα στο νερό. Το μήκος των ακτών της είναι περίπου 30 χιλιόμετρα και στα νερά της ζουν αμέτρητα ψάρια και πουλιά, ενώ είναι προστατευόμενη τοποθεσία του Δικτύου Natura 2000. Συνήθως παγώνει για 15 μέρες κάθε χρόνο και παλιότερα, ο πάγος αυτός ήταν τόσο παχύς, που μπορούσε να τον διασχίσει με ασφάλεια ακόμα και ολόκληρο κάρο! Θα επισκεφτούμε το Δισπηλιό, 7 χλμ. από την Καστοριά, όπου ανακαλύφθηκε τυχαία ο πρώτος λιμναίος οικισμός του 5000 π.Χ. Από τον Οικισμό θα δούμε την πιστή αναπαράσταση των συνηθειών και του τρόπου ζωής του νεολιθικού ανθρώπου. Στην συνέχεια θα θαυμάσουμε το Σπήλαιο Καστοριάς ή “Σπηλιά του Δράκου” και την Παναγία τη Μαυριώτισσα.

Περίπατο στον παραλίμνιο δρόμο της πόλης και στο Ντολτσό, η παλιά πόλη με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, τα παλιά αρχοντικά που θυμίζουν την ακμή μιας άλλης εποχής. Συνεχίζουμε για την πόλη των Ιωαννίνων, όπου θα γνωρίσουμε και την λίμνη Παμβώτιδα με ιστορία 2 εκατ. χρόνων. Η φύση, το κλίμα και ο χαρακτήρας της πόλης ορίζονται από την υδάτινη «κυρά». Η λίμνη, με τα ακύμαντα νερά και το μικρό νησάκι αποτελεί ένα φυσικό μνημείο, που γύρω του ζει και αναπνέει ολόκληρη η πόλη.

Επίσκεψη στο «Νησί της Λίμνης». Ένας πευκόφυτος βράχος, που η έκτασή του δεν ξεπερνά τα 200 στρέμματα, με έναν παραδοσιακό ηπειρώτικο οικισμό, καμωμένο από πέτρα. Στη λιλιπούτεια ενδοχώρα και στις ακτές του, χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο σχεδόν, επτά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια σχηματίζουν μια μοναστική πολιτεία αιώνων, που είναι και η τρίτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα, μετά το Αγιον Όρος και τα Μετέωρα.

Μετάβαση στο Σπήλαιο Περάματος. Πλάι στην ειδυλλιακή λίμνη, τέσσερα μόνο χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Ιωαννίνων, στο Πέραμα, βρίσκεται το εξαιρετικά ενδιαφέρον ομώνυμο σπήλαιο. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και μετά το τέλος του, φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά από τον Κωνσταντίνο Κασβίκη, γυμναστή και ερασιτέχνη σπηλαιολόγο.

Έτσι έμαθαν για το σπήλαιο ο Ιωάννης και η Άννα Πετροχείλου, και άρχισαν τη συστηματική εξερεύνηση και χαρτογράφησή του, ώστε να γίνει το πρώτο τουριστικά διευθετημένο στην Ελλάδα.

Αποτελείται από πολλές διαδοχικές αίθουσες και διαδρόμους στολισμένους μα σταλακτίτες, σταλαγμίτες, κουρτίνες και εντυπωσιακές κολώνες σε θαυμάσια συμπλέγματα.

Γνωριμία με το Μουσείο Βρέλλη. Τα κέρινα ομοιώματα του μουσείου παριστάνονται σε φυσικό μέγεθος, μέσα σε περιβάλλον πιστής παρουσίασης του εκάστοτε περιβάλλοντός τους, αναπαριστώντας μορφές και γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας. Ο επισκέπτης αισθάνεται ότι ταξιδεύει σε βουνά, παλιά οικήματα, σπηλιές, εκκλησίες, μονοπάτια, ακολουθώντας μια κυκλικού χαρακτήρα ξενάγηση. Η θεματολογία καλύπτει 24 αιώνες Ελληνικής Ιστορίας (από το 500 π.Χ.), με ιδιαίτερη έμφαση στην νεώτερη ιστορία της Ηπείρου και χωρίζεται σε τρεις ενότητες 1) την ενότητα της Προεπανάστασης, 2) την ενότητα της Επανάστασης του 1821 και 3) την ενότητα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Το Μουσείο κλείνει με αναφορές και υπενθυμίσεις βασικών σημείων της Ελληνικής Ιστορίας και με το εργαστήρι του Καλλιτέχνη.

 

 

Προσκύνημα στα Καλάβρυτα

καλάβρυτα Είναι μιά παρεΐστικη βόλτα διαφορετική από τις άλλες!

Αναχώρησης νωρίς το πρωΐ για Μεγίστη Λαύρα. Η Μονή βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα βορειανατολικά των Καλαβρύτων στο δρόμο που ενώνει την εθνική οδό Πατρών – Αθηνών με τα Καλάβρυτα, και είναι κτισμένη στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου (απ’ όπου και το όνομα της) της οροσειράς του Χελμού, επάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού, σε υψόμετρο 899 μέτρων. Απόλυτα εναρμονισμένο με το άγριο και εντυπωσιακό τοπίο της περιοχής το οκταώροφο συγκρότημα της ΜΜεγίστη Λαύραονής καθηλώνει και τον πιο αδιάφορο επισκέπτη. Το καθολικό της Μονής σκαμμένο στο βράχο, είναι ναός σταυροειδής, εγγεγραμμένος με δύο νάρθηκες. Ο κυρίως ναός έχει τοιχογραφίες του 1653, αξιόλογα μαρμαροθετήματα στο δάπεδο, ξυλόγλυπτο τέμπλο κ.λ.π. ενώ στο νάρθηκα οι τοιχογραφίες ανάγονται στις αρχές του 19ου αιώνα.

Επίσκεψη στο μουσείο, που στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο της πόλης που ανεγέρθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα με δαπάνες του ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1906. Την περίοδο της κατοχής διέκοψε τη λειτουργία του αφού μετατράπηκε από τους Ιταλούς σε στρατόπεδο συγκέντρωσης για 500 περίπου Έλληνες πολιτικούς κρατούμενους. Στις 13 Δεκεμβρίου 1943 οι Γερμανοί κατακτητές συγκέντρωσαν στον προαύλιο χώρο του κτιρίου τους κατοίκους της πόλης και διαχώρισαν τον ανδρικό πληθυσμό από τα γυναικόπαιδα και τους ηλικιωμένους.

Οι άνδρες και οι έφηβοι άνω των 13 ετών οδηγήθηκαν στο λόφο του Καππή όπου και εκτελέστηκαν ενώ τα γυναικόπαιδα και οι ηλικιωμένοι κρατήθηκαν προσωρινά στο εσωτερικό του κτιρίου προκειμένου οι Γερμανοί να ολοκληρώσουν απρόσκοπτα το καταστροφικό τους έργο. Στη συνέχεια το κτίριο πυρπολήθηκε αλλά οι εγκλωβισμένοι που βρίσκονταν μέσα σε αυτό κατάφεραν να σωθούν. Μετά την κατοχή ανακατασκευάστηκε πλήρως και λειτούργησε πάλι ως Δημοτικό Σχολείο από το 1950 μέχρι το 1992. Ως μουσείο λειτουργεί από το 2005, ενώ το ίδιο το κτίριο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1986.

Η επίσκεψη στα Καλάβρυτα δεν αποτελεί μονάχα ένα ταξίδι στην ιστορία και στη φύση αλλά και μια μοναδική ΓΕΥΣΤΙΚΗ εμπειρία.

 

 

Καρυδάκι στην Κύθνο

κύθνοςΣτην Κύθνο θα φας σίγουρα γαριδομακαρονάδα και μύδια αχνιστά με μάραθο στην Ψιψίνα. Επιβάλλεται, επίσης, και μια επίσκεψη στο Άριας Γεύσεις, το πιο ατμοσφαιρικό εστιατόριο στο νησί, για φρέσκο ψάρι και σαλάτες με βιολογικά λαχανικά. Για κρεατικά και για φρυγαδέλι θα πας στο Στέκι του Ντέτζη και το παρεΐστικο περιβάλλον του. Αναζήτησε οπωσδήποτε σφουγγάτα, καπαροσαλάτα, κουκουλόπιτες και το γλυκό της Κύθνου, το ‘καρυδάκι’. Για κοκτέιλ θα πας στο Πανοχώρι και για τσίπουρα στο Χάρτινο Καράβι με τις 25+ ετικέτες και παραδοσιακά τοπικά προϊόντα.

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *