ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πύλος

αρχείο λήψηςΙστορική πόλη στον όρμο του Ναυαρίνου, στη νοτιοδυτική ακτή της Πελοποννήσου, σε απόσταση 45 χλμ από την Καλαμάτα. Απλωμένη αμφιθεατρικά σε δύο χαμηλούς λόφους γύρω από το λιμάνι της, χτίστηκε το 1828 – 1833 σύμφωνα με τα σχέδια μηχανικών του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος του στρατηγού Νικολά Μαιζόν, που εξεστράτευσε τότε για να απελευθερώσει τη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Στον όρμο του Ναυαρίνου έγινε τον Οκτώβριο του 1827, η περίφημη ναυμαχία μεταξύ του στόλου των τριών μεγάλων δυνάμεων της εποχής – Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας – και του τουρκοαιγυπτιακού στόλου. Η συμμαχική νίκη συνέβαλε αποφασιστικά στην απελευθέρωση της Ελλάδας.

Στη μεγάλη κεντρική πλατεία της πόλης υπάρχει το μνημείο των Τριών Ναυάρχων – του Κόδριγκτον, του Δεριγνύ και του Χέυδεν. Στο νησάκι Χελωνάκι, ή Μαραθονήσι, μέσα στο λιμάνι, είναι το μνημείο των Άγγλων πεσόντων στη ναυμαχία, και στο νησάκι Πύλος, στη νότια είσοδο του όρμου, το μνημείο των Γάλλων πεσόντων. Το μνημείο των Ρώσων πεσόντων βρίσκεται στο νησί Σφακτηρία, στην δυτική είσοδο του όρμου.

Η ιστορική Σφακτηρία έχει έκταση 3,15 τ χλμ, μήκος 5 χλμ και πλάτος 500 μ. Στο νησί υπάρχουν επίσης τα μνημεία των Ελλήνων πεσόντων στη μάχη της Σφακτηρίας, που έγινε στις 26 Απριλίου 1825, του φιλέλληνα Σανταρόζα και άλλων φιλελλήνων. Στο βόρειο άκρο, έγινε το 425 πΧ η μάχη μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο.

Στη νότια είσοδο της πόλης βρίσκεται το Νιόκαστρο, μεγάλο κάστρο που διατηρείται σε καλή κατάσταση. Άρχισε να χτίζεται από τους Τούρκους το 1573. Το 1686 παραδόθηκε στους Βενετούς, το 1715 ανακαταλήφθηκε από τους Τούρκους και το 1828 κυριεύθηκε από τον στρατηγό Μαιζόν. Στο κάστρο λειτουργεί το Κέντρο Υποβρυχίων Αρχαιολογικών Ερευνών. Στο αναστηλωμένο κτίριο των στρατώνων του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος εκτίθεται η συλλογή που δώρισε στην Πύλο ο Γάλλος φιλέλληνας δημοσιογράφος Rene Puaux (1878 – 1937). Η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα είναι ένα από τα λίγα άλλα κτίρια που έχουν διασωθεί.

Στην κορυφή του ακρωτηρίου Κορυφάσιο, στην χερσόνησο απέναντι από το βόρειο άκρο της Σφακτηρίας, βρίσκεται το Παλαιόκαστρο. Χτίστηκε στα τέλη του 13ου αιώνα από τους Φράγκους, πάνω στα ερείπια αρχαίας οχύρωσης. Σε σχετικά καλή κατάσταση διατηρείται μόνο το εξωτερικό τείχος. Στο ακρωτήριο βρισκόταν η ακρόπολη της Πύλου των Ιστορικών Χρόνων. Κοντά υπάρχει το σπήλαιο του Νέστορα, όπου κατά τη μυθολογία ο νεογέννητος Ερμής έκρυψε τα ζώα που είχε κλέψει από τον Ήλιο-Απόλλωνα. Το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε από την Ύστερη Νεολιθική Εποχή μέχρι τα Κλασικά χρόνια.

 

 

 

Η Αρεόπολη

αρεόποληΠαραδοσιακή και ολοφώτεινη από τις αντανακλάσεις του ήλιου στις λευκές πέτρες η Αρεόπολη, ο κεντρικός οικισμός της Μέσα Μάνης, βλέπει από ψηλά τον Μεσσηνιακό κόλπο στα δυτικά της. Βόρεια υψώνεται ο Ταΰγετος. Νότια ο Σαγγιάς στην χερσόνησο της Μάνης. Μόνο προς τα ανατολικά πρασινίζει στο βάθος ο δρόμος που έρχεται από το Γύθειο.

Η Αρεόπολη απέχει 26 χλμ από το Γύθειο και 72 χλμ από τη Σπάρτη. Βρίσκεται σε υψόμετρο 250. Χαμηλά στον πανέμορφο κλειστό όρμο το επίνειό της Λιμένι και πιο κει το Οίτυλο γνωστό από τα ομηρικά έπη και τη νεώτερη ιστορία. Ο δρόμος προς τον βορρά μετά το Οίτυλο οδηγεί στη Μεσσηνιακή Μάνη.

Το παλιό τμήμα της Αρεόπολης είναι διατηρητέο. Σ’ αυτό βρίσκεται η πλακόστρωτη ιστορική Πλατεία της 17ης Μαρτίου 1821 με την εκκλησία των Ταξιαρχών. Εδώ την ημέρα εκείνη οι Μανιάτες με επικεφαλής τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη κήρυξαν την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας των Ελλήνων και άρχισαν την επανάσταση απελευθερώνοντας στις 23 Μαρτίου την Καλαμάτα. Η εκκλησία των Ταξιαρχών, χτισμένη τον 17ου αιώνα με καλά κατεργασμένους λίθους, είναι σταυροειδής με δεκάπλευρο τρούλο και δεκάπλευρη αψίδα και έχει ωραίο γλυπτό διάκοσμο. Έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο.

Διατηρητέα μνημεία είναι επίσης οι εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, καμαροσκέπαστη με χτιστό τέμπλο και τοιχογραφίες του 1746, του Αγίου Πολύκαρπου, καμαροσκέπαστη με τρίπλευρη αψίδα και τοιχογραφίες των τελευταίων βυζαντινών χρόνων, των Αγίων Πάντων, καμαροσκέπαστη με χτιστό τέμπλο και αγιογραφίες λαϊκής τέχνης σε ερειπωμένο μοναστήρι στη θέση Ξιφαριάνικα, και της Παναγίας Τσιπιώτισσας, καθολικό μοναστηριού, σταυροειδής δικιόνιος με οκτάπλευρο τρούλο, χτιστό τέμπλο και μεταβυζαντινές τοιχογραφίες.

Διατηρητέο μνημείο είναι ο πύργος Μαυρομιχάλη, τετραώροφος, σε μεγάλο κτιριακό συγκρότημα, με ψηλό τοίχο σαν φρούριο. Είναι το μεγαλύτερο κτίριο στην περιοχή και γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκε πολλά χρόνια σαν σχολαρχείο.

Διατηρητέο μνημείο είναι επίσης ο πύργος Πικουλάκη, τριώροφος σε διώροφο πυργόσπιτο. Εδώ λίγοι ηλικιωμένοι Μανιάτες σταμάτησαν το 1826 τους Αγαρηνούς του Αιγύπτιου Ιμπραήμ που έρχονταν να καταλάβουν τη Μάνη. Στη συνέχεια οι Μανιάτισσες τους έριξαν με τα δρεπάνια στη θάλασσα του Διρού.

Υπάρχει επίσης ο διώροφος πύργος Καπετανάκου. Έχει αναστηλωθεί από τον ΕΟΤ ως παραδοσιακός ξενώνας.

 

 

 

Ελαφόνησος

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣΣτο νοτιοανατολικό άκρο του Λακωνικού κόλπου, απέναντι από το λιμάνι της Νεάπολης, ένα μικρό νησί απλώνει τις μεγάλες αμμουδιές του με αμμόλοφους και κέδρους. Η Ελαφόνησος!

Φιλόξενη και ωραία, εξωτική στους υπήνεμους όρμους της, η Ελαφόνησος προσφέρει τις δυνατότητες για καλή διαμονή και φρέσκο ψάρι, ηρεμία και αναψυχή σε ένα θαυμάσιο θαλασσινό περιβάλλον. Ένα βήμα από την ακτή της Λακωνίας!

Η Ελαφόνησος βρίσκεται στη νοτιοανατολική άκρη του Λακωνικού κόλπου. Το βόρειο άκρο της απέχει 570 μέτρα από την Πούντα στην απέναντι λακωνική ακτή. Σε μικρή απόσταση ανατολικά είναι το νησάκι Παυλοπέτρι. Η απόσταση από το λιμάνι της Νεάπολης ανατολικά είναι 3,7 ναυτικά μίλια.

Η ανατολική ακτή της Ελαφονήσου, όπου σχηματίζεται ο όρμος Λεύκη, βρέχεται από τον όρμο της Νεάπολης. Η νότια ακτή είναι ολόκληρη ένας όρμος, το φημισμένο Σαρακήνικο. Ανάμεσα στη νοτιοανατολική άκρη της Ελαφονήσου, το ακρωτήριο του Φράγκου, και στην βόρεια άκρη των Κυθήρων δημιουργείται το Στενό της Ελαφονήσου με πλάτος 4,5 ναυτικά μίλια. Στη δυτική ακτή βρίσκονται τέσσερα νησάκια, η Κασέλλα, η Ποριά, το Λεπτονήσι και ο Αηλύφτης. Η παραλία ονομάζεται τα Νησιά της Παναγίας.

Η Ελαφόνησος, ή Λαφονήσι όπως τη λένε οι ψαράδες της, έχει σχήμα τριγώνου και έκταση 19 τ.χλμ. Το μήκος της είναι 6,5 χλμ, το πλάτος 4,5 χλμ και το μήκος των ακτών 26 χλμ. Το υψηλότερο σημείο, η Βάρδια, φτάνει στα 267 μέτρα.

Τα αρχαία χρόνια δεν ήταν νησί, αλλά μια χερσόνησος ενωμένη στο βόρειο σημείο της με την απέναντι ακτή με έναν ισθμό. Το 375 μΧ ένας ισχυρός σεισμός στη Λακωνία έγινε αιτία να βυθιστεί μια ολόκληρη πόλη κοντά στο νησάκι Παυλοπέτρι και να καλυφθεί ο ισθμός από τη θάλασσα. Έτσι η χερσόνησος έγινε νησί.

Το νησί έχει 750 κατοίκους. Μέχρι τη δεκαετία του 1980 όλος ο πληθυσμός ζούσε σε έναν οικισμό, στην Ελαφόνησο, το λιμάνι του νησιού στην βόρεια πλευρά. Σταδιακά δημιουργήθηκαν το μικρό Καπάρι, το μεγαλύτερο Κάτω Νησί στην παραλία της Παναγίας και μετά η Λεύκη στον ομώνυμο όρμο. Στην απέναντι ακτή είναι ο μικρός οικισμός της Πούντας.

Το καλοκαίρι με τους παραθεριστές ο πληθυσμός διπλασιάζεται.

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *