Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου….Ομόφωνο «όχι» του Δημοτικού Συμβουλίου στην πώληση του κτιρίου του ΕΟΜΜΕΧ από το ΤΑΙΠΕΔ.

Ευθυμίου ΑνδρέαςΤην ομόφωνη αντίθεσή του στην πώληση του κτιρίου του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο από το ΤΑΙΠΕΔ εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου στην πρόσφατη (26/2/2019) συνεδρίασή του, ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου, ζητώντας εκ νέου την παραχώρηση του ακινήτου στον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου.

Κατά την εισήγησή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος της πόλης ανέφερε ότι το πρώην κτίριο του ΕΟΜΜΕΧ διετέλεσε σημαντικό ρόλο στην παραγωγική αναδιάρθρωση και οργάνωση της ευρύτερης περιοχής κυρίως μετά την εγκατάσταση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία το 1922 και μέχρι τα τέλη  της δεκαετίας του 1990. Επίσης, κατά τη διάρκεια των χρόνων της Κατοχής (1941-1947) υπήρξε έδρα της «Εθνικής Αλληλεγγύης», της οργάνωσης στήριξης του πληθυσμού στην κατεχόμενη Ελλάδα κατά τον Β ́ Παγκόσμιο Πόλεμο, στεγάζοντας τα κοινωνικά συσσίτια και εξασφαλίζοντας τη γενική συμμετοχή των κατοίκων του Ταύρου. Έχει χτιστεί στο μέσο της συνοικίας με τους προσφυγικούς οικισμούς του Ταύρου και στέγαζε υπηρεσίες σχετικές με τη διαβίωση και καθημερινότητα των προσφύγων μέχρι και τη δεκαετία του 1960, οπότε και μεταφέρθηκαν οι τελευταίοι κάτοικοι των οικισμών στις προσφυγικές πολυκατοικίες.

Η ιστορική διαδρομή του κτιρίου είναι εκείνη που υποδεικνύει και τον κατάλληλο τρόπο αξιοποίησής του καθώς είναι ένα ακίνητο που θα μπορούσε:

  • Να στεγάσει Μουσείο Εθνικής Αλληλεγγύης για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
  • Να αποτελέσει Θερμοκοιτίδα Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, ως μέρος του ευρύτερου σχεδίου παραγωγικής και δίκαιης κοινωνικά ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής Αθήνας –Πειραιά. Στην οργάνωση της λειτουργίας της θερμοκοιτίδας μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της περιοχής, Πάντειο και Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, συνδέοντας την επιστημονική έρευνα με την παραγωγική ανασυγκρότηση.
  • Να αξιοποιηθεί ως Κέντρο Πολιτισμού, στεγάζοντας τμήματα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου.

Το αίτημα για την παραχώρηση του κτιρίου του ΕΟΜΜΕΧ στον Δήμο έχει υποστηριχθεί και από τον π. Δήμο Ταύρου, αλλά και από τον ενιαίο Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου. Ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου είχε αποστείλει επιστολή για το θέμα και στον π. Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ ήδη από το 2013.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *