Δήμος Πειραιά..Βιβλίο του Μάρκου Τρούλη για τις Αμερικανοτουρκικές Σχέσεις παρουσίαση στην Πινακοθήκη Πειραιά

IMG_2800Πραγματοποιήθηκε, την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020, η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Μάρκου Τρούλη δρα Ε.Κ.Π.Α. με τίτλο: «Αμερικανοτουρκικές σχέσεις, θεωρία συμμαχιών και γεωπολιτική συνεκτίμηση», που διοργάνωσε η Διεύθυνση Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά και οι εκδόσεις «ΛΕΙΜΩΝ», στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Ασπασία Αλιγιζάκη, στην ομιλία της, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι το βιβλίο του κ. Μάρκου Τρούλη πρέπει να το διαβάσουν όλοι κι όχι μόνο όσοι ασχολούνται με τις Διεθνείς Σχέσεις, καθώς όπως σημείωσε, είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την αποκωδικοποίηση της στρατηγικής σκέψης της Τουρκίας.

Η κα ΑλιγιζάκIMG_2809η επεσήμανε ότι: «τις σχέσεις της Τουρκίας με τη μεγάλη δύναμη, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα πρέπει να τις μελετήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Θύμισε ότι σχεδόν 100 χρόνια πριν υπήρξε η γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων, διατυπώνοντας τον προβληματισμό της, ότι ενδεχομένως να μην είχε συμβεί, εάν ο Αμερικανικός παράγοντας δεν είχε αποστασιοποιηθεί αποσύροντας το ενδιαφέρον του για την περιοχή αυτή. Η σχέση Αμερικής – Τουρκίας – πρόσθεσε – και βέβαια η σχέση Τουρκίας με την τότε Σοβιετική Ένωση – μια επίσης ηγεμονεύουσα δύναμη στην περιοχή – έπαιξε καταλυτικό ρόλο για το ολοκαύτωμα.

Επίσης αναφέρθηκε και σε μία άλλη μελανή σελίδα της ιστορίας τον «Αττίλα» στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι εάν είχαν μελετηθεί σωστά τότε οι Αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ενδεχομένως, όπως είπε, η τραγωδία αυτή να είχε αποτραπεί.

Για το βιβλίο μίλησαν επίσης: ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών ΠΑ.ΠΕΙ., κ. Παναγιώτης Ήφαιστος, ο Καθηγητής Γεωπολιτικής, Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, κ. Κωνσταντίνος Γρίβας, ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας Ε.Κ.Π.Α., κ. Ιωάννης Μάζης και ο συγγραφέας, Δρ Ε.Κ.Π.Α. κ. Μάρκος Τρούλης.

Την συζήτηση συντόνισε ο Δημοσιογράφος κ. Λάμπρος Καλαρρύτης.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *