Δήμος Πειραιά.Δεν μας αιφνιδίασε η απόφαση του ΚΑΣ

Μώραλης ΓιάννηςΟ Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης σχετικά με την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, δήλωσε:

«Με γρήγορες κινήσεις και τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, παρά τον απόλυτο αιφνιδιασμό που επιχείρησε η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του ΚΑΣ, καταφέραμε ως Δημοτική Αρχή του Πειραιά να αποτρέψουμε την αδικαιολόγητη και  δρομολογημένη, σύμφωνα με την εισήγηση  κήρυξη του συνόλου της πόλης του Πειραιά, σε αρχαιολογική περιοχή.

Με λογικά επιχειρήματα και με τη συμπαράταξη σχεδόν όλης της πόλης  μπορεί να μην επετεύχθη η αναβολή της συζήτησης, λόγω της άκαμπτης και παράλογης  στάσης του ΚΑΣ, αλλά επιτύχαμε το μείζον, δηλαδή  την αναθεώρηση του αρχικού σχεδιασμού που ήθελε να χαρακτηριστεί ολόκληρη η πόλη ως αρχαιολογικός χώρος.

Ο χαρακτηρισμός της Α’ και Β’ Δημοτικής Κοινότητας  και μικρού μέρους της Γ’ φαίνεται να μην αποτελεί ουσιαστική μεταβολή – κάτι το οποίο θα επεξεργαστούμε μόλις η γνωμοδοτική απόφαση του ΚΑΣ υπογραφεί  από την αρμόδια Υπουργό – του σημερινού «status quo», αφού και σήμερα για κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό έργο, απαιτείται η διαδικασία έγκρισης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς & Νήσων, καθώς στην περιοχή αυτή ανήκει το ιστορικό κέντρο της πόλης του Πειραιά, καθώς και η πλειοψηφία των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Η προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας είναι προτεραιότητα. Ωστόσο θα πρέπει κάποια στιγμή στην πόλη μας, οι αρμόδιοι να προχωρήσουν πέρα από την προστασία και στην ανάδειξη των σημαντικών αυτών ευρημάτων, ώστε να μπορούν αυτά να γίνουν κάποια στιγμή επισκέψιμα και φυσικά σε καμία περίπτωση όλη αυτή η διαδικασία, να μην λειτουργήσει εις βάρος της αναγκαίας  και επιθυμητής από όλους προόδου και ανάπτυξης του Πειραιά και την δημιουργία θέσεων εργασίας».

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *