Δήμος Πειραιά..ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΑΝΟΥ ΚΑΤΡΑΚΗ  ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

IMG_4082Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης εγκαινίασε την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019, την συλλογή του μεγάλου ηθοποιού Μάνου Κατράκη στη Δημοτική Πινακοθήκη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συλλογή Έλληνα ηθοποιού που υπάρχει και η οποία εκτίθεται ύστερα από 25 χρόνια από τη δωρεά της στον Δήμο Πειραιά.

Η σπουδαία αυτή συλλογή περιλαμβάνει 7.000 τεκμήρια, υλικό από την προσωπική και την επαγγελματική ζωή του σημαντικού αυτού θεατράνθρωπου: φωτογραφίες, χειρόγραφα, επιστολές, σκηνικά αντικείμενα, κοστούμια, κλπ.

Πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο θεατρικό αρχεIMG_4097ίο, ενός μόνο καλλιτέχνη, που βρίσκεται συγκεντρωμένο σε ένα μοναδικό φορέα στην Ελλάδα.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 30 Οκτωβρίου 2019.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του τόνισε:

«’’Θέλω να σας πω πώς γεννήθηκα στην Κρήτη. Μεγάλωσα ξυπόλητο παιδί στις αμμουδιές της πατρίδας μου. Πως έβαζα στα αυτιά μου τα κοχύλια της θάλασσας να ακούσω τη βουή του ωκεανού. Δεν ήξερα να  αποζητώ την ομορφιά, μα η ομορφιά ξεδιπλωνόταν ολόγυρα μου. Δεν ήξερα να αποζητώ τη λεβεντιά, μα η λεβεντιά με συνέπαιρνε μέσα από τις ιστορίες του παππού μου. Αφήστε με να παινέψω την πατρίδα μου. Το αξίζει. Έγινα ηθοποιός, όπως θα μπορούσα να γίνω και σιδηρουργός. Ήθελα να ξοδιάσω όσες δυνάμεις ΄κρύβαν τα μπράτσα μου και η ψυχή μου”.

Ο Μάνος Κατράκης σημάδεψε με τη φωνή, το παράστημα και την ψυχή του το ελληνικό θέατρο. Πληθωρική, ισχυρή, όσο και γοητευτική προσωπικότητα διακρίθηκε, τόσο για την καλλιτεχνική του πορεία όσο και για τη στάση ζωής του. Το κοινωνικό του πρόταγμα και η καλλιτεχνική του ηθική συγχωνεύτηκαν σε μία συμπαγή παρουσία που αποτυπώθηκε στο οστεώδες πρόσωπο και στο παράστημα ενός άνδρα αγέρωχου, αλλά και ατίθασου. Είναι αυτή η μορφή που παραμένει χαραγμένη στη συνείδηση όλων μας μέχρι και την τελευταία του εμφάνιση στο “ταξίδι στα Κύθηρα’ του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.»

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για θέματα Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά, χαιρετίζοντας την εκδήλωση εγκαινίων της έκθεσης, σημείωσε μεταξύ άλλων πως αισθάνεται βαθιά ικανοποίηση που κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης πενταετίας, η Δημοτική Αρχή πέτυχε να ολοκληρώσει τις εργασίες της επιστημονικής καταγραφής της συλλογής του μεγάλου ηθοποιού Μάνου Κατράκη, η οποία δωρήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά από τη σύζυγό του, Λίντα Άλμα.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης χαιρέτισαν επίσης: Ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της ΔΗ.ΡΑ.Π. κ. Τάκης Αβραμίδης, ο πρώην Δήμαρχος Πειραιά κ. Στέλιος Λογοθέτης,

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *