Δήμος Πειραιά Εκθέσεις για τη διάσωση των παραδοσιακών σκαφών

ΣΚΑΦΗ1Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκαν, χθες, τα εγκαίνια στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά δύο παράλληλων θεματικών εκθέσεων, φωτογραφίας με τίτλο: «The duty of memory» και θέμα τα ναυάγια στην Ελλάδα και στον κόσμο του πρώην Ιταλού πρέσβη και φωτογράφου κ. Stefano Benazzo και ομαδική εικαστική έκθεση με έργα 82 καλλιτεχνών  η οποία έχει τίτλο «τα καΐκια που πληγώναμε» με αναφορά στην καταστροφή των παραδοσιακών σκαφών με βάση οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και οι δύο εκθέσεις τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά και διοργανώθηκαν από τη Δημοτική Πινακοθήκη. Η μεν ομαδική εικαστική έκθεση έγινε σε συνεργασία με τον «Ορίζοντα Γεγονότων» στο πλαίσιο του ΣΚΑΦΗ2Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, η δε έκθεση φωτογραφίας σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών, η οποία επίσης τελεί και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ιταλικής Πρεσβείας.

Σημειώνεται πως οι εκθέσεις εντάσσονται και στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Δήμου Πειραιά για τη διάσωση των παραδοσιακών σκαφών. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος συμμετείχε σε περιβαλλοντικές δράσεις για τη διάσωση των ξύλινων σκαφών. Επιπλέον κατέθεσε πρόταση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να ελλιμενιστούν 21 καΐκια στο Μικρολίμανο για τη δημιουργία ενός  πανελλαδικού πόλου μαθητείας, γύρω από τα επαγγέλματα που συμβάλουν στη συντήρηση  των  καΐκιών, όπως η ξυλοναυπηγική, τα αρματώματα κ.ά.

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά κα Ειρήνη Νταϊφά, στον χαιρετισμό της, αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στους καλαίσθητους αρχιτεκτονικά -όπως είπε – χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης, για ένα ταξίδι σε θάλασσες και σε πλεούμενα, σημείωσε ότι και ο παππούς της ο Αντώνης, πατέρας του Σταύρου Νταϊφά, ξεκίνησε με τέτοια πλεούμενα αρχίζοντας τη ναυτική ιστορία της οικογένειάς της.

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση των εγκαινίων συνεχάρη τη Δημοτική Πινακοθήκη για τις δύο παράλληλες εκθέσεις, χαρακτηρίζοντας αυτήν την πρωτοβουλία μια μορφή ευαισθητοποίησης για ένα μεγάλο έγκλημα που συμβαίνει στις θάλασσές μας και στον πολιτισμό μας.

 

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών κ. Νίκος Καβαλιέρος σε χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μέσα από τις εκθέσεις, την εικαστική έκθεση και την έκθεση φωτογραφίας, Βρήκαμε μία εναλλακτική λύση διαμαρτυρίας και παρέμβασης για την καταστροφή των ξύλινων αλιευτικών σκαφών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον κ. Stefano Benazzo,  τον οποίο ευχαρίστησε για το έργο του, απονέμοντάς του τον θυρεό του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών.

Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν: ο πρώην Ιταλός πρέσβης και φωτογράφος κ. Stefano Benazzo, ο εκπρόσωπος του «Ορίζοντα Γεγονότων» κ. Τζίμης Ευθυμίου καθώς και η επιμελήτρια της έκθεσης του «Ορίζοντα Γεγονότων» κα Φαίη Τζανετουλάκου.

Την εκδήλωση συντόνισε η Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά κα Λίτσα Μπαφούνη.

 

Διάρκεια εκθέσεων μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2018. Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή  10:00-14:00 και 18:00-21:00

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *