Δήμος Πειραιά ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΥ

IMG_3944 IMG_3966Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά εγκαινίασαν χθες, την έκθεση της μόνιμης συλλογής έργων του Πάνου Αραβαντινού, ενός από τους σπουδαιότερους σκηνογράφους διεθνώς, στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης, Φίλωνος 29 (κτήριο Παλαιού Ταχυδρομείου).

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα που  δημιούργησε ο Πάνος Αραβαντινός για παραστάσεις λυρικού θεάτρου στην Γερμανία την περίοδο του Μεσοπολέμου.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του τόνισε:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά σήμερα για αρκετούς λόγους. Η δημιουργία μιας μόνιμης έκθεσης των έργων του Πάνου Αραβαντινού στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, φάνταζε όταν ανέλαβα Δήμαρχος τον Σεπτέμβριο, ένα προσωπικό στοίχημα, ένα στοίχημα μαζί φυσικά με πολλά στοιχήματα τα οποία τότε θέσαμε. Πρώτα απ’ όλα ήταν ένα στοίχημα με τον ίδιο μου τον εαυτό, καθώς τρεις πρώην Δήμαρχοι, παρά τις ειλικρινείς προθέσεις και προσπάθειές τους, δεν είχαν καταφέρει να το πετύχουν. Νομίζω λοιπόν πως είναι σημαντικό και φυσικά δεν οφείλεται στη δική μου ικανότητα ή στη δική μου συμβολή, όπως ευγενικά είπε ο Μιχάλης Τσεκούρας. Οφείλεται πραγματικά στο ότι δούλεψαν οι άνθρωποι στη Διεύθυνση Πολιτισμού και φυσικά στην Ειρήνη Νταϊφά, ώστε να γίνουν τα σημερινά εγκαίνια αυτής της έκθεσης.

Δεκαπέντε περίπου χρόνια μετά, θεωρώ ιδιαίτερη τιμή για μένα την επανέκθεση της συλλογής του Πάνου Αραβαντινού. Να σας θυμίσω δε – το ξέρετε καλύτερα από μένα – ότι ήταν η έκθεση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά όταν έκλεισε, προκειμένου να προχωρήσουμε στην ανακατασκευή του περίπου πριν από 15 χρόνια. Τόσα χρόνια μετά λοιπόν το έργο του σκηνογράφου με παγκόσμια αναγνώριση, βρίσκει φιλόξενη στέγη στην Πινακοθήκη του Δήμου μας, στο Παλιό Ταχυδρομείο σε ένα από τα εμβληματικότερα κτίρια της πόλης μας.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκαν: η Βουλευτής κ. Ελένη Σταματάκη, ο πρώην Βουλευτής κ. Δημήτρης Καρύδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Γιώργος Δαβάκης, οι κ.κ. Αντιδήμαρχοι, Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου, Κυριάκος Σιγαλάκος, το μέλος στο Δ.Σ. του Ιδρύματος Ζαχαρίου κ. Γ. Πολυχρονόπουλος.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *