Δήμος Πειραιά…Τιμήθηκαν οι αδικοσκοτωμένοι Πειραιώτες στον Βομβαρδισμό της 11ης Ιανουαρίου 1944

ΔΕΗΣΗ1 ΔΕΗΣΗ2Ο Δήμος Πειραιά τέλεσε, στο Δημοτικό Νεκροταφείο «Ανάσταση», επιμνημόσυνη δέηση, τιμώντας την μνήμη των  θυμάτων του βομβαρδισμού της πόλης, την 11η Ιανουαρίου 1944.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, την Βουλή εκπροσώπησε η Βουλευτής κ. Ελένη Σταματάκη, τον Μητροπολίτη Πειραιά ο π. Ιερόθεος Βαμβακάρης.

Ο Αντιδήμαρχος Δόμησης και Αρχιτεκτονικού κ. Κυριάκος Σιγαλάκος, εκ μέρους του Δημάρχου Πειραιά, σε ομιλία του είπε:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σας σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε, όπως αρμόζει, τα θύματα του βομβαρδισμού της πόλης, την 11η Ιανουαρίου 1944.

Η σύγχρονη ιστορία της πόλης μας έχει σημαδευτεί ανεξίτηλα από το γεγονός αυτό, τον βομβαρδισμό του Πειραιά, καθώς πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, η ζημιά που υπέστη η πόλη σε υποδομές, οικονομικό και κοινωνικό κεφάλαιο, την ανάγκασε να ξεκινήσει από το μηδέν. Δεν ήταν εύκολο. Ο βομβαρδισμός, άφησε πίσω του νεκρούς πολίτες κάθε ηλικίας και ανυπολόγιστες καταστροφές στο κέντρο και τις συνοικίες, σε περιουσίες και δημόσια κτίρια.

Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Αρκεί να υπάρχει ομόνοια και πνεύμα συνεργασίας απ’ όλους μας, παρά τις όποιες διαφορές μπορεί αν έχουμε».

Η σεμνή τελετή μνήμης, ολοκληρώθηκε με καταθέσεις στεφάνων.

Στεφάνια κατέθεσαν: Εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, η Βουλευτής κ. Ελένη Σταματάκη, εκ μέρους του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Δαβάκης, εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά, ο Αντιπρόεδρος κ. Ιωάννης Καλογερόγιαννης, καθώς και συγγενείς των θυμάτων.

Την τελετή πλαισίωσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.

Στην επιμνημόσυνη δέηση παρευρέθηκαν και, οι Βουλευτές κκ. Κώστας Κατσαφάδος, Νικόλαος Κούζιλος, ο κ. Σπύρος Σπυρίδων μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά Αρχιπλοίαρχος Κων. Λεοντάρας, ο πρώην Δήμαρχος κ. Στέλιος Λογοθέτης, ο επίτιμος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κουβάτσος, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Παναγιώτης Καλογερόγιαννης, ο Σύμβουλος κ. Γιάννης Αλιφραγκής.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *