Δήμος Πειραιά..Τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων του βομβαρδισμού της πόλης την 11η Ιανουαρίου 1944

μνήμη 1Ο Δήμος Πειραιά τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, στο Δημοτικό Νεκροταφείο «Η Ανάσταση», τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων του βομβαρδισμού της πόλης, την 11η Ιανουαρίου 1944.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Γρηγόρης Καψοκόλης, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, στον χαιρετισμό του, τόνισε:

«Κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, ο Δήμος μας τιμά τη μνήμη των συμπολιτών μας που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του Πειραιά την 11η Ιανουαρίου 1944. Πρόκειται για ένα γεγονός, που σημάδεψε βαθιά την πόλη μας.  Εκείνη τη μαύρη νύχτα του 1944 που μένει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη όλων τμνήμη 2ων Πειραιωτών, καθώς υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους περίπου 700 άμαχοι πολίτες όλων των ηλικιών. Καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν μεγάλες ζημιές τα περισσότερα κτήρια της πόλης μας και ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού  πήγε προς την Αθήνα.

Σ’ αυτόν τον βομβαρδισμό χάθηκαν περίπου τα 2/3 του συνολικού αριθμού των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους στους 239 βομβαρδισμούς του Πειραιά στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Έπρεπε να περάσουν δεκαετίες, ώστε να μπορέσει η πόλη να βρει τους ρυθμούς της σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Παρά τις δυσκολίες και τις δύσκολες συνθήκες, με πολλή δουλειά, αλλά και δύναμη ψυχής ο Πειραιώτης άφησε πίσω  την καταστροφή και συνέβαλε στο να δημιουργηθεί ξανά ένας  σύγχρονος Πειραιάς.

Είναι χρέος μας απέναντι στους δημότες και ειδικά στους νεότερους, να  μην ξεχνάμε την ιστορία μας και να διατηρούμε στη μνήμη μας αυτά τα γεγονότα που έχουν σημαδέψει την πόλη μας».

Στεφάνια κατέθεσαν ο Αντιδήμαρχος κ. Γρηγόρης Καψοκόλης και συγγενείς των θυμάτων.

Την τελετή πλαισίωσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.

Επίσης, στην επιμνημόσυνη δέηση παρευρέθηκαν:

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστας Κατσαφάδος, ο Βουλευτής, πρώην Υπουργός Ναυτιλίας κ. Θοδωρής Δρίτσας, οι Βουλευτές κ.κ. Γιάννης Μελάς, Νικόλαος Μανωλάκος, Τρύφων Αλεξιάδης, Φωτεινή Μπακαδήμα.

Ο   Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας  και η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Ευγενία Μπαρμπαγιάννη.

Ο Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων Υποναύαρχος Ιωάννης Πάττας, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιώς Σπυρίδων Ευαγγελίδης, οι κ.κ. Αντιδήμαρχοι: Δημήτρης Καρύδης, Αντωνία Καρακατσάνη, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γρηγόρης Μόφορης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας εκπαίδευσης κ. Χρήστος Μακρής.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *