Δήμος Πειραιά..ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΖΗΤΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΤΗΝ ΚΥΡΗΞΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΩΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

 ΜΩΡΑΛΗΣΜε  απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά  κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση), ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου κ. Γιάννη Μώραλη, ζητά την αναβολή της αυριανής συζήτησης (2/4/2019), στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σχετικά με την κήρυξη του Πειραιά ως ενιαίου αρχαιολογικού χώρου, ώστε να δοθεί ικανός χρόνος για διαβούλευση.

Στη  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη συζήτηση του θέματος συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν Βουλευτές του Πειραιά, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, τόνισε πως η κήρυξη του Πειραιά ως ενιαίου αρχαιολογικού χώρου είναι ένα μείζον θέμα το οποίο δικαίως απασχολεί όλη την πόλη, Δημοτική Αρχή, βουλευτές, φορείς, κατοίκους.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην απαράδεκτη, όπως τη χαρακτήρισε, διαδικασία που ακολούθησε το Υπουργείο Πολιτισμού. Συγκεκριμένα εξήγησε πως το 2016 ξεκίνησε η συζήτηση για το θέμα αυτό, στη συνέχεια υπήρξε σιωπή 2 ετών και στις 26/10/2018 έλαβε επιστολή, στην οποία ζητούσε το αρμόδιο Υπουργείο την άποψη του Δήμου και της Αντιπεριφέρειας για το θέμα αυτό.

Ο κ. Μώραλης επεσήμανε πως στις 17/12/2018 απάντησε με επιστολή, αναφέροντας προβληματισμούς και σαφείς αντιρρήσεις για την κήρυξη του Πειραιά ως ενιαίου αρχαιολογικού χώρου, στην οποία δεν έλαβε καμία απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Ακολούθως ο κ. Μώραλης τόνισε πως δεν μπορεί να αγνοείται μια ολόκληρη πόλη, δηλαδή ο Α & Β Βαθμός Αυτοδιοίκησης, οι βουλευτές της πόλης, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων σε μια τέτοια συζήτηση. «Δεν κληθήκαμε καν στη συνεδρίαση του Κ.Α.Σ. Δεν μπορεί να επικαλούμαστε τη διαβούλευση σε μικρότερης σημασίας ζητήματα και σε ένα τόσο μείζον θέμα για την πόλη να μην έχουμε καμία ενημέρωση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μώραλης.

Στη συνέχεια ανέφερε πως η ενδεχόμενη κήρυξη του Πειραιά ως ενιαίου αρχαιολογικού χώρου θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία του, τη στιγμή που ο Πειραιάς έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης και έχει γίνει πλέον επίκεντρο επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Μώραλης σημείωσε πως ενδεχομένως η επίσπευση των διαδικασιών να συνδέεται με το masterplan του Ο.Λ.Π..

Κλείνοντας ο Δήμαρχος Πειραιά σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Είναι μοναδικό φαινόμενο να επιχειρείται η κήρυξη του Πειραιά ως ενιαίου αρχαιολογικού χώρου, δεδομένων των χαρακτηριστικών του ως πόλη-λιμάνι. Δεν ξέρω αν έχει συμβεί παρόμοιο γεγονός στη χώρα. Αύριο συνεδριάζει το Κ.Α.Σ. και δεν γνωρίζουμε τίποτα. Συζητάμε επί αγνώστου κειμένου και δεν κατανοώ τη σπουδή του Υπουργείου Πολιτισμού και του Κ.Α.Σ να προχωρήσει το θέμα».

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *