Δήμος Πειραιά.BLUE AIR: ΣΥΣΚΕΥΗ ΠΟΥ «ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΝΕΙ» ΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ BLUE GROWTH

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ2Ακόμα μια καινοτομία, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί στη μάχη κατά του κορωνοϊού, αναδείχτηκε μέσω του Δήμου Πειραιά και συγκεκριμένα στον ετήσιο διαγωνισμό για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Growth Piraeus». Το «BLUE AIR», η ιδέα που απέσπασε το πρώτο βραβείο, βασίζεται στη δημιουργία μιας συσκευής μικρών διαστάσεων, η οποία τραβάει τον αέρα, τον αποστειρώνει μέσω υπεριώδους ακτινοβολίας και τον αποδίδει στον χώρο απαλλαγμένο από ιούς.

Η συσκευή – αεραγωγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κλειστούς χώρους, προσφέροντας αποτελεσματική και οικονομική απολύμανση του αέρα. Κάθε τέτοια συσκευή μπορεί να καλύψει έως και 50 τ.μ. ενώ σε μεγαλύτερους χώρους, μπορούν να τοποθετηθούν περισσότερες συσκευές.

Η καινοτόμος συσκευή αναπτύχθηκε από τους φοιτητές του Τμήματος Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Παύλο Μπούσουλα, Κωνσταντίνο Κασσελούρη και Δημήτρη Κολοβό. Αρωγός στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν την ιδέα τους, στάθηκε το Κέντρο Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη  «Blue Lab» του Δήμου Πειραιά, στους τρισδιάστατους εκτυπωτές του οποίου παρήχθησαν όλα τα πλαστικά μέρη της συσκευής.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, ανέφερε:

«Για ακόμα μια φορά ο Δήμος Πειραιά, μέσω του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη Blue Lab, συμβάλλει με καινοτόμες κατασκευές στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Μετά τις ασπίδες προστασίας προσώπου, τις οποίες προσφέραμε το προηγούμενο διάστημα σε υγειονομικό προσωπικό και ειδικές ομάδες εργαζομένων, για πρόσθετη προστασία από τον Covid-19, ερχόμαστε τώρα να αναδείξουμε ακόμα μια καινοτομία, η οποία σχετίζεται με την πανδημία».

O Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, τόνισε: «Συνεχίζουμε με δύναμη και κυρίως με ελπίδα τις καινοτόμες πρωτοβουλίες στον Δήμο Πειραιά. Μετά τις ασπίδες προστασίας που προσφέραμε σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής, κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊο».

Ο Διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Αυτοματισμού, Τηλεματικής και Κυβερνοφυσικών Συστημάτων του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, επίκουρος καθηγητής Δρ. Δημήτριος Πυρομάλης ανέφερε:

«Το Ερευνητικό Εργαστήριο στήριξε ομάδα φοιτητών στην ανάπτυξη μιας καινοτόμου συσκευής αποστείρωσης αέρα εσωτερικών χώρων. Η συσκευή Blue Air ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής για την αποτελεσματική και ασφαλή λειτουργία της, στηρίζεται στη χρήση καινοτόμων μεθόδων παραγωγής όπως το 3D Printing και κοστίζοντας λίγες δεκάδες ευρώ αποτελεί ένα επιπλέον μέτρο προστασίας κατά των ιών στην εποχή της πανδημίας».

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *