ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΛΥΚΙΑΣ ΧΗΡΟΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑΣ

Αντώνης-Ευθ.-Χατζηγιάννης-–-Σκούμπελος-1 (1)Το ποίημα ΓΛΥΚΙΑ ΧΗΡΟΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑ αφιερωμένο σε πενήντα περίπου μικρούλες φίλες μου Δημοσιεύτηκε στη ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ στις 7/2/2019 και στην ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ στις 8/2/2019 με ένα μικρό τμήμα του συνοδευτικού πεζού λόγου.

Κατωτέρω παραθέτω το υπόλοιπο τμήμα του συνοδευτικού πεζού λόγου του ποιήματος για δημοσίευση.

Πρέπει να προσέχουμε τη συμπεριφορά μας απέναντί τους και ιδιαιτέρως ως γονείς και ως δάσκαλοι, δεν τά χτυπάμε, και δεν τά προσβάλλουμε, τους  μιλάμε με τρόπο πού να μας αντιλαμβάνονται και να κατανοούν, υπολογίζουμε το θέλω τους, καλύπτουμε τις ανάγκες τους, -βιολογικές καί κοινωνικές-, προστρέχουμε σε κάθε δυσκολία τους, προσπαθούμε για τη σωστή ανάπτυξή τους -σωματική και πνευματική- αγωνιούμε για το μέλλον τους και κάνουμε ότι μπορούμε για να τά «εφοδιάσουμε» με γνώσεις και τέχνες, ώστε να βγουν στη ζωή πολίτες έτοιμοι να την αντιμετωπίσουν.

Η Εκκλησία μας μάλιστα είναι εκείνη πού γεμάτη στοργή και αγάπη αγκαλιάζει τά παιδιά και προσπαθεί να τα κρατήσει κοντά της, για να γίνουν άνθρωποι σωστοί στο θεό και καλοί, σθεναροί και υπεύθυνοι, ενάρετοι και σταθεροί, γενναίοι και μεγαλόφρονες, συνετοί και απλοί, ανεξάρτητοι και προσεκτικοί.

Eπίσης εδώ πρέπει να πούμε ότι υπήρξαν υπάρχουν και θα υπάρχουν άνθρωποι πού δεν έχουν δικά τους παιδιά αλλά θεωρούν, προστατεύουν, φροντίζουν και αγαπούν όλα τά ξένα σάν δικά τους παιδιά καί ακόμα πολύ περισσότερο μπορώ να πώ Είχαμε καί Έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα και σήμερα μάλιστα σέ παγκόσμια  κλίμακα πού ο κόσμος όλος είναι γεμάτος δυστυχία.

(Εμείς πού δεν έχουμε παιδιά αγαπάμε τά παιδιά όλου του κόσμου (Νίκος Καζαντζάκης, Μελίνα Μερκούρη)

Φυσικά η αγάπη προς τά παιδιά και γενικά προς τον συνάνθρωπο δεν είναι ανθρώπινα λόγια και νοήματα, ούτε απλά προσφωνήσεις καί χαιρετισμοί, αλλά φροντίδα φανερή με έργα Γενικά τά τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά της αληθινής έν Χριστώ Αγάπης όπως μας τά αποκάλυψε ο ίδιος ο ΚΥΡΙΟΣ είναι:

  • Η έμπρακτη εφαρμογή της αγάπης
  • Η ανιδιοτέλεια
  • Η έλλειψη διακρίσεων
  • Το στοιχείο της θυσίας

Τον χριστιανό τον χαρακτηρίζει η αγάπη η οποία είναι το μεγαλύτερο από όλα τά θαύματα. Αυτή είναι φύλακας και συνεργός και όλων των άλλων αρετών.

H ΑΓΑΠΗ είναι η πεμπτουσία του Χριστιανισμού

Ο Καθηγητής Λέο Μπουσκάλια στο βιβλίο του «Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις» λέει για την αγάπη: Αγάπη, ο σιγουρότερος οδηγός προς το υψηλότερο επίπεδο συνειδητότητας πού είναι ικανός να φτάσει ο άνθρωπος.

Και ο Άγιος Χρυσόστομος μας λέγει: Πρέπει παντού να δείχνουμε την αγάπη μας με έργα και πράξεις.

Συνεχίζεται

Αντώνης Ευθ. Χατζηγιάννης – Σκούμπελος

Πλοίαρχος Α. Ε,Ν,

Ιστορικός Ερευνητής, Συγγραφέας, Ποιητής

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *