ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΙΣ 10 και 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017-12-06

βέργος σήμαΣυναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Όλα αυτά τα χρόνια που με τιμάτε με την ψήφο σας, προσπάθησα να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης σας. Και από την θέση του Προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Σωματείων Περιφέρειας Πειραιά και από την θέση Αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας.

Στην Ένωση Εστιατόρων και Συναφών, Λεκανοπεδίου Αττικής από την θέση του Α΄ Αντιπροέδρου, αλλά και μέσα από τον Επιμελητηριακό θεσμό, επί 25 χρόνια, προσπάθησα και προσπαθώ το καλύτερο για τον κλάδο των εστιατόρων.

IMG_4086Στις επερχόμενες εκλογές του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου που θα διεξαχθούν την Κυριακή 10 και την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017, συμμετέχω στο συνδυασμό ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ», με επικεφαλής τον επιταχυμένο επαγγελματία και έμπειρο ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ. Το επιτελείο των υποψηφίων αποτελείται από έμπειρους και εκλεκτούς συναδέλφους

Όλα αυτά τα χρόνια οπλισμένος με τεράστιες εμπειρίες και αγώνες, στους οποίους θα αναφερθώ στο συνέχεια, πιστεύω ότι με την ηγεσία, μπορούμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα στο Επιμελητήριο.

Παράλληλα χωρίς να σας κουράζω, θα ήθελα να παρουσιάσω ένα μέρος της πορείας μου κατά την τελευταία 20ετία την Ένωση Εστιατόρων, όσο και στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο, όπου υπηρέτησα τον θεσμό αυτό μέσω του τότε συνδυασμού μας, με επικεφαλής τον κ. ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΑΚΟ.

Και τώρα, μια σειρά από τους αγώνες που δώσαμε σε επίπεδο Κυβερνήσεων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

 1. Πετύχαμε την μείωση του Δημοτικού Φόρου από το 5% στο 0,5%.
 2. Πετύχαμε την μεταβίβαση των αδειών καταστημάτων και τώρα άλλαξαν με την γνωστοποίηση.
 3. Αλλάξαμε τον Νόμο περί αυξήσεως τελών στις πλατείες και πεζοδρόμια και πετύχαμε να μη ξεπερνούν ποτέ τον πληθωρισμό, που ήταν ξέφραγο αμπέλι των εκάστοτε Δημάρχων. Παρόλη την αλλαγή του Νόμου και την κακή οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα, όχι μόνο πετύχαμε να μη γίνει καμμία αύξηση, αλλά και μειώσαμε τις τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο.
 4. Πετύχαμε πολλαπλές φορές σε παλαιότερο χρόνο να αφαιρέσουμε από τα χρέη του κεφαλαίου 70% καταργώντας πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Στην πρόσφατη ρύθμιση δεν καταφέραμε το 70% της μείωσης του κεφαλαίου. Στη νέα όμως ρύθμιση πετύχαμε περισσότερες δόσεις και σταδιακή μείωση των προστίμων και των προσαυξήσεων και 100% αν είναι η εξόφληση εφάπαξ.

 1. Ενώ πετύχαμε την μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13% δυστυχώς έγινε 24%. Με αυτό το βαρύ φόρο και άλλους που ακολουθούνε, αν δεν το αλλάξουνε, ο χώρος της εστίασης και τα συναφή επαγγέλματα θα αποτελούν παρελθόν.
 2. Πετύχαμε να μειώσουμε τις εισφορές στο ΙΚΑ κατά τρεις κλάσεις, δυστυχώς και αυτό σήμερα, έχει αλλάξει και ακόμα δεν ξέρουμε πως ακριβώς θα λειτουργήσει με τον ΕΦΚΑ.
 3. Για την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας πετύχαμε οι συμβάσεις και είναι ατομικές. Έχουμε ζητήσει την κατάργηση του τεκμαρτού ημερομισθίου και την εφαρμογή του εργόσημου, καθώς και την κατάργηση του νόμου περί του προστίμου 10.550 που έχει κλείσει πάρα πολλά μαγαζιά.
 4. Για το Φορολογικό Νομοσχέδιο, το οποίο αναστείλαμε με μεγάλο αγώνα, εδίδετο το δικαίωμα στον Εφοριακό όταν σου έκανε έλεγχο και τα έξοδα – έσοδα δεν συμφωνούσαν, να σε πηγαίνει σε εξωλογιστικό προσδιορισμό. Αυτό αν συνεχιζόταν θα ήταν καταστροφικό.
 5. Για τα κατεψυγμένα προϊόντα πετύχαμε την αλλαγή του Νόμου να αφαιρείται, ο επίπαγος, ενώ με τον προηγούμενο δεν προβλέπετο η αφαίρεσή του.
 6. Εδώ πετύχαμε επίσης την πρόσμιξη αρνιού με κιμά βοδινό, πράγμα που μέχρι πρότινος απαγορευόταν.
 7. Για τα τραπεζοκαθίσματα πετύχαμε να έχουν το ίδιο εμβαδόν μέσα και έξω.
 8. Πετύχαμε την αλλαγή του Νόμου που το Υπουργείο Εσωτερικών επέβαλε στους Δήμους να βάζουν πρόστιμα από 200% έως 300%. Παλέψαμε, αλλάξαμε το Νόμο και τώρα μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμο από 50% έως 100%.
 9. Πετύχαμε την έγκριση , να διοργανώνονται στα γραφεία μας, προγράμματα ΛΑΕΚ και ΕΦΕΤ, χωρίς οι Συνάδελφοι να πέφτουν θύματα διαφόρων ΚΕΚ.
 10. Επίσης, με την ευκαιρία σας ενημερώνουμε ότι όποιος δεν έχει κάνει προγράμματα ΕΦΕΤ, μπορεί να επικοινωνεί με το γραφεία μας, γιατί το πρόστιμο είναι 1.000 ευρώ.
 11. Για τα πνευματικά δικαιώματα έχουν γίνει πολλές συναντήσεις, έχουμε ζητήσει την μείωση του αμοιβολογίου και τον έλεγχο από το Υπουργείο Πολιτισμού.
 12. Για τον αντικαπνιστικό Νόμο, όπως ξέρετε για 15 χρόνια ουσιαστικά δεν έχει λειτουργήσει. Με σκληρούς αγώνες μέσα από τα ΜΜΕ καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια να μην έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα, όμως τώρα τον χειμώνα, να προσέχετε γιατί ο Νόμος δεν έχει καταργηθεί.
 13. Επίσης το μεγάλο αγκάθι που έχουμε τώρα είναι οι φορολογικοί συντελεστές που έχουν φτάσει στο 29% και 31% και φορολογούμεθα από το πρώτο ευρώ. Έχουν βάλει διπλό κεφαλικό φόρο, φόρο αλληλεγγύης και 100% προείσπραξη. Γι αυτό σας είπαμε πιο πάνω, ότι με αυτές τις συνθήκες θα αποτελούν παρελθόν οι επιχειρήσεις.
 14. Επίσης, αναστείλαμε το μάζεμα των καθισμάτων από την παραλιακή του Πασαλιμανιού και συνεργαστήκαμε με τον Αντιδήμαρχο κ. Ι. Μελά. Το ίδιο κάναμε και με την Πειραϊκή. Εκεί υπήρξε μια συμφωνία να μην αλλάξει τίποτα και τους καλοκαιρινούς μήνες και να δούμε αργότερα, μετά το τέλος του καλοκαιριού, τι θα κάνουμε.
 15. Έχουμε πει πολλές φορές ότι τα προβλήματά μας είναι σαν την Λερναία Ύδρα.
 16. Επίσης, καταφέραμε να μην μπαίνουν κατάλογοι πάνω στα τραπέζι, αλλά να υπάρχει την είσοδο και να ενημερώνεται ο πελάτης και εν συνεχεία όταν καθίσει στο τραπέζι, να του δίνεται ο κατάλογος.
 17. Καταργήσαμε το σφράγισμα των τιμολογίων, που πολλοί από μας δεν μπορούσαμε να θεωρήσουμε, επειδή δεν είχαμε φορολογική ενημερότητα.
 18. Επίσης, κάναμε τεράστια προσπάθεια για τα παραλιακά καταστήματα, λόγω της ρύπανσης του Σαρωνικού. Συναντήσαμε τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος άκουσε το πρόβλημά μας και κλείσαμε νέα συνάντηση. Από αυτή την συνάντηση θα εξαρτηθούν πολλά πράγματα, οπότε και θα ενημερωθείτε.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *