ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΛΙΜΟΥ….Το όραμα έγινε πραγματικότητα.Νέα εικαστική έκθεση του Βασίλη Αλεξάνδρου και Δημήτρη Παλάντζα

Γράφει η Ζέτα Φλισκανοπούλουφωτο ΑΛΙΜΟΣ

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, εγκαινιάστηκε η προσπάθεια δημιουργίας ανάδειξης Δημοτικής Πινακοθήκης. ΄Ηταν η αρχή μιας φιλόδοξης προσπάθειας, ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος καλλιτεχνικής έκφρασης και παιδείας που θα αφορά όλους τους Δημότες Αλίμου.

Ο καθηγητής Μάνος Στεφανίδης είχε επιμεληθεί την έκθεση με τίτλο «Τα μυστικά εικόνων-η γενιά του ’60, η οποία περιλάμβανε πρωτότυπα έργα Ελλήνων καλλιτεχνών που γεννήθηκαν ανάμεσα στο 1920 και 1940 και πρωταγωνίστησαν στην ελληνική καλλιτεχνική σκηνή της μεταπολίτευσης: Γιάννης Γαΐτης, Παναγιώτης Τέτσης, Θανάσης Τσίγκος, Δανιήλ, Δημήτρης Περδικίδης, Ηλίας Δεκουλάκος, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Νίκος Κεσσανλής, Παύλος, Κώστας Τσόκλης, Χρίστος Καράς, Δημήτρης Μυταράς, Σωτήρης Σόρογκας, Αλέκος Φασιανός, Βασίλης Σπεράντζας, Όπυ Ζούνη, Μπία Ντάβου κ.α.

Η επιμονή του Δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη και η συμβολή των φίλων και συνεργατών του Άννας Αγγελοπούλου, Παντελή Τσάτση, Άκη Πίτσικα και Αποστολίας Σκλάβου έθεσαν τις βάσεις ώστε το όραμα να γίνει πραγματικότητα.Να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα καλύπτει τις ανάγκες μιας Μοντέρνας Πινακοθήκης και θα φιλοξενεί μόνιμες συλλογές.

Χωρίς να καμώνονται τους επαναστάτες και τους ανανεωτές, με επιμονή,υπομονή και πείσμα αποφάσισαν να βοηθήσουν ώστε να διανύσουμε όλοι εμείς το γόνιμο εικαστικό μας οδοιπορικό. Έχοντας χειριστεί με άνεση και σιγουριά το έμφυτο καλλιτεχνικό τους χάρισμα αποφάσισαν να μας καταθέσουν ζωγραφικές πράξεις σπουδαίων ζωγράφων αλλά να μας γνωρίσουν και  εναλλακτικές μεθόδους εικαστικής δημιουργίας, που υπερβαίνουν τις παραδοσιακές τεχνικές της ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και φωτογραφίας.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να κατανοήσει μέσα από τις εκθέσεις ζωγραφικής που θα φιλοξενηθούν την μεγάλη διάσταση αλλά και την σοφή απλότητα των καλλιτεχνών. Θα παρασυρθεί σε μια μακρά και μυστική συνομιλία με τις αρετές της ζωγραφικής και θα ταξιδέψει σε όσα ο ίδιος βλέπει, σε ό,τι εκείνος αισθάνεται.

Η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια Νικολένα Καλαϊτζάκη έρχεται να μας συστήσει το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο (Λ.Ιωνίας 96) στις 8.00 τον Βασίλη Αλεξάνδρου και Δημήτρη Παλάντζα «δυο στενούς φίλους και συνοδοιπόρους στα πολυσήμαντα και διάπυρα εννοιολογικά μονοπάτια της τέχνης». Η εικαστική τους έκθεση με τίτλο «objects origin, rejected» και η δημιουργική τους ανησυχία, μας αναγκάζει κάποιες φορές να «θορυβηθούμε» αλλά και ταυτόχρονα να «ενεργοποιηθούμε». Μέσα από μια διαφορετική διαδικασία αντίληψης ο εικαστικός τους λόγος γίνεται ιδιαίτερα δυναμικός και εργαλείο στοχασμού. Με τον συντονισμό της Άννας Αγγελοπούλου και του Άκη Πίτσικα οι συγκεκριμένοι εικαστικοί υπό το πρίσμα της εννοιολογικής τέχνης, της τέχνης που προτάσσει την ιδέα, νέες μεθόδοι εμφανίζονται οι οποίες αναθεωρούν και ανανεώνουν καθιερωμένες τεχνικές.

Το περιπετειώδες αυτό ταξίδι,γεμάτο τόλμη, επιδεξιότητα, ειλικρίνεια, συγκέντρωση, αγάπη, ευαισθησία, επιμονή, υπομονή ,νηφαλιότητα που διαμορφώνει και εξελίσσει τον εσωτερικό κόσμο, θα διαρκέσει ως τις 23/11 και θα γίνει απλά η αφετηρία για εικαστικό προβληματισμό.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *