Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων Συμμετοχή Αδελφότητας Κεφαλλήνων – Ιθακησίων Πειραιά

IMG_5948Στις 5-7 Σεπτεμβρίου 2018 είχαμε τη χαρά να συμμετάσχουμε στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και την αιγίδα της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων.

Την Αδελφότητα εκπροσώπησαν η πρόεδρος κ. Μαριολένη Νεοφύτου & η αντιπρόεδρος & υπεύθυνη νεολαίας κ. Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά.

Η αυλαία του συνεIMG_5929 δρίου άνοιξε στο Αχίλλειο με την επίσημη τελετή προς τιμήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου, ενώ την δεύτερη ημέρα η κήρυξη των εργασιών έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, παρόντων του Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Τέρενς Κουίκ & άλλων εκπροσώπων της Κυβέρνησης, πολιτικών, διοικητικών, ιερατικών, στρατιωτικών, λιμενικών και κοινωνικών φορέων, καθώς και εκπροσώπων των απανταχού αποδήμων Επτανησίων.

Πλήθος αξιόλογων εισηγητών μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες τις σκέψεις τους, τις προτάσεις & τους προβληματισμούς τους σχετικά με τις εξής θεματικές ενότητες:

«Οικονομία, επενδύσεις και υποδομές», «Εκπαίδευση και ο ρόλος των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των Ιονίων Νήσων στις σχέσεις  με τους απόδημους», «Πολιτισμός, αλληλεπίδραση ομογενών με την ντόπια πολιτιστική δημιουργία, οι προκλήσεις του μέλλοντος», «Οι απόδημοι Επτανήσιοι εξιστορούν : Βιωματικές ομιλίες για τις δυσκολίες, τις επιτυχίες και τον τρόπο ζωής των Επτανησίων στο εξωτερικό. Η ανάγκη για συνεργασία όλων μας».

 

«Αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε από το 1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων ,φιλοδοξούμε να γίνει θεσμός», είπε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος επισημαίνοντας ότι το  1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία, προκειμένου να μπουν οι βάσεις για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αποδήμων Επτανησίων με σημαντική δυνατότητα παρέμβασης στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Η Πρόεδρος της Αδελφότητας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά, κ. Μαριολένη Νεοφύτου, στις παρεμβάσεις που έλαβαν χώρα, τόνισε πως πρέπει να δοθεί από τους μεγαλύτερους «βήμα» στους νέους ανθρώπους, να τους ακούσουμε προσεκτικά ως προς αυτά που προτείνουν αλλά και ως προς αυτά που επιζητούν από τους συλλόγους μας, γιατί στους νέους ανήκει το μέλλον και η συνέχεια της παράδοσής μας.

Τα συμπεράσματα του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων, διατυπώθηκαν στο τέλος από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο και έγιναν ομόφωνα αποδεκτά.

Θερμά συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων & τον Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο για την εξαιρετική πρωτοβουλία, την κ. Έλενα Γισδάκη για την επιμέλεια της διοργάνωσης & τη βοήθεια, τους συμμετέχοντες Επτανήσιους γηγενείς & απόδημους για τις εισηγήσεις τους & την πρόθεση συνεργασίας προκειμένου να γεννηθεί το Παγκόσμιο Συμβούλιο Επτανησίων.

 

Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά

αντιπρόεδρος & υπεύθυνη νεολαίας

Αδελφότητας

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *