Διεθνή και Οικονομικά

                                          Επιμέλεια: Δημήτρης Ζακοντίνος

ΖΑΚΟΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

 

Στριμωγμένη στην γωνία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Vladimir Chizhov, βετεράνος πρεσβευτής του Κρεμλίνου στο ευρωπαϊκό μπλοκ, δήλωσε ότι ο Macron «έχει κάποιο δίκιο» όταν υποστηρίζει ότι η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει τις εντάσεις μεταξύ των μελών της πριν ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Τα αιχμηρά σχόλια του Macron σχετικά με θέματα που κυμαίνονται από την διεύρυνση της ΕΕ έως τον «εγκεφαλικό θάνατο» της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ έχουν πυροδοτήσει έντονη κριτική από κάποιους συμμάχους, που θεωρούν ότι κάνουν την Ευρώπη να φαίνεται αδύναμη, ενώ άλλοι σχολιαστές τον επαίνεσαν που θίγει ανοιχτά θεμελιώδη προβλήματα.

«Ο Πρόεδρος Macron έχει κάποιο δίκιο που λέει ότι η ΕΕ πρέπει να ασχοληθεί πρώτα με τα εσωτερικά της θέματα, προτού διευρυνθεί», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Chizhov, ο οποίος βρίσκεται στη θέση αυτή από το 2005.

«Και, φυσικά, αντικειμενικά μιλώντας, το να λέμε ότι η Βόρεια Μακεδονία και ιδιαίτερα η Αλβανία είναι έτοιμες για ένταξη, θα ήταν μια χονδροειδής υπερβολή – με όλο τον σεβασμό προς αυτές τις δύο χώρες».

Η Ρωσία είναι μία από τις πολλές αντίπαλες δυνάμεις που ανταγωνίζονται για την άσκηση επιρροής στη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και στις τέσσερεις άλλες δυτικές Βαλκανικές χώρες που περιβάλλονται από χώρες της ΕΕ και φιλοδοξούν να ενταχθούν στο μπλοκ.

Μόνο η Γαλλία αντιτάχθηκε τον περασμένο μήνα στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με τα Σκόπια και μαζί με τις Κάτω Χώρες και τη Δανία εμπόδισαν την υποψηφιότητα των Τιράνων.

Οι επικριτές αναφέρουν ότι η θέση του Παρισιού βλάπτει την επιρροή της ΕΕ στην περιοχή και δεν ανταμείβει τα μεγάλα βήματα, όπως αυτό που έκανε η Βόρεια Μακεδονία, αλλάζοντας την ονομασία της για να τερματίσει μια διαμάχη δεκαετιών με τη γειτονική Ελλάδα.

Ο Chizhov είπε ότι δεν θα σχολιάσει την «ακριβή διατύπωση» μιας χωριστής δήλωσης του Macron την περασμένη εβδομάδα ότι το 29-μελές ΝΑΤΟ υποφέρει από «εγκεφαλικό θάνατο» λόγω διαφωνιών και έλλειψης συντονισμού μεταξύ των συμμάχων.

Είπε όμως, «όπως καταλαβαίνω ο γάλλος πρόεδρος εξέφρασε κάποιες ανησυχίες που πολλοί άνθρωποι στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν.

Το ΝΑΤΟ υπό το πρίσμα της δήλωσης του Προέδρου Macron, έχει πολλά να συζητήσει σε στενό κύκλο» στη σύνοδο κορυφής στο Λονδίνο τον επόμενο μήνα, είπε ο πρεσβευτής. Πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε όλοι τι ο Αμερικανός πρόεδρος [Donald] Trump είχε να πει για το ΝΑΤΟ σε διάφορα στάδια της προεδρίας του».

Πολλοί διπλωμάτες χωρών του ΝΑΤΟ ανησυχούν για τις επιπτώσεις των εντάσεων  από τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και για τις σχέσεις μεταξύ του Trump και των ευρωπαίων συμμάχων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη συμμαχία «παρωχημένη» στην προεκλογική του εκστρατεία και έχει από τότε επιπλήξει τους ευρωπαίους συμμάχους δημοσίως επειδή δεν ξοδεύουν περισσότερα για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς τους.

Οι παρατηρήσεις του Chizhov είναι πιθανό να πυροδοτήσουν την οργή ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι παρεμβάσεις του Macron είναι αντιπαραγωγικές επειδή υπονομεύουν την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Mateusz Morawiecki, χαρακτήρισε ως «επικίνδυνη» την ερώτηση του Macron σχετικά με το αν τα μέλη του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να θεωρούνται αξιόπιστα ότι θα υπερασπιστούν το ένα το άλλο».

Είπε ότι ο γάλλος ηγέτης είχε μια «διαφορετική θέση» από ορισμένους Ευρωπαίους ομολόγους του επειδή δεν «αισθάνθηκε τη ζεστή ανάσα της ρωσικής αρκούδας στο λαιμό του».

Ο Chizhov δήλωσε ότι «περιμένει υπομονετικά» τη στιγμή που μια χώρα της ΕΕ θα έχει το «κουράγιο να μιλήσει ανοιχτά» για να ασκήσει βέτο στην επανεπιβολή των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 – μολονότι ο απεσταλμένος απέρριψε τη χρήση του όρου «προσάρτηση».

Ο πρεσβευτής δήλωσε ότι ελπίζει ότι είναι σοβαρή και ουσιαστική μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με τη Ρωσία, υπό την ηγεσία του Macron και της Φινλανδίας, που έχει την προεδρία της ΕΕ.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας, είναι επιφυλακτικές σχετικά με την κίνηση, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία υπό τον Πρόεδρο Vladimir Putin δεν έχει αλλάξει τη συμπεριφορά της.

«Η ΕΕ κατά την άποψή μου έχει στριμωχτεί στη γωνία με τη ρωσική πολιτική της», δήλωσε ο Chizhov. «Και ο αριθμός των ανθρώπων και των πολιτικών ηγετών που το έχουν καταλάβει αυτό, αυξάνεται».

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *