Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Διεθνή και Οικονομικά

Επιμέλεια: Δημήτρης Ζακοντίνος

Στρατηγικός Αναλυτής

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.

14-15 Δεκεμβρίου 2023, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξη στην Ουκρανία, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τη διεύρυνση και τις μεταρρυθμίσεις, την ενδιάμεση αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, την ασφάλεια και την άμυνα, τη μετανάστευση, τις υβριδικές επιθέσεις, την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία και η στρατηγική ατζέντα της ΕΕ 2024-2029.

Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να αποδυναμώσει περαιτέρω την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει τον πόλεμό της, μεταξύ άλλων μέσω ενισχυμένων κυρώσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ηγέτες καλωσόρισαν το 12ο πακέτο κυρώσεων το οποίο περιλαμβάνει μέτρα για την απαγόρευση της εισαγωγής, αγοράς ή μεταφοράς διαμαντιών από τη Ρωσία και την ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες για την παρεμπόδιση της παράκαμψης των κυρώσεων.

Χαιρέτησαν επίσης τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σχετικά με την οδηγία για τον ορισμό των ποινικών αδικημάτων και των κυρώσεων για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ.

Οι ηγέτες της ΕΕ τόνισαν ότι η Ρωσία και η ηγεσία της πρέπει να λογοδοτήσουν πλήρως για τη διεξαγωγή του πολέμου της και για άλλα σοβαρά εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Από την άποψη αυτή, ενθάρρυναν τις προσπάθειες για τη δημιουργία:

-Ενός δικαστηρίου για τη δίωξη του εγκλήματος της επίθεσης κατά της Ουκρανίας

-Ενός μελλοντικού μηχανισμού αποζημίωσης

Ενδιάμεση Αναθεώρηση του Μακροπρόθεσμου Προϋπολογισμού της ΕΕ

Οι ηγέτες πραγματοποίησαν μια εις βάθος συζήτηση σχετικά με την ενδιάμεση αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) 2021-2027.

Η ενδιάμεση αναθεώρηση, όπως ορίζεται σε ένα έγγραφο που περιγράφει τις λεπτομέρειες του διαπραγματευτικού πλαισίου, καλύπτει την υποστήριξη για Ουκρανία, ειδικά μέσα, νέοι ίδιοι πόροι και στοιχεία που μειώνουν τον αντίκτυπο στους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Το διαπραγματευτικό πλαίσιο προβλέπει ένα πρόσθετο οικονομικό κονδύλιο 64,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα πρέπει να δαπανηθεί σχετικά με τις ακόλουθες νέες προτεραιότητες:

-50 δισ. ευρώ για τη διευκόλυνση της Ουκρανίας (17 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 33 δισ. ευρώ σε δάνεια)

-2 δισ. ευρώ για τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων

-7,6 δισ. ευρώ για τη γειτονιά και τον κόσμο

-1,5 δισ. ευρώ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας στο πλαίσιο του νέου μέσου STEP

-2 δισ. ευρώ για το μέσο ευελιξίας

-1,5 δισ. ευρώ για το αποθεματικό αλληλεγγύης και έκτακτης βοήθειας

ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ξανά την ενδιάμεση αναθεώρηση στις αρχές του επόμενου έτους.

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Την ώρα της ψηφοφορίας όποιος έχει αντίρρηση των “πάνε για καφέ”.

Στα Σοβιέτ δεν ανέκυπτε ποτέ τέτοιο πρόβλημα, είχαν δημοκρατικό συγκεντρωτισμό.

Ο λόγος φυσικά για τον Ούγγρο πρωθυπουργό, οποίος ήταν ο μόνος από τους 27 ηγέτες που είχε αντιρρήσεις στην απόφαση για χρηματοδότηση της εμπόλεμης Ουκρανίας.

Πριν την επίμαχη ψηφοφορία ο Emanuel de France και ο Bundeskanzler herr Scholz έσπευσαν να τον απομακρύνουν από την αίθουσα για να μη ασκήσει veto, εφόσον οι αποφάσεις στην ΕΕ λαμβάνονται κατ΄ ομοφωνία.

Ο κ. Orbán συνεχίζει να το παίζει spoiler, χρησιμοποιώντας την βοήθεια προς την Ουκρανία ως εκβιασμό για να ξεκλειδώσει η ΕΕ τα παγωμένα κοινοτικά κονδύλια για την Ουγγαρία, οδηγώντας στα όρια του το σύστημα της συναινετικής λήψης αποφάσεων της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ δεν αποδεσμεύει κεφάλαια που προορίζονται για την Ουγγαρία με την αιτιολογία της έλλειψης διαφάνειας, ανελεύθερης διακυβέρνησης και περιορισμούς στην άσκηση της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση του Orbán

Ωστόσο αν και η ΕΕ για την Ουγγαρία παρακρατεί κονδύλια με τα πιο πάνω προσχήματα, στην περίπτωση της Ουκρανίας που σύμφωνα με τον ΟΗΕ αλλά & τα δημοσιεύματα στον Παγκόσμιο Τύπο κυριαρχεί η απόλυτη διαφθορά και οι διακρίσεις κατά εκατομμυρίων πολιτών κυρίως στα ανατολικά, προωθεί οικονομική βοήθεια € 50 δις και 10ετή περίοδο σύνδεσης.

Από τα άλλα θέματα της Συνόδου το πολύ καυτό θέμα «Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας» μετονομάστηκε σε «ΠΟΛΥΕΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ» & παραπέμφθηκε εις τας «ΕΛΛΗΝΙΚΑΣ ΚΑΛΕΝΔΑΣ»

Παρατήρηση με λίγο humor

Ο κ. Orbán έπρεπε να είχε ζητήσει συμβουλές από όλους τους εν ζωή έλληνες Πρωθυπουργούς και Υπ.οικ για να μάθει πως λαμβάνονται τα κοινοτικά κονδύλια.

Από το 1981 η χώρα μας μέχρι την κρίση του 2010-12 έλαβε από την ΕΕ με διάφορα προγράμματα συνολικά το ουκ ευκαταφρόνητο ποσό των € 800 δις.

Τα θυμίζω: ΜΟΠ, πακέτο Ντελόρ, πακέτο Σαντέρ, πακέτο Πινέιρο, Interreg, EΣΠΑ, διασωστικά δάνεια και συνεχίζουμε ακάθεκτοι με το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας ουδείς μας σταματά.

Έχουμε και έναν ημι-αλογομούρικο οργανισμό, τον ΟΔΔΗΧ να “γυρίζει” τα χρέη μας, – παλιά το έλεγαν – Δημιουργική Λογιστική – για να ανεβάζουμε πιστοληπτικές βαθμίδες …και δόξα τω Θεώ !

Όσον αφορά τα περί αδιαφάνειας, διαφθοράς κλπ στην Ελλάδα είμαστε πεντακάθαροι. “Τα φάγαμε όλοι μαζί” είχε δηλώσει ο μετρ του ωμού πολιτικού λόγου αείμνηστος Θ. Πάγκαλος.

Είναι μεγάλο και παλιό σχολείο η Χώρα μας.

Είναι το 12ο μέλος της ΕΟΚ το 1981 και 12ο μέλος της ΟΝΕ το 2001.

Αλλά με άλλους 15 που μπήκαν μετά από εμάς, έναν που έφυγε, & κάτι νέους που θέλουν να μπουν σε συνδυασμό με τις παρεκκλίσεις του αρχικού σχεδιασμού δύσκολα θα δέσει το γλυκό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *