Διεθνή οικονομικά και πολιτικά

Επιμέλεια Δημήτρη Ζακοντίνου

ΖΑΚΟΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Ειδική και εκτεταμένη αναφορά γίνεται στη ζημία που προκάλεσε στο ελληνικό Δημόσιο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ειδικότερα, η ζημιά υπολογίζεται στα 36,4 δισ. ευρώ.

Με το δεύτερο Μνημόνιο διατέθηκαν σημαντικά κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς όμως να διασφαλίζεται αποτελεσματικά ο έλεγχος των ιδιωτικών διοικήσεων.

Όπως αναφέρει στην Έκθεση μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 το Ελληνικό Δημόσιο είχε διαθέσει για τις τράπεζες κεφάλαια που άγγιζαν τα 45,4 δισ. ευρώ.

Τα κεφάλαια αυτά, τα οποία προήλθαν από τα τρία Μνημόνια, όπως διαπιστώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο διατέθηκαν, στις συστημικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους (συνολικά 31,9 δισ. ευρώ) ενώ άλλα 13,5 δισ. ευρώ διατέθηκαν προκειμένου να προχωρήσει η εκκαθάριση των υπολοίπων τραπεζών που έκλεισαν ή απορροφήθηκαν από τις προηγούμενες.

Διαπιστώνεται ότι στον χρηματοπιστωτικό τομέα οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των τριών Μνημονίων δεν είχαν εστιαστεί επαρκώς σε ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά και εποπτείας του τραπεζικού συστήματος από τις εθνικές αρχές κυρίως στις μικρότερες τράπεζες.

Σε αντίθεση δε με τη διεθνή πρακτική, ενώ οι αλλαγές στην μετοχική σύνθεση των ελληνικών τραπεζών το 2013 οδήγησαν σχεδόν στην πλήρη κρατικοποίηση τους, η εξέλιξη αυτή δεν αποτυπώθηκε και στη σύνθεση των διοικητικών τους συμβουλίων.

Στη πράξη αυτό που συνέβη ήταν ότι ο έλεγχος των τραπεζών αυτών παρέμεινε στα χέρια των παλαιών μετόχων, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) – μέσω του οποίου διατέθηκαν τα κεφάλαια – δεν είχε τη δικαιοδοσία να ελέγξει τις διοικήσεις τόσο για την ανεξαρτησία τους όσο και για ζητήματα που συνδέονταν με την εμπειρία και τη φήμη τους.

Έτσι ο όρος για την αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών ετέθη στο τρίτο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα το ΤΧΣ να αξιολογεί πλέον τις επιδόσεις τους.

Αναγνωρίζεται ωστόσο ότι τα κριτήρια που τέθηκαν στο τρίτο μνημόνιο για τη συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών ήταν αρκετά αυστηρά, αποκλείοντας μάλιστα από αυτά στελέχη τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε μία πιο σφαιρική πρόσληψη της πραγματικότητας.

Δυσλειτουργία και αδιαφάνεια στην λήψη αποφάσεων όμως καταλογίζεται και στο ΤΧΣ.

 

ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ

Tα μνημόνια δεν κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, υποστηρίζει το Ελεγκτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, τα τρία προγράμματα οικονομικής στήριξης που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα εξασφάλισαν μεν κάποια βραχυπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα, αλλά τα οφέλη τους είναι περιορισμένα αφού η χώρα δεν είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές.

«Οι στόχοι των προγραμμάτων επιτεύχθηκαν μόνο ως έναν βαθμό, αφού δεν επιτεύχθηκε σημαντική προσαρμογή», όπως εξηγούν, η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας τα έτη 2009-2015, σε συνδυασμό με το κόστος χρηματοδότησης του συσσωρευμένου χρέους οδήγησαν σε σημαντική αύξηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Αποτέλεσμα ήταν η Ελλάδα να μην είναι σε θέση προς το παρόν να χρηματοδοτήσει πλήρως τις ανάγκες της με δανεισμό.

Οι Ευρωπαίοι ελεγκτές διαπιστώνουν έλλειψη εμπειρίας εκ μέρους της Κομισιόν όσον αφορά στη διαχείριση της διαδικασίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν τέθηκαν οι σωστές προτεραιότητες στους όρους των μνημονίων και δεν ενσωματώθηκαν σε μια ευρύτερη Ελληνική στρατηγική.

 

Ο Ορθόδοξο κόσμος

επιφάνειοςκύριλλοςLE FIGARO: Μετά την ανεξαρτητοποίηση της Εκκλησίας της, η Ουκρανία βρίσκεται σε ανταγωνισμό με την Ρωσία για την επέκταση της επιρροή της στους Ορθοδόξους πιστούς.

Πρόκειται για έναν ανελέητο πόλεμο επιρροής, που εκτυλίσσεται στα μυστικά των μοναστηριών, χωρίς πολεμοχαρείς διακηρύξεις, αναστατώνοντας τον Ορθόδοξο κόσμο, που είναι διχασμένος από το σχίσμα.

Οι δύο άσπονδοι αδελφοί εχθροί επικεφαλής των Εκκλησιών Ρωσίας και Ουκρανίας, Κύρριλος και Επιφάνειος, αποφάσισαν με διαφορά τριών ημερών ο ένας από τον άλλο, να σκηνοθετήσουν την εχθρότητά τους.

Ο πατριάρχης της Μόσχας, Κύριλλος, γιόρτασε, παρουσία του Πούτιν στο Κρεμλίνο, τα δέκα χρόνια του ως επικεφαλής της Εκκλησίας του. Προχτές ήταν η σειρά του νέου επικεφαλής του πατριαρχείου της Ουκρανίας, Επιφανείου, να ενθρονισθεί δίπλα στον πρόεδρο της χώρας Ποροσένκο.

Ο 72χρονος Κύριλλος, δεν έχει πλέον άλλο στόχο, από το να προσπαθήσει να αποτρέψει τις δεκατρείς άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, να αναγνωρίσουν «τη σχισματική εκκλησία». Ο 40χρονος Επιφάνειος, από τη πλευρά του, με όπλο τη διπλωματία, ελπίζει να προσελκύσει θρησκευτικούς συμμάχους. Αντίθετα με την τελετή στη Μόσχα όπου δίπλα στον Κύριλλο, βρίσκονταν οι πατριάρχες Αντιοχείας, Σλοβακίας, Τσεχίας, καθώς και αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, Γεωργίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Πολωνίας.

Στην ενθρόνιση του Επιφάνειου στο Κίεβο, θα βρίσκονται μόνο «εκπρόσωποι» της Κωνσταντινούπολης και ορισμένων μοναστηριών του Αγίου Όρους.

Ο εκπρόσωπος του νέου ουκρανικού Πατριαρχείου, επικρίνει τη στάση του Πατριαρχείου της Μόσχας, λέγοντας ότι «θα έπρεπε να είχαν την εντιμότητα να δεχθούν ότι κάνουν τα πάντα για να μην αναγνωρισθεί η νέα εκκλησία της Ουκρανίας».

Κατά τη γνώμη του, η απροθυμία των άλλων τοπικών εκκλησιών, είναι μόνο προσωρινή.

Προβλέπει επίσης, ότι η ελληνική Εκκλησία, τέταρτη στον Ορθόδοξο κόσμο, θα είναι η πρώτη, μέσα σε λίγους μήνες, που θα αναγνωρίσει τη εκκλησία στο Κίεβο, λόγω των ιστορικών δεσμών που υπάρχουν ανάμεσα στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη: ο ίδιος ο Βαρθολομαίος είναι ελληνικής καταγωγής.

Μια έκθεση που συντάχθηκε από το μοσχοβίτικο γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που συνδέεται με το Κρεμλίνο, περιγράφει ως «διφορούμενη» τη θέση του ορθόδοξου κόσμου, εξηγώντας ότι η Ιερουσαλήμ, η Ρουμανία, η Γεωργία και η Ελλάδα είναι «κοντά στο να αποδεχτούν τη νέα πραγματικότητα. ίσως και με τη βοήθεια, αν χρειασθεί, του Ουκρανού προέδρου.

 

Μαζεύουν Χρυσό οι Κεντρικές Τράπεζες

χρυσόςΟι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα αποθέματα τους σε χρυσό, τόσο μαζικά όσο και στη δεκαετία του ’70, γράφει η γερμανική Handelsblatt.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλον τον κόσμο αγόρασαν τόσο πολύ χρυσό το 2018 με αποτέλεσμα να αυξήσουν τα αποθέματα τους περισσότερο από 651 τόνους, δήλωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC) και αυτή είναι η υψηλότερη ποσότητα από το 1971.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η ζήτηση χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες αυξήθηκε κατά 74%. Με την τιμή του χρυσού σήμερα στα 1310 δολάρια ανά ουγγιά (περίπου 31 γραμμάρια), ο όγκος των αγορών έφτασε στα 27 δισ. δολάρια.

Όπως εξηγεί ο Τζον Μάλιγκαν, εκπρόσωπος του WGC, «οι κεντρικές τράπεζες έχουν διαφοροποιήσει τα συναλλαγματικά τους αποθέματα και έχουν επενδύσει περισσότερο σε ρευστά και ασφαλή περιουσιακά στοιχεία λόγω της αυξημένης γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας».

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού με περίπου 274 τόνους ήταν η ρωσική Κεντρική Τράπεζα.

Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα αύξησε επίσης τις αγορές χρυσού κατά 51,5 τόνους και το Καζακστάν κατά 50,6 τόνους.

Στην Ευρώπη, οι Κεντρικές Τράπεζες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας ήταν από τους σημαντικότερους αγοραστές χρυσού.

Για πρώτη φορά από το 2016, η Κίνα έχει επίσης αποκαλύψει στοιχεία για τα αποθέματα χρυσού από την Κεντρική της Τράπεζα – και ανέφερε αύξηση περίπου 10 τόνων.

«Αυτό είναι άμεσο αποτέλεσμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης χρέους», λέει ο εμπειρογνώμονας του WGC Μάλιγκαν. Οι κεντρικές τράπεζες θέλουν να γίνουν πιο ανεξάρτητες από το δολάριο.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σαφές στην περίπτωση της Ρωσίας, καθώς η χώρα αυξάνει σταθερά τα αποθέματα χρυσού επί 13 χρόνια. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Ρωσία αγόραζε περισσότερους από 200 τόνους χρυσού κάθε χρόνο. Σύμφωνα με το WGC, η χώρα χρηματοδότησε την αγορά το 2018 κυρίως μέσω της πώλησης κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ.

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *