ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

ΖΑΚΟΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ                                              ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΚΟΝΤΙΝΟΣ

 

Τριβές Φυσικού Αερίου

REUTERS: Ο Ρώσος πρωθυπουργός Dmitry Medvedev δήλωσε στον Βούλγαρο ομόλογό του Boyko Borissov ότι η Μόσχα χρειάζεται εγγυήσεις από την ΕΕ, ώστε να μπορέσει να επιλέξει την Βουλγαρία ως χώρα διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream.

Η Ρωσία κατασκευάζει το δίδυμο αγωγό προς την Τουρκία, και πέραν αυτής προς χώρες της ΝΑ Ευρώπης, στο πλαίσιο του σχεδίου της να παρακάμψει την Ουκρανία. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την εμπειρία που αποκτήσαμε τα τελευταία χρόνια, η οποία δεν είναι και η πιο ευχάριστη και αναφέρομαι στον αγωγό South Stream. Αυτός είναι ο λόγος που για να συζητήσουμε τα περαιτέρω βήματα πρέπει πρώτα να εκδοθούν οι ανάλογες εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο Medvedev από την Σόφια.

Η Βουλγαρία ανησυχεί ότι, αμέσως αφού λειτουργήσει ο αγωγός TurkStream, θα χάσει τα έσοδα που τώρα εισπράττει από την διέλευση του ρωσικού αερίου προς την Τουρκία.

«Μόλις λειτουργήσει ο TurkStream, η ροή του φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας και Βουλγαρίας θα διακοπεί και οι βουλγαρικοί αγωγοί θα μείνουν άδειοι.

Η Βουλγαρία θέλει να διατηρήσει τουλάχιστον αυτά που έχει», δήλωσε από την πλευρά του ο Borissov.

Η Σόφια ήλπιζε να εξασφαλίσει την επέκταση του αγωγού TurkStream μέσω του εδάφους της προς την Σερβία, την Ουγγαρία και την Αυστρία, αντί για την διέλευσή του από την Ελλάδα.

Η Βουλγαρία σχεδιάζει την κατασκευή αγωγού προϋπολογισμού 1,4 δις ευρώ στο πλαίσιο της δημιουργίας κόμβου φυσικού αερίου και της εξασφάλισης της διέλευσης του TurkStream από το έδαφός της προς την κεντρική Ευρώπη.

 

Σταυρός εκφοβισμού

TIMES: Ειδησεογραφική αναφορά στις συλλήψεις στη Λέσβο μετά την τοποθέτηση μεγάλου μεταλλικού σταυρού σε παραλία του νησιού, μετά τις εικασίες ότι τοποθετήθηκε για εκβιασμό κυρίως μουσουλμάνων προσφύγων προκειμένου να μην διασχίσουν τη θάλασσα από τη γειτονική Τουρκία. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι περίπου 800χιλιάδες μετανάστες έχουν φθάσει και έχουν περάσει από τη Λέσβο από το 2015 όταν η προσφυγική κρίση που πυροδοτήθηκε από τον πόλεμο στη Συρία προκάλεσε τη μεγαλύτερη μαζική μετακίνηση ατόμων εντός της Ευρώπης από την εποχή του Β` Παγκοσμίου Πολέμου. Για μήνες αριστερές ομάδες και υπάλληλοι ανθρωπιστικών οργανώσεων είχαν διατυπώσει παράπονα για τον σταυρό λέγοντας ότι ήταν ένα σύμβολο που τοποθετήθηκε από δεξιές δυνάμεις για τον εκφοβισμό των μεταναστών.

Ο δήμαρχος του νησιού μιλώντας στην The Times ανέφερε ότι ‘’ήταν μια αυτοσχέδια, παράνομη πράξη που κανείς δεν γνώριζε, ειδικά οι τοπικές αρχές. Ωστόσο, είναι ενδεικτική της απογοήτευσης που επικρατεί λόγω της εμμένουσας προσφυγικής κρίσης’’.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι πάνω από 60χιλ. πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα από τη στιγμή που η Ε.Ε. και η Τουρκία υπέγραψαν μια συμφωνία ορόσημο το 2016 για την ανάσχεση των παράνομων θαλάσσιων διελεύσεων.

Ενώ με τη συμφωνία υπήρξε μια δραματική πτώση στις παράνομες αφίξεις, περισσότεροι από 32 χιλ. πρόσφυγες, ειδικά μουσουλμάνοι Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί, εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης το 2018, ο μεγαλύτερος αριθμός από τότε που υπεγράφη η συμφωνία, σύμφωνα με τα στοιχεία των Η.Β. που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα.

Μέχρι τώρα φέτος καταγράφηκαν πέντε χιλιάδες αφίξεις, οι περισσότερες στη Λέσβο όπου τα κέντρα υποδοχής  φιλοξενούν επτά χιλιάδες άτομα σε άθλιες συνθήκες, απόδειξη της αποτυχίας της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση όπως τονίζουν όσοι προσφέρουν βοήθεια και οι διεθνείς ομάδες. Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν κάνει ελάχιστα για την βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, καταλήγει το άρθρο.

 

Η κρίση δεν τέλειωσε ακόμα

JUNGE WELT: Η κρίση του ελληνικού δημόσιου χρέους υπήρξε καταστροφική από το 2010, οδηγώντας χιλιάδες εταιρείες σε πτώχευση. Σε αντίθεση με τις δηλώσεις Τσίπρα και Merkel, η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμα,. Απεναντίας, η κατάσταση είναι χειρότερη, λόγω των χρόνιων άκαμπτων πολιτικών λιτότητας. Πάνω από δέκα περικοπές στις συντάξεις, υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων σχεδόν 50% και χαμηλοί μισθοί έχουν αφήσει ή και ενθαρρύνει αμέτρητους ανθρώπους να μεταναστεύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία εννέα χρόνια.

Les Echos: Μικρής έκτασης ανυπόγραφο δημοσίευμα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας αναφέρεται στην εντολή που έδωσε η Ελλάδα σε έξι τράπεζες αναδόχουs –BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC και  J.P. Morgan– για την έκδοση του πρώτου δεκαετούς ομολόγου της από το 2010. Η έκδοση θα πρέπει να αποφέρει περίπου 2,5 δις ευρώ με ένα επιτόκιο που θα κυμανθεί κοντά στο 4 %. Υπενθυμίζεται η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Moody’s και η πρόσφατη έκδοση πενταετούς ομολόγου με το οποίο η χώρα συγκέντρωσε 2,5 δις. ευρώ.

 

Τουρκία και Ινδία έξω από Αμερικανικά προγράμματα

POLITIKO: O Πρόεδρος Donald Trump δήλωσε τη Δευτέρα ότι «έδιωξε» την Ινδία και την Τουρκία από ένα αμερικανικό πρόγραμμα διάρκειας πολλών δεκαετιών, το οποίο επιτρέπει σε αναπτυσσόμενες χώρες να εξαγάγουν χιλιάδες εμπορεύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς την καταβολή δασμών.

Η Ινδία βγήκε από το πρόγραμμα λόγω της αποτυχίας της θα παράσχει στις Ηνωμένες Πολιτείες διασφαλίσεις ότι θα δώσει ανάλογη και εύλογη πρόσβαση στις αγορές της σε πολλούς τομείς, δήλωσε το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Τουρκία βγήκε από το εν λόγω πρόγραμμα καθώς διαπιστώθηκε ότι είναι πλέον επαρκώς αναπτυγμένη οικονομικά, ώστε δεν θα πρέπει πλέον να επωφελείται από προτιμησιακή πρόσβαση στις αμερικανική αγορά.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *