Δυναμικό και γενναίο.το πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων

ΕΒΕΠΤο Ε.Β.Ε.Π. χαρακτηρίζει «δυναμικό και γενναίο» το πακέτο των μέτρων που ανακοινώθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς της Κυβέρνησης για επιδόματα, ρευστότητα και αναστολές πληρωμών σε ΔΟΥ, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. Σε συνέχεια των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Eurogroup, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα που διαγράφεται «εν τη γενέσει του», χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα απαιτηθούν στη πορεία νέα πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας μας.

Τα πρώτα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, μετά και τις αποφάσεις του Eurogroup, συνολικά κρίνονται θετικά για τα μέχρι σήμερα δεδομένα της ΕΕ, αφού ανέρχονται σε περίπου 1,5 τρις ευρώ, περιλαμβάνοντας μέτρα στήριξης της απασχόλησης και παροχές ρευστότητας, μέσω χρηματοδοτικών πόρων σε επιχειρήσεις. Αναμένεται, μάλιστα, κατά προτεραιότητα, από το Ταμείο «Corona Response» η διάθεση κεφαλαίων κίνησης 15 δις ευρώ στις ΜμΕ, λόγω συρρίκνωσης της δραστηριότητάς τους. Επιτρέπεται, επίσης, στις χώρες της Ευρωζώνης μία δημοσιονομική ευελιξία και στην περίπτωση της χώρας μας, «δημοσιονομική ελευθερία», αφού ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος δεν υφίσταται για το 2020. Η ΕΕ όρισε διατάξεις για τη διενέργεια αυστηρών υγειονομικών ελέγχων και αποφάσισε το κλείσιμο των συνόρων της για 30 ημέρες, αλλά επιτρέπει την απρόσκοπτη διακίνηση εμπορευμάτων, αφού το 64% των εμπορικών συναλλαγών στην Ευρώπη πραγματοποιείται μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ. Επίσης, δίνει κατευθυντήριες γραμμές στις χώρες-μέλη να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν τη μεταξύ τους διακίνηση τροφίμων και ιατρικών προμηθειών.

Στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τους αρμόδιους Υπουργούς και τα οποία αποσκοπούν να στηρίξουν επιχειρήσεις και απασχόληση με «ευέλικτους» χειρισμούς, δημιουργούν τις προϋποθέσεις, με την επιτυχή υλοποίησή τους, να καταστείλουν την ασύμμετρη απειλή για την οικονομία. Πρέπει να σημειωθεί ότι, βασική ρήτρα για ένταξη όλων των επιχειρήσεων που πλήττονται στο τριπλό πακέτο στήριξης, είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας με την απαγόρευση απολύσεων.

Τα μέτρα προβλέπουν αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων στους κλάδους που πλήττονται δραστικά, όπως και επιδότηση επιτοκίου δανείων για 3 μήνες, αλλά και «επιστρεπτέα προκαταβολή», σε συνδυασμό με την αναστολή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και δημιουργούν ένα «μαξιλάρι ρευστότητας».

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *