Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Δωρεάν μετακίνηση Εκπαιδευτικών στη Σαλαμίνα

φέρυΣτη Βουλή έφερε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βουλευτής Πειραιά κ. Νίνα Κασιμάτη το ζήτημα της κατάργησης της έκπτωσης στα αυτοκίνητα και δίκυκλα που ίσχυε για τους εκπαιδευτικούς που μετακινούνται από και προς τη Σαλαμίνα καθημερινά, προκειμένου να διδάξουν στα σχολεία του νησιού μετά από σχετική Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πειραιά.

Με Κοινοβουλευτική Αναφορά που κατέθεσε για τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, και Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως, βάσει της με αρ. πρωτ. 164/ 04-12-2022 Ανακοίνωσης της ΕΛΜΕ Πειραιά, και επειδή οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε σχολεία μακριά από το σπίτι τους αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα και ως προς τη μετακίνηση και ως προς τη στέγαση, ειδικά σε τουριστικά μέρη, για τα οποία η οργανωμένη Πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα, στηρίζοντας και τις ανάγκες των μαθητών για καλή δημόσια εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς να έχουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, η Νίνα Κασιμάτη καλεί τους δύο Υπουργούς να προβούν σε άμεσες ενέργειές για την επίλυση του προβλήματος και να ενημερώσουν σχετικά τη Βουλή. 

Ειδικότερα, πριν λίγες μέρες οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στη Σαλαμίνα ήρθαν αντιμέτωποι με το εξής, απαράδεκτο γεγονός: αιφνιδιαστικά, η έκπτωση που είχαν στο εισιτήριό τους ως εκπαιδευτικοί στη γραμμή Πέραμα – Σαλαμίνα και αντίστροφα έπαψε να ισχύει! Συγκεκριμένα, η νέα κοινοπραξία που εισήλθε στη γραμμή, έκοψε με το καλημέρα την έκπτωση 50% για αυτοκίνητα και δίκυκλα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι έτσι και αλλιώς, ακόμα και με την έκπτωση, το κόστος μετακίνησης ήταν μεγάλο. Ένας εκπαιδευτικός έδινε καθημερινά 7 ευρώ που σημαίνει 140 ευρώ το μήνα για το όχημά του και τον ίδιο! Επίσης, κάθε επιπλέον επιβάτης πληρώνει κανονικά το εισιτήριό του, ενώ δεν υπήρχε έκπτωση για τους πεζούς (2,40 ευρώκοστίζει το πήγαινε-έλα για πεζούς).

Με την κατάργηση της έκπτωσης στα αυτοκίνητα και στα δίκυκλα το ποσό για τη μετακίνηση από και προς το νησί διπλασιάζεται και φτάνει στα 14 ευρώ την ημέρα, δηλαδή στα 280 ευρώ το μήνα.

Στο ποσό αυτό θα πρέπει βέβαια να υπολογιστεί και το κόστος μετακίνησης από και προς τα Παλούκια ή ακόμα και για τη μετακίνηση από σχολείο σε σχολείο μιας και τα σχολεία έχουν συνήθως αρκετή απόσταση μεταξύ τους.

Όπως τονίζουν οι εκπαιδευτικοί, δεν μπορεί να γίνονται «παιχνιδάκια» της κάθε κοινοπραξίας που όταν αλλάζει η τιμολογιακή πολιτική, θα επιβάλλει τους δικούς της όρους. Η ευθύνη εταιρειών – Κυβέρνησης – Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Υπουργείου Παιδείας, είναι τεράστια! Είναι εκπαιδευτικοί που προσπαθούν με τεράστιες δυσκολίες και χωρίς καμία κρατική στήριξη, να στηρίξουν παντοιοτρόπως τους μαθητές μας – τα παιδιά της Σαλαμίνας. Είναι εκπαιδευτικοί που στηρίζουν τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου, οι περισσότεροι μακριά από τον τόπο τους και την οικογένειά τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *